Co na možné sloučení nemocnic říkají ostatní města v kraji?

19. 4. 2011 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Požadavek kraje na sloučení svých nemocnic do jednoho celku vnímají jednotlivá města Moravskoslezského kraje rozporuplně. Nejdůrazněji podle všeho brání svou nemocnici Opavané.


Proti sloučení Slezské nemocnice a odebrání dvou oborů se tvrdě ohrazují podepisováním petice.

Vedení Krnova nesouhlasí s tím, aby zastupitelstvo kraje na svém zasedání ve čtvrtek 28.dubnao sloučení nemocnic rozhodovalo, a zastupitelé města požádali krajské radní o diskusi ke koncepci změn.

„Je to příliš unáhlené a neprodiskutované,“ konstatuje starostka Alena Krušinová s tím, že občané začínají organizovat petici proti chystaným změnám.

Frýdek-Místek podle informace mluvčí Jany Matějíkové nepodnikánic. Zastupitelé Nového Jičína odhlasovali nesouhlas se záměrem kraje a pověřili radní, aby se zřizovatelem nemocnice dál jednali. „Chceme být přítomni při jednáních o realizaci navržených opatření,“ říká havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk.

Je spokojený s tím, že řešení zadlužených nemocnic nejde cestou jejich privatizace. Pro vedení Karviné je prioritou zachování kvality a dostupnosti péče pro své občany.

„Zefektivnění chodu veřejných nemocnic je nutné, ale nesmí se negativně dotknout péče o pacienty. Nesouhlasíme se zrušením očního oddělení v naší nemocnici a nevidíme důvod, proč by pacienti měli za touto péčí jezdit jinam,“ vysvětluje postoj města primátor Tomáš Hanzel.

Přejímající organizací má být třinecká nemocnice, na kterou by měl přejít všechen majetek, práva i závazky ostatních nemocnic. „V této chvíli informací není tolik, aby se dalo hodnotit, co toto sloučení přinese do budoucna. Tímto krokem přibude třinecké nemocnici rozhodně velké množství práce,“ říká tamní starostka Věra Palkovská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?