Co přinesl první půlrok využívání elektronických aukcí?

18. 8. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dnes po jedenácté hodině představí první výsledky využívání elektronických aukcí. Od tohoto protikorupčního nástroje si ministr Leoš Heger (TOP09) slibuje až desetiprocentní úsporu nákladů na léky, zdravotnický materiál a přístroje.


Podle odhadu Transparency International odtéká ročně v důsledku korupce z rezortu zdravotnictví přibližně desetina do něj vložených peněz, tedy 27 miliard korun.

Institut elektronických aukcí je jedním z nástrojů protikorupční strategie platné od 1. února tohoto roku. Strategie stanovila přísná pravidla pro zadávání veřejných zakázek vyhlašovaných ministerstvem a jím řízenými příspěvkovými organizacemi.

Všechny zakázky nad 50 000 Kč musí být uveřejňovány v elektronickém systému veřejných zakázek. Ministr osobně musí schvalovat všechny zakázky nad 1 milion korun, do této částky je mohou schvalovat jeho náměstci.

Všechny smlouvy se v rámci transparentnosti českého zdravotnictví zveřejňují na stránkách ministerstva. Přísná pravidla pro zadávání zakázek platí i pro přímo řízené organizace ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice rozdělují výběrová řízení na tzv. dílčí celky a i tento systém přináší úspory. Cílem dílčího plnění zakázek je umožnit přístup k plnění veřejných zakázek přímým dodavatelům a omezit nutnost využívání institutu generálního dodavatele.

První zkušenosti ze zvýšeného využití elektronických aukcí a rozdělování výběrových řízení do dílčích celků ministr dnes zveřejní. Tiskové konference se zúčastní i několik ředitelů fakultních nemocnic, kteří se s veřejností podělí o své první zkušenosti s touto formou nákupů.

Nemocnicím má při nákupech posloužit i katalog referenčních cen, který ministerstvo představilo minulý týden. Katalog bude veřejně přístupný a budou se sledovat průměrné, maximální a minimální ceny zakázek. Nemocnice tak budou vědět, za kolik se běžně daný lék, zdravotnický materiál či přístroj (i v konkrétní konfiguraci) u nás nakupuje.

Výstup z tiskové konference naleznete v následující ZPRÁVĚ.

Jak hodnotíte rozhodnutí ministra Hegera upustit od zavedení generické preskripce? Hlasujte v nové anketě na Zdraví.Euro.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?