Co nás čeká v roce 2013

16. 1. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na úvod roku jsme se jako vždy zeptali představitelů jednotlivých sfér českého zdravotnictví: „Jaký vývoj v našem zdravotnictví očekáváte v roce 2013 a které změny jej podle vás nejvíce ovlivní?“


Snížení reálného příjmu

MUDr. Zorjan Jojko předseda – Sdružení ambulantních specialistů (SAS)

V rámci toho, že:

• stát neustále zvyšuje administrativní, a tedy i finanční náročnost naší práce,

• už několik let nebyl navýšen příspěvek státu za jeho pojištěnce,

• opět byla navýšena DPH,

• ministerstvo zdravotnictví v rámci úhradové vyhlášky významně snížilo úhrady některým segmentům, přičemž limity pro regulované položky posunulo do ještě více nereálné úrovně než dříve, se vážně obávám, že letošní rok českého zdravotnictví bude hlavně ve znamení finančního nedostatku.

Jakou to bude mít konkrétní podobu (zda půjde „jen“ o postupné omezení a snížení kvality péče, což se může projevit i skrytě a plíživě pozvolným prodlužováním čekacích dob a snížením dostupnosti dražších, ale kvalitnějších materiálů a metod, nebo již dojde k uzavírání soukromých praxí, respektive nárůstu četnosti a síly projevů občanské neposlušnosti ze strany soukromých lékařů), zatím neumím odhadnout.
Jsem si ovšem jistý, že snížení reálného příjmu bude to hlavní, co bude letos trápit lékaře i ostatní zdravotníky, což jistě zaregistruje i ostatní populace.

Dojde k redukci péče

MUDr. Martin Engel předseda – Lékařského odborového klubu (LOK-SČL)

Letošní rok očekávám pro všechny segmenty péče vzhledem k alokovaným finančním prostředkům jako krajně obtížný, bude muset dojít k redukci zdravotní péče. Jakákoli redukce počtu zaměstnanců v nemocničním segmentu by přinesla nežádoucí dopad vzhledem k potřebné přesčasové práci, ti zbylí by již prakticky mohli v nemocnicích žít. Stále přetrvává stav, kdy jednotlivá nemocniční zařízení nemají uzavřené smlouvy zvláště s oborovými zdravotními pojišťovnami. Za tuto nežádoucí situaci jsou zcela odpovědné samy pojišťovny.

Největším problémem je však úhradová vyhláška, která je záměrně velice komplikovaná a výrazně restriktivní. Ministr zdravotnictví slibuje cca 98 % předchozího roku (loni sliboval 105–107 %, a jaká byla realita?!). Toto plánované snížení úhrad povede k ekonomické a sociální destabilizaci většiny nemocnic. Ministerstvo a pojišťovny těmito úhradami budou moci dokončit destrukci nemocnic, kterou se nedaří uskutečnit jinak.

Žádná velká překvapení

MUDr. Pavel Vepřek – poradce ministra zdravotnictví, předseda sdružení Občan

V roce 2013 nečekám ve zdravotnictví žádná velká překvapení. Lékaři a sestřičky budou léčit nemocné a pečovat o ně se stejným nasazením jako kdykoli dříve. Výsledky jejich snažení budou zase o fous lepší než v předchozím období, protože medicína toho umí stále více. Pacientům se dostane veškeré potřebné péče a i nadále bude platit, že čím je nemoc vážnější, tím je její priorita vyšší. Profesionální plačky budou tradičně bojovat o chléb svůj vezdejší pláčem na nesprávných hrobech a budou lákat pozornost veřejnosti ke zdravotnickým tématům.

Hospodářská stagnace, která na zdravotnictví nedoléhá zdaleka tak silně jako na ostatní resorty, bude tlačit pojišťovny k lepší správě svěřených prostředků, poskytovatele k efektivnějšímu fungování a veřejnost k reálnému vnímání fungování a možností zdravotnictví. Vypadá to jako rouhání, ale krize může mít blahodárný vliv na další vývoj a budoucnost zdravotnictví.

Dosud přijaté zákony nebo novelizace nejsou nositeli systémových změn, ale ladiči stávající situace. Na systémové změny se můžeme těšit až s příštím novým rokem, kdy by měly nabýt platnost připravované právní normy, které upraví corporate governance zdravotních pojišťoven, zřídí Kancelář zdravotního pojištění, zavedou cenovou konkurenci mezi zdravotními pojišťovnami, transformují fakultní nemocnice na univerzitní, upraví proces vstupu zdravotnických technologií do zdravotnictví a mnoho dalších věcí. Při znalosti politického cyklu a křehkosti vládní koalice to vypadá jako utopie, ale můžeme být příjemně překvapeni.

Směr Divoký východ, nebo zpět do Evropy?

prof. MUDr. Ing. Petr Fiala – místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN)

Přijde na to. Pokud zůstane u moci současný neuvěřitelný slepenec, pak asi bude dále pokračovat destrukce směrem Divoký východ. Destrukce, protože jde o protisystémovost. Civilizované zdravotnictví EU15 se nám bude ještě více vzdalovat. Velkým protisystémovým problémem resortu je například vyvádění už tak nedostatečných zdrojů ven do soukromých kapes. Bez aktivní pomoci ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven by to nešlo.

Vlivným uskupením v našem zdravotnictví se podařilo sestrojit první fungující perpetuum mobile na světě: Ze zákona sem každý rok pravidelně plyne na 300 miliard korun a ty se podle domluveného klíče neúprosně „odklánějí“ tam, kde si to předem dohodli. Někdy po miliardách, jindy po milionech, ale nemusí pršet, hlavně když kape. Že to odnesou pacienti a zdravotníci, kteří se o ně starají? To nikoho nezajímá. Neboť, jak kdysi prorocky napsal Jan Werich: „Když jste zajíc, tak máte smůlu.“ Pro nezasvěcené se takové počínání označuje jako „reforma“. Toto svérázné eufemistické pojetí přebrala i média.

Teď se začaly „řešit-neřešit“ nemocnice. Některé dostávají za stejnou práci za stejných podmínek několikanásobně více než jiné. Jsou to většinou ty velké, spadající pod ministerstvo, ale nejen ty. Jejich kamarádi si proto mohou různými fintami, například takzvaným outsourcingem, přijít na své. Proto máme tolik velkých nemocnic – třikrát více než okolní země, ale asi to pořád nestačí.

Malé nemocnice zbytečně překážejí v lepším „přerozdělování“ finančních toků, a tak se jejich počet musí ještě zmenšit. Vést o tom diskusi není třeba. Stačí věřit, že „ti nahoře“ dobře vědí, co je pro „ty dole“ dobré. Pokud se něco nezvládne administrativně, vypomůže úhradová vyhláška. Špatný a neprůhledný systém úhrad bude mít nepochybně enormní vliv i v roce 2013. Třebaže se v posledních letech vybere na pojistném pokaždé o několik miliard více než v roce předchozím (a platí to i o roce 2012), menší nemocnice dostávají stále méně.

Resort dnes ovládá síť neprůhledných politicko-ekonomických skupin, které řídí české zdravotnictví místo ministerstva. Dlužno ovšem podotknout, že podobný „Klondike“ vidíme i jinde, kde se dá přijít k velkým penězům: ve zbrojních zakázkách, při stavbě předražených silnic a dálnic atd. V tomto smyslu se tedy ve zdravotnictví neděje nic mimořádného. Jen peníze nám na to všechno nestačí. A místo racionálně strukturovaného resortu máme „systém-nesystém“, kde ti správní lidé na správných místech mohou přijít k velkým penězům.

Tož, to máme pěkné vyhlídky. Určitě není co závidět budoucímu ministrovi zdravotnictví, pokud s tím bude chtít něco udělat. Cílem by mělo být veřejnoprávní, neziskové zdravotnictví, které přes řadu obtíží a stárnoucí populaci relativně dobře funguje v civilizované Evropě. Najde se taková osoba a taková politická síla, která by české zdravotnictví chtěla dovést ze současné mizérie „zpět do Evropy“? Pokud ano, byla by to ta nejvítanější pozitivní změna v tomto resortu v roce 2013.

Zvykáme si na nová pravidla

MUDr. Petr Zajíc, MBA – ředitel Nemocnice Na Bulovce

Celá společnost prochází transformací, lidé si budou zvykat na nová pravidla v mnoha oblastech a zdravotnictví není výjimkou. Pro pacienty jde vlastně o pokračování změn, které poznali už loni, ať už jde o definované nadstandardy, jiné platby za některé léky, možnost platby za lékaře, pokud tedy tuto možnost zdravotnické zařízení nabídlo, nebo vydefinované čekací doby na výkony či vyšetření.

Novinky ve zdravotnictví v tomto roce začaly hned od prvního dne, a to novými smluvními vztahy s pojišťovnami. Jako ředitele Nemocnice Na Bulovce mě samozřejmě zajímalo, jakou perspektivu naše nemocnice bude moci nabídnout, a musím říci, že jsem velmi rád, že se nám podařilo vyjednat smlouvy na nejdelší možnou dobu, tedy na 5 let. Zajistí to tak nejen stabilizaci, ale i rozvoj námi nabízené zdravotní péče. Je s tím ovšem spojená tzv. restrukturalizace lůžkového fondu a v tomto ohledu přijdeme zhruba o 100 lůžek. Naše kapacita se tak ustálí na tisícovce lůžek, tedy počtu, který (věřím, že dostatečně) pokryje potřebu pacientů v naší spádové oblasti (a nejen v ní) a který Nemocnici Na Bulovce udržuje na pozici třetí největší pražské nemocnice.

Za velmi rozumné považuji letošní zrušení povinného souhlasu obou rodičů při léčbě dítěte, který platil od loňska a působil velké problémy. Ministerstvem nově definované maximální čekací doby na některé operace nás až tolik netrápí, protože i v těch nejdelších čekacích lhůtách, které u nás máme při náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu, se do povinných 52 týdnů vejdeme. Dokonce je u nás čekací doba na tyto operace ještě kratší, a to zhruba o 4 měsíce.

Co ovšem sledujeme velmi pozorně, jsou nová pravidla a podmínky pro lázeňské pobyty. K Nemocnici Na Bulovce totiž patří i Slatinné lázně Toušeň. Nepochybně se to ekonomiky lázní dotkne, ale na hodnocení je v tuto chvíli ještě brzy. Určitě velmi sledovanou změnou bude možnost legálního použití konopí pro léčebné účely u těžce nemocných pacientů, pokud tedy tato novinka projde v senátu a při podpisu na Hradě. A za správnou považuji i změnu, která se dotkne kuřáků, konkrétně zdražení cigaret, i když se nedomnívám, že z hlediska návyku se bude od letošního roku kouřit méně.

Ze hry nesmí vypadnout pacient

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. – proděkan 1. lékařské fakulty UK

V letošním roce bude více než kdy v minulosti klíčové financování a ekonomika zdravotního systému.
Rok 2013 ve zdravotnictví se projeví vyšším zadlužením jak vnitřním, tak i faktickým. Úhradová vyhláška řadu zdravotnických zařízení povede do ztráty i při kvalitním manažerském řízení. Další finanční problémy se mohou projevit u zdravotních pojišťoven, kde jsou vyčerpány rezervy a v důsledku ekonomické situace nebude výběr pojistného dostatečný.

Zdravotnictví je ve velké většině koncovým plátcem DPH, která se zvýšila, a tak část ze zdravotního pojištění poputuje do státního rozpočtu formou odvodu DPH. Budou probíhat jednání o restrukturalizaci lůžkové péče a nasmlouvání péče na základě různých „úhlů pohledu“. V legislativě se bude upravovat zákon o zdravotních službách a probíhají jednání o přípravě zákona o univerzitních nemocnicích.

Rok 2013 jistě nebude jednoduchý pro žádného z hráčů ve zdravotnictví, avšak mám obavy, aby nám z této hry nevypadl ten, kterému by zdravotnictví mělo sloužit (odvozuji od slova služby), tedy pacient.

Nepodléhejme osvíceným vnuknutím

PharmDr. Lubomír Chudoba – prezident České lékárnické komory (ČLnK)

Nezastupitelný význam v poskytování kvalitní, moderní a bezpečné zdravotní a lékárenské péče mají a nadále budou mít sami zdravotničtí pracovníci a jejich zaměstnavatelé. Přál bych si, aby jejich úsilí bylo co nejméně limitováno nedostatkem finančních prostředků nebo sníženou kompetentností těch, kteří o zdravotnictví z různých pozic spolurozhodují.

Pro další vývoj českého zdravotnictví bude nesmírně důležitý rozumný a vyvážený přístup zákonodárců i státní exekutivy. Mám na mysli zejména schvalování jen těch legislativních změn, které budou dostatečně projednané s odbornou i laickou veřejností a u nichž budeme moci předpokládat dlouhodobější platnost. Nechci být svědkem „osvíceného vnuknutí“ jednotlivého poslance nebo státního úředníka, ať už jde o myšlenky jeho vlastní, nebo „osvojené“. To naopak bývá drahou brzdou vývoje, neboť přihrává jen vyvolenému. Za nutné považuji, aby dále rostla náročnost a sebevědomí pacientů. Nejen vůči nám zdravotníkům, ale i vůči státu a zdravotním pojišťovnám.

Z lékárenských témat bych se v novém roce rád věnoval především:

• řešení sítě lékáren (ne však v současné podobě diktátu ne-uzavírání smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi),

• kultivaci systému stanovení cen a úhrad léčiv tak, aby byl pro pacienty spravedlivější, předvídatelnější a dostupnější,

• hodnotnějšímu využití odborného potenciálu lékárníků.

Budeme posilovat transparentní prostředí

Mgr. Jakub Dvořáček – výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Nutné změny v oblasti zdravotnictví v roce 2013 vidíme dvě: hledání zvýšené efektivity pro fungování zdravotnických zařízení a zavedení rovných podmínek při vstupu nových technologií do zdravotnictví. Domníváme se, že ve zdravotnictví je dostatek financí. Co však zcela chybí, je tlak na jejich efektivní využití ať už v provozu zdravotnických zařízení, v nákladech na léčbu, ve využití lůžkového fondu nebo v centralizaci specializované léčby. Silný tlak na úspory je v současné době vyvíjen jen v oblasti léčiv.

Díky efektivnímu nastavení regulačních mechanismů jsou ceny léků v ČR na nejnižší úrovni ze všech členských zemí EU. Vysoce inovativní léčiva však v cenotvorbě zasluhují největší pozornost. V současné době se ovšem dostáváme do druhého extrému, kdy hrozí obrovské riziko nedostatku originálních vysoce inovativních léků. Tato léčiva se kvůli nízké ceně ve velkém vyvážejí do zahraničí namísto toho, aby léčila české pacienty. Zcela jiná je situace u generických léků, kde je cena s EU naprosto srovnatelná.

Jako zásadní pro efektivní fungování českého zdravotnictví spatřuji zavedení transparentního vstupu nových technologií do systému. Transparentní systém health technology assessment jako vstupní proces pro všechny nové technologie (léky, zdravotnické prostředky, přístroje, ale i oblast prevence) je naprosto nezbytný. Snadněji bychom zjistili, která technologie či přístroj je pro systém zdravotní péče u nás opravdu přínosem.

Tento rok bychom rádi využili k pokračující spolupráci farmaceutického průmyslu a lékařů, a to nejen v oblasti klinických studií a farmaceutického výzkumu, ale i k vytvoření budoucích mechanismů, které pomohou udržet výsadní místo ČR v této oblasti a umožní našim pacientům přístup k nejmodernější dostupné léčbě za zachování maximální bezpečnosti. Neméně důležitý je i společný postup při utváření etických a transparentních podmínek ve vztahu farmaceutického průmyslu s lékaři a lékárníky. Tady chce AIFP hrát ještě zásadnější roli než doposud.

Situace bude nadále složitá

MUDr. Jiří Běhounek – hejtman Kraje Vysočina

Předpokládám, že i v roce 2013 bude situace ve zdravotnictví složitá. Ovlivňovat ji budou změny sazeb daně z přidané hodnoty, úhradová vyhláška i nestabilita současné politické scény.

Rozvařený mezistupeň není udržitelný

MUDr. Milan Novák – neurolog, komentátor

Co očekávám v roce 2013? Že se dokončí reforma, neboť rozvařený mezistupeň by nebyl dlouhodobě udržitelný a nastaly by jen politické náklady při ztrátě benefitů. Chce-li někdo z vás stavět věž, což si napřed nesedne a nespočítá náklad, má-li dost na dokončení stavby? Jinak – až položí základ a nebude moci dokončit – vysmějí se mu všichni, kteří to uvidí. „To je ten člověk,“ řeknou, „který začal stavět, ale nemohl dokončit.“ (Lukáš 14, 28–30)

Očekávám, že nevyšumí racionalizace sítě nemocnic a bude ji provázet reforma zdravotního pojištění i pojišťoven. Zmizí různost jejich postavení a vyloučí se riziko jejich incestního srůstání s poskytovateli. Smlouvy o utrácení veřejných peněz budou transparentní a úhrady péče se nebudou řídit subjektivní „zásluhovostí“, ale stejný výkon bude stát všude stejně. Nejsou to totiž nemocnice, kdo si pojišťuje své náklady. Je to občan, kdo je pojištěn na potřebnou zdravotní péči. Tomu jistě napomůže přeměna fakultních nemocnic na univerzitní.

Také očekávám, že se přestane mrhat prostředky, nebo dokonce krást. Mám na mysli některé nemocniční holdingy, kompletátorské firmy, IZIP a jiné otevřené rány. Obludný systém výběrových řízení se současně promění na systém inteligentní, aby boj s korupcí neodnášeli jen ti malí a poctiví v podobě paralyzující a kontraproduktivní byrokracie.

Očekávám, že se zatím vyhneme velkorysým projektům centrálních databází, protože to neumíme a končí to blamáží.

Očekávám, že bude konzumován zákon č. 372/2011 Sb. ve své pasáži o druzích lůžkové péče a najde se cesta k vytvoření integrovaného segmentu dlouhodobé (neboli zdravotně-sociální) péče namísto absurdní betonové zdi mezi oběma sférami. Ulevilo by se spoustě pacientů, klientů, rodin a zařízení. Jen pojišťovny a MPSV by se musely smekat. Ale od toho tu jsou. Aby nám sloužily.

A nakonec očekávám, že se mediálně tolik vděčná reforma psychiatrie nastartuje rozumně. Nikoli tedy v režii minority hlasitých extremistů, kteří ji pojali v duchu tradičního nezralého českého radikalismu. Nejde ani o ideologii, ani o boj o Rukopisy, ani o existenční střet kdo z koho. To by bylo velmi hloupé nedorozumění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?