ČR chce vyslat lékaře na pomoc syrským uprchlíkům

16. 10. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika zřejmě ještě letos vyšle do Jordánska tým lékařů, který by měl pomáhat s ošetřováním syrských uprchlíků. Zároveň nabídne několika syrským pacientům lékařské ošetření v českých nemocnicích.


Vyplývá to z návrhu na pokračování programu humanitárních evakuací (MEDEVAC), kterým by se měla ve středu zabývat vláda a který má ČTK k dispozici. Konkrétní podmínky pokračování programu by měl příští týden během návštěvy v Jordánsku dojednat ministr zahraničí Jan Kohout.

Náklady na pokračování humanitárních evakuací by měly činit 7,5 milionu korun, hrazeny budou z rozpočtu ministerstva vnitra.

Čeští lékaři by měli působit v některé z nemocnic v Ammánu, kde významnou část pacientů tvoří syrští uprchlíci. V případě rychlého dojednání by lékaři mohli odcestovat už společně s ministrem Kohoutem, který by měl být v Jordánsku 23. a 24. října.

Pacienty, kteří budou ošetřeni v motolské nemocnici, vybere v předstihu český lékař. Přepraveni do ČR by pak mohli být také při návštěvě Kohouta v Jordánsku.

„Upřednostněni budou pacienti s takovým typem onemocnění nebo zranění, které si nevyžádá intenzívní léčbu v řádech několika let, a pro něž léčba v ČR bude znamenat zásadní změnu jejich zdravotního stavu v podobě záchrany života anebo zásadního zvýšení kvality života,“ uvádí se ve vládním materiálu.

V syrském konfliktu zahynulo za dobu jeho trvání od března 2011 podle posledních údajů OSN přes 100.000 lidí. Přes dva miliony Syřanů, většinou žen a dětí, uprchlo před boji ze země. Nejvíce uprchlíků registruje Libanon, Jordánsko a Turecko. Roste i počet syrských žadatelů o azyl v Evropské unii.

ČR už v minulosti poskytla peníze na humanitární pomoc pro obyvatelstvo v Sýrii i pro potřeby uprchlíků v sousedních zemích. Letos uvolnilo ministerstvo zahraničních věcí 22,75 milionu korun, celkově ČR od začátku konfliktu poskytla 43,4 milionu korun. Kromě toho se v Česku léčilo 12 syrských pacientů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?