Co se děje za zdmi ústavů: skrytá kamera odhalila porušování práv

11. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká televize zjistila, jaké vládnou poměry v ústavu sociální péče pro mentálně postižené ve Svatém Janu u Příbrami. Pacienti dostávali nevyhovující stravu, byli příliš utlumováni léčivy a takřka neomezeně zavíráni do síťových lůžek. Úředníci však tvrdí, že tento ústav patří k lepším zařízením tohoto typu..


V ústavu sociální péče pro mentálně postižené muže ve Svatém Janu u Příbrami provedl středočeský krajský úřad loni šest kontrol a ústav byl hodnocen jako ten, který patří k lepším zařízením tohoto typu. Těmito slovy se „hájil“ radní Josef Vacek při pondělní veřejné diskusi týdeníku Respekt na téma porušování práv klientů ústavů.

Diskuse navázala na dokument natočený skrytou kamerou právě ve zmíněném ústavu, který nedávno odvysílala Česká televize. Reportáž ukázala, že praxe se od úředních hodnocení dramaticky liší.

Pacienti byli například hromadně koupáni ve vaně s neměněnou vodou, dostávali nevyhovující stravu, byli příliš utlumováni léčivy a takřka neomezeně zavíráni do síťových lůžek.

Diskuse s Respektem se hojně zúčastnili i psychiatři, neboť problematika se týká také zdravotnických zařízení, ať přímo psychiatrických pracovišť, anebo interních a dalších nemocničních oddělení - i v nichž se používají síťová lůžka či zklidňující injekce.

„Rodiny, které nejsou spokojeny s úrovní péče v ústavech,mohou snadno uplatnit žalobu“,říká Lucie Ripová, právnička ze sdruženíKolumbus.

Zástupci odborníků - poskytovatelů služeb, MPSV a Veřejného ochránce práv se během diskuse v zásadě shodli na potřebě legislativních změn, včetně zajištění školení personálu, zavedení účinnějších kontrolních mechanismů či finanční podpory v obou resortech.

Zástupci veřejnosti, kteří rovněž vstupovali do diskuse, však vyjádřili zklamání nad přetrvávající pasivitou politiků i úředníků, kteří - pokud vůbec - plánují začátek změn až na další roky.

Lucie Ripová, psycholožka a právnička ze sdružení Kolumbus, která se často zabývá právní ochranou pacientů na psychiatrii, „pohrozila“ českému státu soudními žalobami.

Podle ní mohou rodiny, jež nejsou spokojeny s úrovní péče v ústavech, poměrně snadno uplatnit žalobu s odvoláním se na mezinárodní konvence. Tím pak bude stát donucen k rychlejším změnám.

Psychiatrická léčebna Bohnice naplánovala na čtvrtek seminář, který na téma život za zdmi ústavů naváže zejména v oblasti opatření omezujících svobodu jejich obyvatel či pacientů. Zvláště k otázce používání síťových lůžek si organizátoři přizvali odborníky ze zahraničí.

DÁLE ČTĚTE:
Klece a síťová lůžka mají zmizet
Ochránci práv odmítají síťová lůžka, podle psychiatrů jsou nutná
Transformace oboru psychiatrie
Bašný: Neumíme měřit kvalitu života

(boš), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?