Co ukázal pan-evropský průzkum Alzheimerovy choroby

1. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obtíže při identifikování časných symptomů Alzheimerovy demence (AD), opožděná diagnostika onemocnení a lhostejnost vládních úředníků. To jsou podle vysledků pan-evropského průzkumu klíčové bariéry, které brání poskytovaní optimální péče. Z místa evropského fóra píše zvláštní zpravodaj Zdraví.Euro.cz...


Řím (od našeho zvláštního zpravodaje) - V římském konferenčním centru Domus Mariae probíhá v těchto dnech evropské fórum věnované problematice demence (Facing Dementia: Advancing Care in Europa Forum).

Obtíže při identifikování časných symptomů Alzheimerovy demence (AD), opožděná diagnostika onemocnění a lhostejnost vládních úředníků. To jsou podle výsledků pan-evropského průzkumu klíčové bariéry, které brání poskytovaní optimální péče.

Fórum úzce spolupracuje s Mezinárodní Alzheimerovskou společností (Alzheimer’s Disease International; ADI). Na římském setkaní participuje více než 150 delegátů ze 17 evropských zemí, USA a Kanady. Kromě novinářů se účastní také specialisté na léčbu demence, rodiny postižených pečovatele a právní zástupci.

Obtížné rozpoznání časných symptomů AD

Do průzkumu bylo zahrnuto více než 2500 lidí - pacientů, pečujících osob (manželé, děti, příbuzní), lékařů-specialistů, a politiků z Francie, Německa, Itálie, Polska, Španělska a Velké Británie.

Podle výsledků průzkumu například 82 procent “pečujících” míní, že většina lidí by v současnosti nedokázala rozpoznat časné symptomy AD, asi 70 procent specialistů navíc souhlasí s tvrzením, že s rozeznáním těchto příznaků by mělii vážné obtíže i praktičtí lékaři a odborníci v oblasti primární péče.

AD je poddiagnostikována

Přibližně 73 procent lékařů cítí, že AD je v jejich zemích “poddiagnostikována”. Všechny dotazované skupiny míní, že vlády neposkytují dostatečné množství finančních prostředků na podporu výzkumu a léčbu AD, a těm, kteří o nemocné pečují, nepřidělují adekvátní zdroje.

Tyto alarmující výsledky by měly napomoci k “nastartovaní celospolečenské objednávky” směrem k demencím. Bytostným zájmem evropských vlád by napříště měla být podpora výzkumu v oblasti časného diagnostikování a mnohem spravedlivější alokovaní finančních prostředků.

Významně by se také mělo zvýšit celospolečenské povědomí o hrozivých dopadech AD a o mimořádné výši nákladů spojených s její terapií.

www.Zdravi.Euro.cz Martin Vaněk, Řím

autor je vedoucí oddělení Lékařských listů

Více informací přineseme v některém ze zářijových čísel LL

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?