Co strany nabízejí v oblasti zdravotnictví

29. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
ČSSD: Její současný ministr zdravotnictví Bohumil Fišer se domnívá, že české zdravotnictví je jedním z nejlepších na světě, a proto na něm není třeba nic měnit. ODS: Volebnímu programu vládne pacient...


který by měl mít možnost rozhodovat o zdravotní péči a její úhradě. ODS mimo jiné slibuje, že bude prosazovat právo pacienta, aby si za své peníze mohl koupit péči, jakou bude chtít, a aby měl současně možnost vidět do svého zdravotního účtu a dokumentace.

Koalice: V budoucnu chce posilovat individuální odpovědnost občanů za jejich zdraví a umožnit komerční připojištění zdravotní péče tak, aby si lidé mohli v případě zájmu platit nadstandardní péči. Obdobně jako ODS chce Koalice omezovat roli státu ve zdravotnictví.

KSČM: Komunisté ve zdravotnickém volebním programu uplatňují princip „všem rovným dílem“. Zdravotnictví nemůže být podle KSČM podřízeno logice trhu, protože diskriminuje méně majetné občany. Snahu o přímou spoluúčast pacienta na financování zdravotní péče strana odmítá. Nemocnice zařazené do sítě nechce privatizovat, ale ponechat v majetku státu, regionů a obcí.

kas, Týden, 29.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?