ČR je v programu mezinárodní spolupráce v dárcovství orgánů

12. 8. 2013 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko se zapojilo do nového evropského programu FOEDUS, jehož hlavním cílem je usnadnění mezinárodní spolupráce v dárcovství orgánů. Pod vedením italského transplantačního centra odstartoval program letos v květnu, poběží tři roky a přihlásilo se do něj na výzvu Evropské komise 25 zemí včetně Česka. ČTK to řekl ředitel Koordinačního střediska transplantací (KST) Pavel Březovský.


Pro české pacienty se tím podle něj výrazně zvýší šance, že jim bude nalezen vhodný orgán. A naopak se najde uplatnění pro orgány, které se aktuálně pro žádného českého pacienta nehodí.

Program FOEDUS vypracuje pravidla pro mezinárodní výměnu orgánů. Vytvoří a odzkouší způsob, jak o dárcovství a mezinárodní výměně orgánů informovat veřejnost a školit k tomu specialisty. Vznikne jednotný formulář s daty o zdraví pacienta, což urychlí výběr a posouzení vhodných dárců a orgánů.

Nový evropský program využije nynější platformu COORENOR. Její součástí je internetový portál mezinárodní výměny orgánů k transplantaci, který KST vytvořilo loni. „V nabídce jsou tzv. přebytečné orgány, pro které není možno najít v zemi původu příjemce. Zveřejňují se zde rovněž poptávky po orgánech pro pacienty, kteří jsou v akutním ohrožení života a potřebují transplantaci v řádu několika málo dnů,“ uvedl Březovský.

Díky internetovému portálu se podařilo loni v srpnu zachránit italskou holčičku, potřebovala nové srdce. KST tehdy dalo do nabídky dětské srdce, dárcem byl zhruba 1,5roční chlapec, který zemřel na následky vážného úrazu. „Během několika minut se ozvali lékaři z kliniky v Římě. Srdce se dostalo k holčičce v řádu několika hodin a bylo úspěšně transplantováno,“ popsal Březovský.

V Česku se zvyšují počty dárců. Loni dosáhl počet žijících dárců 71, což je téměř osmdesátiprocentní meziroční nárůst, v předchozích letech počty stagnovaly. Počet zemřelých dárců loni vzrostl na 216, což je proti předloňsku navýšení o 17 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?