Čočka, která potřebuje úhradu

22. 6. 2016 18:50
přidejte názor
Autor: Redakce

Odstranění kombinace katarakty a krátko- či dalekozrakosti je v ČR hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud však pacienti chtějí spolu s kataraktou odoperovat i astigmatismus, musí kvůli nitrooční torické čočce zaplatit celou operaci sami. Oftalmologové navrhují změnu. Resort zdravotnictví chce jednat. 

Současná legislativa neumožňuje doplatky na řadu zdravotnických prostředků, třeba právě nitrooční čočky napravující astigmatismus. Odborníci z České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie chtějí tento stav změnit a navrhují, aby bylo možné pro pacienty s šedým zákalem, kteří současně trpí astigmatismem od dvou dioptrií výše, použít torickou čočku, která by byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění. „V případě pacientů s astigmatismem si pacienti musejí celý operační zákrok a čočku hradit sami. Dle legislativy nelze platbu za zákrok dělit na hrazenou část, tedy odstranění šedého zákalu a odstranění krátko- či dalekozrakosti, a nehrazenou část, tedy odstranění astigmatismu, protože se používá takzvaná torická čočka,“ vysvětlil primář Oftalmologické kliniky 3. LF UK Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Pavel Studený.

MZ úhradu projedná

Současný stav je podle něj nelogický, a proto zástupci České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie navrhují zařazení úhrady torických čoček ze zdravotního pojištění u pacientů s šedým zákalem a s astigmatismem vyšším než dvě dioptrie. „Dle tuzemských dat se jedná pouze o 6–8 % populace a pro tuto skupinu pacientů doporučujeme zavést úhradu, stejně jako je tomu od loňského roku na Slovensku. Toto opatření dokáže významně zlepšit kvalitu života pacientů. Výhodou torické čočky je, že pacient po operaci šedého zákalu a astigmatismu již nemusí nosit trvale brýle. Pacientovi se tím sníží výdaje za doživotní obnovu brýlí či kontaktních čoček, pojišťovny se jedním příspěvkem na torickou čočku zbaví celoživotních nákladů spojených s hrazením potřeb astigmatika,“ upozornil primář Studený.
Jak pro naši redakci uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha, MZ eviduje návrh odborné společnosti na zavedení tohoto výkonu do seznamu zdravotních výkonů a zmínil i možnost úhrady čočky od nového roku. „Návrh bude projednán tento měsíc v pracovní skupině. V případě, že na zavedení výkonu bude konsenzus, je možné zařazení již od 1. ledna 2017. Náklady z veřejného zdravotního pojištění ještě nejsou přesně vyčísleny, bude záležet na jednání a diskusi v pracovní komisi,“ řekl mluvčí Šticha. Jeho slova doplnila Dana Blahutová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Pokud bude návrh projednán kladně a MZ rozhodne nový výkon uvést v seznamu zdravotních výkonů, zdravotní pojišťovny mohou tyto návrhy aplikovat do smluvní politiky a výkony hradit,“ uvedla s tím, že VZP odhaduje nárůst současných financí na operace katarakty u pojištěnců VZP na cca 100 milionů korun.

Komplikace pro pacienty

Astigmatismus způsobuje přibližně u 10 % populace významné zhoršení zraku a výrazné subjektivní potíže. „Zjednodušeně řečeno, astigmatismus je nestejnoměrné zakřivení rohovky, které způsobuje neostré, rozmazané a zkreslené vidění. Čtverec například vidí astigmatik jako obdélník nebo kosodélník. Stupeň astigmatismu se udává v dioptriích, stejně jako krátko- či dalekozrakost. Obvykle je vrozený, ale může vzniknout po úrazu či neléčených očních zánětech a různých očních onemocněních. V rámci operace šedého zákalu je potom implantace torické nitrooční čočky suverénně nejlepší metodou trvalého odstranění této vady,“ podotkl Martin Choleva z oční kliniky Lexum.
„Pacienti s astigmatismem nejenže vidí rozostřeně, ale mají omezené i periferní vidění a problémem může být i orientace v prostoru. Brýlemi totiž korigujeme zrak pouze v rozsahu jejich optické plochy. Astigmatismus komplikuje ale život všeobecně, pacient je limitovaný při sportu i u běžné práce s počítačem nebo při sledování televize. Operační řešení astigmatismu a šedého zákalu prošlo skutečně obdivuhodným vývojem, nejnovější torickou čočku lze laicky nazvat 3 v 1, protože napravuje šedý zákal, krátkonebo dalekozrakost i astigmatismus zároveň,“ doplnil přednosta Oční kliniky 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích Jiří Pašta.
Oftalmologové také upozornili, že rizikovým faktorem pro zrak je vedle věku nízká motivace k preventivním prohlídkám zraku. Jak uvedli, podle harmonogramu VZP není vyšetření zraku zařazeno mezi preventivní prohlídky pro žádnou věkovou kategorii. To může v situaci, kdy populace ČR stárne a hranice věku pro odchod do důchodu se neustále zvyšuje, přinášet značná rizika.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?