ČPZP: peníze na platy lékařů posíláme

23. 5. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny mnohdy neplatí lékařům takové navýšení mezd, jak stanovuje uzavřené memorandum. Kdo přesně za mzdy zařízením dluží, není zcela jasné, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) vydala prohlášení, že ona své závazky plní.


„V médiích jsme zaregistrovali zprávy, že některé nemocnice nedostávají od zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven peníze. V případě České průmyslové zdravotní pojišťovny se ale tato informace nezakládá na pravdě. Jsme natolik vstřícní, že platíme i těm zdravotnickým zařízením, která nám nedodala požadovaná data o počtech lékařů. Takových zařízení je přitom více než polovina,“ uvedl Petr Malý, který má v ČPZP na starosti financování lůžkové péče.

Dvě procenta navíc pro všechny

Zdravotnickým zařízením s významným podílem ČPZP na celkových úhradách, vyplácí prý pojišťovna dvě procenta navíc nad rámec měsíční předběžné úhrady. Ostatním nemocnicím, včetně zařízení následné péče, platí ČPZP zálohy čtvrtletně. Všechna zdravotnická zařízení již dostala od ČPZP návrh úhradového dodatku, kde jsou popsány všechny podmínky.

„Peníze za březen jsou již na účtech zdravotnických zařízení. Peníze za duben pro zdravotnická zařízení s předběžnou měsíční úhradou budou odeslány nejpozději do 30. května v závislosti na tom, kdy nemocnice předají ČPZP faktury,“ doplnil Malý. Jejich splatnost je 20 dní.

Ostatní zařízení a zařízení poskytující následnou péči dostanou od ČPZP peníze v červenci. „Malý problém může být v tom, že prozatím platíme takzvaně v nesprávné výši. Uvedená dvě procenta pro někoho mohou být moc, pro jiného zase málo. Záleží na tom, kolik mají zařízení lékařů a jak velké je to zdravotnické zařízení pro ČPZP z pohledu ročního objemu úhrad. Například Nemocnice Vsetín má u nás relativně malý podíl na celkových úhradách, ale mají tolik lékařů, že ta dvě procenta nejsou dostačující. Po prvním pololetí, v individuálních případech i dříve, předpokládáme, že záloha se nastaví správným způsobem tak, aby se rozdíly vyrovnaly a zdravotnická zařízení dostala to, co jim dle vyhlášky náleží,“ dodal Petr Malý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?