ČR má v rámci OECD nízký podíl soukromých výdajů na zdravotnictví

5. 9. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko i po zavedení poplatků u lékaře a rozšíření počtu léků, na něž pacienti doplácejí, patří k zemím s nízkým podílem soukromých výdajů na zdravotnictví. Jsou podle nově zveřejněné zprávy českých statistiků třetí nejnižší v rámci OECD, 16,7 procenta. Na opačném konci žebříčku je s 35,6 procenta Maďarsko. Vydání domácností stoupla z předloňských 45,754 miliardy na 46,376 miliardy korun v roce 2011.


Mezi soukromé výdaje se řadí přímá vydání obyvatel, výdaje neziskových institucí, dary, výdaje zaměstnavatelů na zdraví zaměstnanců či soukromé zdravotní pojištění. Nižší soukromé výdaje mají Nizozemsko, 14,3 procenta a Dánsko, 15,5 procenta. Nejvyšší je vedle Maďarska mají Švýcarsko, 34,7 procenta, Portugalsko, 32,7 procenta, a Slovensko, 32,2 procenta.

Pro mezinárodní srovnání se užívá podíl výdajů na zdravotnictví na celkovém HDP. Údaj je ale pouze orientační, závisí na cenové hladině v dané zemi. V ČR se tento podíl pohyboval od sedmi procent v roce 2005, přes osm procent v roce 2009, na 7,5 procenta v roce 2010. Přispěl k tomu absolutní pokles HDP i růst výdajů veřejného zdravotního pojištění a soukromých výdajů.

Ve vyspělých západoevropských zemích, jako Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Nizozemsko a Švýcarsko, pravidelně přesahuje podíl zdravotnictví na HDP deset procent.

Výdaje veřejného zdravotního pojištění tvořily v roce 2010 v ČR 77,9 procenta běžných výdajů na zdravotnictví. Zhruba 5,4 procenta byly výdaje státního a územních rozpočtů.

Nadpoloviční podíl veřejných zdrojů vykazují všechny evropské země OECD. Mimo Maďarsko, Portugalsko, Slovensko a Švýcarsko přesahuje 70 procent. Nejvyšší podíl mají Nizozemsko, 85,7 procenta, Dánsko, 84,5 procenta, ČR, 83,3 procenta, Švédsko, 81,1 procenta, a Island, 80,4 procenta.

Významnou část veřejných zdrojů tvoří výdaje veřejného zdravotního pojištění - v ČR 77,9 procenta, v Nizozemsku 77,2 procenta, ve Francii 73,7 procenta, Slovinsku 70,9 procenta a v Německu 70,5 procenta.

Naproti tomu v Dánsku, Finsku, Portugalsku, Španělsku a Švédsku je podíl veřejného zdravotního pojištění nulový nebo zanedbatelný. Zdravotnictví se tam financuje z rozhodující míry z veřejných rozpočtů, tedy daní.

V přepočtu na jednoho obyvatele, kupní sílu a cenovou hladinu v ČR celkové výdaje převyšují Polsko a Maďarsko, ale nedosahují úrovně většiny ostatních evropských zemí OECD. V roce 2010 předstihlo ČR Slovensko. Ve srovnání s ČR mají tyto výdaje 2,7 krát vyšší Nizozemsko, Švýcarsko a Norsko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?