Co v televizních reklamách na léky řečeno nebylo

25. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odpovídat na podobné otázky v lékárnách je ztížené i tím, že v instrukcích na obale nebo přibaleném letáku u většiny hromadně vyráběných léků nejsou uváděny pomocné látky. A právě ty mohou někdy užívání...


Nejen já se setkávám s dotazem, co říkám častým dovětkům v televizních reklamách na léky a léčebné prostředky, v nichž se říká, že se pacienti mají o účincích léků poradit s lékařem či lékárníkem. Nezřídka totiž pacient této rady využil bezvýsledně: na rozhovor u lékaře by se musel objednat a v lékárně dostal jen vyhýbavou odpověď. Já se v době své činné služby v lékárně s podobným dotazem prakticky nesetkal, snad proto, že lékaři již v ordinaci své pacienty vhodně informovali. Ovšem při volně prodejných lécích vzniká nová situace.

A odpovídat na podobné otázky v lékárnách je ztížené i tím, že v instrukcích na obale nebo přibaleném letáku u většiny hromadně vyráběných léků nejsou uváděny pomocné látky. A právě ty mohou někdy užívání léku usnadnit, anebo naopak znepříjemnit. Může k tomu dojít v případech, kdy lékař svému dlouhodobému pacientovi sice nezmění účinnou složku předepisovaného léku, ale třeba výrobce. A tehdy může být třeba složení pomocných látek jiné. Může k tomu výjimečně dojít i v lékárně, kdy lékárna při chybějícím léku vydá stejně účinný lék jiného názvu a výrobce, i když v předepsaném množství.

V sousedních německy hovořících státech se svádí žádaná rozpadovost některých tablet po navlhčení na tzv. sprengmittel, to jest „trhavinu“, která je do tablet k účinné látce přidávána. Příkladem byl aspirin. Když se dostal na farmaceutický trh, byl vzhledem ke svému chemickému složení snadno vyrobitelný prakticky ve všech farmaceutických laboratořích. A přesto byl aspirin dlouho nejlepší prostředek tohoto druhu. Jeho účinnost měla následovat rychle, a proto byla jeho rozpadovost v troše vody vítána. To bylo dosaženo právě onou přísadou, která u preparátu uváděna nebyla. Princip této vlastnosti tablet byl a je jednoduchý: přidaná pomocná látka sice nemá žádný léčebný účinek, ale je schopná po navlhčení bobtnat. V tabletě tím uvolní i velmi pevné slisování a rozptýlí účinné léčivo tak, že může na „široké frontě“ ihned zahájit své kýžené působení.

Jednou z těchto pomocných látek je produkt z řasy, z chaluhy Macrocystis pyriferra. Produkt, který do tabletové výroby přichází pod všeobecným pojmenováním alginátů. Je samozřejmé, že tam, kde je naopak léčebné účinkování pozřeného léku vyžadováno po delší dobu, v tabletové formě se nemohou tyto trhaviny, jako je sprengmittel, používat. Cení se v takovém případě naopak pomalé rozpouštění, a tím uvolňování léku v zažívacím traktu.

Vývoji pomocných látek při výrobě léků se věnuje pozornost neustále, čímž se dá zpříjemnit a zjednodušit jejich aplikace. Například astmatici si mohou zvolit nejen tablety, ale i tobolky, roztok k užívání či v aerosolu k vdechování, existují i inhalace jemného prachu, a to jsem nepřipoměl léky, které může u pacienta použít lékař.

OTA RYDLO, Českobudějovické listy, 25.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?