Co nového v nefrologii

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Postgraduální akademie pokračovala v sobotu 26. 9. 2015 odborným sympoziem s názvem „Novinky v nefrologii“, které se konalo tradičně v Žižkovské věži v Praze.




Nefrologie prošla během posledních dvaceti let velmi bouřlivým vývojem, díky kterému bylo v mnoha oblastech diagnostiky a léčby nemocí ledvin dosaženo významných pokroků. Program sympozia byl proto koncipován jako představení novinek v tomto oboru.
V úvodu seznámili prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., MBA, a MUDr. Zdeňka Hrušková, Ph. D., posluchače s novinkami v oblasti progrese chronické renální insuficience. Následně se doc. MUDr. Jana Reiterová, CSc., věnovala závěrům studií a perspektivě léčby autozomálně dominantní polycystické ledviny, vůbec nejčastějšímu onemocnění s mendelovskou dědičností. Protože s postupující polypragmazií, stárnutím populace a častějším výskytem snížené funkce ledvin se neurologové stále více zabývají poškozením ledvin v důsledku nefrotoxicity léků, zaměřil se na tuto velmi aktuální problematiku MUDr. Jan Vachek.
Jak uvedla MUDr. Zdeňka Hrušková, Ph. D., u nemocí postihujících glomeruly, mezi které patří i lupusová nefritida, získává stále významnější postavení biologická léčba; řada nových léků je v klinických studiích testována přímo u této nemoci.
Chronická renální insuficience a chronické selhání ledvin bývají provázeny řadou závažných komplikací. Mezi ty patří dyslipidemie, které se věnoval prof. MUDr. Václav Monhart, CSc., a renální kostní choroba, jež byla námětem příspěvku prof. MUDr. Sylvy Dusilové-Sulkové, DrSc.
Ledviny postihují i některá krevní onemocnění. S novinkami v léčbě myelomové ledviny seznámila posluchače prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc.
Závěrečná přednáška doc. MUDr. Věry Čertíkové Chábové představila nová doporučení usnadňující diagnostiku a léčbu hyponatremie, která patří mezi nejzávažnější poruchy metabolismu elektrolytů.

Profesorka Sylva Dusilová-Sulková
Profesor Vladimír Tesař

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?