ČR by mělo plně převzít pravidla o přeshraniční zdravotní péči

26. 9. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropské komisi se nelíbí, jak Česká republika, ale také Rumunsko a Slovinsko do svého práva zahrnuly evropská pravidla pro přeshraniční zdravotní péči. Země proto byly dnes vyzvány, aby do dvou měsíců komisi oznámily, jak hodlají své právní úpravy změnit.


Pokud se tak nestane, může věc skončit až u Soudního dvora EU.

Podle směrnice z roku 2011 mají občané EU právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není dostupná, anebo by na ni museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa či poskytovatelé v jednotlivých zemích.

Podle názoru komise byla pravidla do právních řádů zmíněné trojice zemí převedena jen částečně, přestože tak mělo být učiněno zcela, a to už loni na konci října.

V Praze podepsal novelu zákona o zdravotním pojištění, která evropská pravidla do českého právního řádu překlápěla, prezident Miloš Zeman letos v březnu. Kromě jiného znamená pro české občany možnost podstoupit plánované operace v ostatních zemích EU bez předchozího souhlasu zdravotní pojišťovny.

Ze zákona ale také vyplývá, že pacienti si nadále musejí danou péči v zahraničí nejprve sami uhradit a teprve následně jim bude refundována, a to jen do výše českých cen.

Zdravotní pojišťovny proto tehdy upozorňovaly na reálné nebezpečí, že lidé se na nákladech budou muset podílet z vlastních zdrojů, například pokud by v Česku nebyla daná léčba z českého veřejného zdravotního pojištění z větší části či vůbec hrazena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?