Co přinesl britskému zdravotnictví Alan Milburn

16. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rezignace šéfa britského ministerstva zdravotnictví překvapila minulý týden celou Británii. Jaké změny přinesl Alan Milburn svému rezortu a celému systému NHS? V roce 2000 předložil plán razantní reformy systému...


Rezignace šéfa britského ministerstva zdravotnictví překvapila minulý týden celou Británii. Jaké změny přinesl Alan Milburn svému rezortu a celému systému NHS?

Alan Milburn kdysi údajně premiérovi Blairovi řekl, že v křesle ministra zdravotnictví zůstane až do té doby, než dokončí reformu svého rezortu. Minulý čtvrtek však oznámil, že z rodinných důvodů končí. Tato náhlá změna jeho rozhodnutí přišla jako blesk z čistého nebe.

Do reformy současného systému britského zdravotnictví vložil Milburn hodně svých sil, píše server BBC News. V červnu roku 2000 představil razantní plán reformy veřejného zdravotnictví, která se týkala všech složek financování zdravotnictví.

Rozsahem Milburnova plánu byli překvapeni i obvyklí kritici reforem. To byl zřejmý signál toho, že se změna dotkne celé britské Národní zdravotní služby (NHS), od zhora až dolů.

Svou enegrií a nadšením pro změnu zdravotního systému si Milburn získal řadu spojenců i v těch organizacích, které jsou tradičně k vládě nedůvěřiví.

Jedním z hlavních problému zdravotnictví byl vysoký počet lidí, kteří čekají na operaci. Ministr dokázal tento počet snížit na milion pacientů. Ve výsledku by tedy nikdo neměl čekat na operaci déle než rok.

Milburnovy změny

Ministerstvo zdravotnictví – navzdory silnému odporu – zavedlo systém hodnocení nemocnic, takže pacienti mohli srovnávat úroveň péče jednotlivých zařízení.

Milburn inicioval také vznik zvláštních kontrolních úřadů: Commission for Health Improvement a National Institute of Clinical Excellence. Oba tyto úřady začaly určovat standardy zdravotní péče a dohlížely na to, zda se pacientům dostává stejně kvalitní péče bez ohledu na to, kde žijí.

Navzdory úspěšným krokům v reformě zdravotnictví musel Milburn čelit některým zásadním problémům, jako je například stálý nedostatek lékařů a sester. Ministr zavedl nepopulární systém plateb zdravotnickému personálu, čímž ztratil v očích lékařů.

Rodinné důvody

Milburn však minulý týden zdůraznil, že důvodem jeho rezignace byly čistě rodinné důvody. „Bylo pro mě stále více obtížné snažit se skloubit své povinnosti jako otce od mladé rodiny, která žije na severu Anglie se závazky, které mám jako člen vládního kabinetu,“ uvedl. Novým ministrem zdravotnictví byl minulý týden jmenován John Reid.


DÁLE ČTĚTE:
Britský ministr zdravotnictví odstoupil
Britská vláda ocenila nemocnice hvězdičkami
Tony Blair se pře s odbory o lepší veřejné služby

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 16.6. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?