Za citlivými zuby hledejte odhalené krčky i opotřebenou sklovinu. Jak si ulevit od bolesti?

20. 4. 2020 9:00
přidejte názor

Požitek z teplého šálku kávy či ledové osvěžující limonády vám narušuje nepříjemná bolest zubů? Zřejmě máte co dočinění s dentinovou hypersenzitivitou, tedy s citlivostí zubů, která nejčastěji trápí pacienty ve věku 20 až 50 let. Obtíže bývají zpravidla důsledkem ustupujících dásní či opotřebení zubní skloviny.

Co značí citlivost zubů?

Citlivost zubů, odborně dentinová hypersenzitivita, je poměrně častý problém, který nejčastěji pociťují lidé mezi 20. a 50. rokem života.  Problém se zpravidla objevuje poté, co dojde k obnažení měkčí vnitřní části zubu, která se nazývá dentin neboli zubovina, Ta se nachází pod sklovinou a dásněmi a prochází středem zubu. Obsahuje navíc velké množství mikroskopických kanálků.

Jakmile se dentin obnaží, dochází ke stimulaci nervů uvnitř zubu, a to typicky konzumací teplých či chladných nápojů. To má pak za následek charakteristickou krátkou a ostrou bolest, která se ale nemusí objevovat pravidelně. Zpravidla totiž souvisí s ustupujícími dásněmi, na vině ale může být i opotřebená sklovina.

Obecně si lidé nejvíce stěžují na:

  • Citlivé zubní krčky
  • Citlivé zuby na chlad a studené nápoje
  • Citlivé zuby na dotek

Příčiny citlivých zubů

Ačkoli jsou příčiny obtíží obecně dvě, docházet k nim může z mnoha různých důvodů. Oslabovat zubní sklovinu může například nesprávná technika čištění zubů. Na vině může být jak příliš tvrdý kartáček, tak příliš silný tlak, který člověk při manipulaci s ním vyvíjí. V důsledku toho může rovněž docházet i k ústupu dásní. Za problémem pak může stát také špatně zvolená zubní pasta. Ty s obsahem abraziv mají totiž tendenci sklovinu poškozovat. Obecně se pacientům doporučuje používat výhradně zubní pastu na citlivé zuby.

Trápí vás citlivé zuby?

K potížím může vést i nedostatečná ústní hygiena. Pokud si člověk nečistí zuby alespoň dvakrát denně, tedy ráno a večer, dochází u něj k usazování zubního kamene, a to zpravidla v okolí dásní. Neblahý vliv má samozřejmě i strava, a to zejména ta, která je bohatá na kyseliny. Typicky se jedná o:

  • Citrusy
  • Rajčata
  • Jogurty
  • Zralé sýry
  • Džusy
  • Víno
  • Limonády

Negativní vliv má také strava bohatá na cukry. Sladkosti totiž urychlují množení bakterií v ústech a vedou k erozi dásní, čímž obnažují citlivé oblasti zubů. Citlivost zubů může být rovněž způsobena procedurou bělení. Objevit se může jak během zákroku, tak bezprostředně po něm. Je to způsobeno proniknutím bělicí složky dovnitř zubu, potíže jsou ale jen dočasné a obvykle během 1 až 2 dnů odezní. Intenzitu obtíží nelze předem předvídat, lze ji ale snížit speciálními pastami a gely na citlivé zuby.

Diagnostika a léčba citlivých zubů

V první řadě je důležité si uvědomit, že dentinovou hypersenzitivitu musí vždy potvrdit lékař. Kromě citlivých zubů totiž může za problémy stát také zubní kaz či jiné onemocnění. Pokud odborník dojde k závěru, že se skutečně jedná o citlivé zuby, pravděpodobně pacientovi doporučí řadu postupů, které obtíže pomohou zmírnit či zcela odstranit. Jedná se zejména o stravovací návyky, hygienické návyky a používání vhodných přípravků.

A co na citlivé zuby pomáhá? Základní pomoc pro pacienty s dentální hypersenzitivitou spočívá v:

  • Používání zubní pasty pro citlivé zuby
  • Výměně tvrdého zubního kartáčku za měkčí s rovně střiženými vlákny
  • Pravidelném používání prostředků s vyšším obsahem fluoridů, kalcia a fosfátu
  • Správné metodě čištění zubů

A zatímco některé metody mohou provádět pacienti sami doma, kvůli jiným je třeba navštívit ordinaci. To se týká například blokování mechanismu vzniku bolesti uzavřením dentinových kanálků nebo snížením dráždivosti nervových vláken. Jednou z možností je také chirurgické překrytí obnažených krčků.

Zdroje: vitalia.cz, listerin.cz, sensodyne.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?