ČR nezvýší od ledna ochranu dětí před kouřením, nebudou bonusy

30. 8. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko nezvýší od ledna 2014 ochranu dětí před kouřením a pitím alkoholu a nezavede zákaz kouření ve všech restauracích. Nevzniknou ani univerzitní nemocnice a zdravotní pojišťovny nebudou moci vyplácet bonus až 1000 korun lidem, kteří dodržují doporučení lékaře. Vyplývá to z vyjádření legislativního náměstka ministerstva zdravotnictví Martina Plíška (TOP 09) pro ČTK.


Po pádu vlády a rozpouštění Sněmovny se zastavily práce na řadě zdravotnických zákonů. Mnohé měly platit od ledna 2014, musejí se ale vrátit k novému projednání, takže se jejich platnost asi o rok opozdí.

Plíšek ČTK řekl, že skončil legislativní proces u zákona o ochraně před návykovými látkami, tzv. protikuřáckého. Ten měl zakázat kouření v restauracích či prodej cigaret a alkoholu v automatech a po internetu, aby se k nim nedostaly děti.

Pokud tento zákon převezme nová vláda a bude politická shoda, mohl by podle Plíška platit od ledna 2015. Problém u této normy je, že ekonomičtí ministři omezení nechtějí, protože by klesly příjmy státní pokladny.

Ve „staré“ Poslanecké sněmovně zůstal nedořešen zákon o zdravotnických prostředcích, který měl nově kategorizovat zdravotnické prostředky, stanovit transparentnější pravidla pro jejich úhradu z pojištění a také vytvořit registr zdravotnických prostředků na internetu. Podle Plíška je to norma odborná, o niž nejsou politické spory, takže pokud ji nová vláda převezme, mohl by začít platit v průběhu roku 2014.

Skončil také legislativní proces u novely zákona o regulaci reklamy, která měla přesněji a v některých ohledech i přísněji upravit marketingové a obchodní vztahy mezi farmaceutickými firmami, lékaři a lékárníky.

Ministerstvo zdravotnictví do vlády už ani neposlalo připravený zákon o univerzitních nemocnicích, který měl přeměnit státní fakultní nemocnice na univerzitní nemocnice s právní formou neziskové organizace. S normou souhlasily vysoké školy, opozice ji kritizovala.

V připomínkovém řízení skončily novely pojišťovenských zákonů. Ty měly nově upravit některé kompetence zdravotních pojišťoven, zpřísnit dozor nad jejich fungováním, snížit například velký počet členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, anebo bonifikovat finančně z fondu prevence pojištěnce podle jejich přístupu ke zdraví.

Normy by se mohly stát tématem volebních programů. Plíšek potvrdil, že TOP 09, jejíž ministr Leoš Heger normy připravil, je začlení do svého zdravotnického programu. K tomu přidá úpravu nadstandardů, jež zrušil Ústavní soud. „Myslíme si, že pacienti by měli mít možnost připlatit si na lehčí sádru, lepší nitrooční čočky a případně i na další výkony, které odborné společnosti navrhnou,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?