ČR zaznamenala další dílčí vítězství v kauze Diag Human

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Londýnský obchodní soud zamítl nároky švýcarské společnosti Diag Human SE vůči České republice. Britský soud tak nakonec vyhověl české straně a zrušil vlastní příkaz z roku 2011, kterým na základě žádosti švýcarské společnosti nařídil exekuci rozhodčího nálezu z roku 2008. Švýcarská strana nyní zvažuje odvolání.




Švýcarská společnost vede s Českou republikou letitý spor o mnohamiliardové odškodné za údajně zmařený obchod s krevní plasmou. Podle rozhodčího nálezu ze srpna 2008 měla Česká republika zaplatit švýcarské straně 8,33 miliardy Kč. Česká strana se proti rozsudku odvolala, Diag Human naopak rozsudek považuje po celou dobu za konečný. Londýnský soud však nyní uznal právo České republiky na přezkum rozhodnutí.
„Tamní soud zamítl nároky Diag Human ve Velké Británii, uznal oprávněnost odvolání České republiky z roku 2008 a uložil firmě Diag Human povinnost zaplatit České republice zálohu na náklady soudního řízení, které přesahují 9 milionů korun,“ shrnul rozhodnutí londýnského soudu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ani závazné, ani vykonatelné

Podle ředitele právního odboru ministerstva zdravotnictví Davida Kotryse byla jádrem sporu mezi oběma stranami otázka, zda je verdikt arbitrů z roku 2008 vykonatelný, či ne. „Londýnský soud na čtyřiceti stranách obsáhlého rozsudku podrobně rozebral argumenty obou stran a ve všech směrech dospěl k závěru, že zmíněný rozhodčí nález, který Diag Human SE již několikátý rok před zahraničními soudy vydává za konečné a vykonatelné rozhodnutí, se dosud nestal ani závazným, ani vykonatelným. Londýnský soud se neztotožnil s argumenty Diag Human SE a posoudil žádost České republiky z roku 2008 o přezkum zmíněného rozhodčího nálezu za platně podanou a přezkumné rozhodčí řízení za řádně zahájené a dosud neskončené,“ konstatoval ředitel odboru komunikace s veřejností MZ Jan Štoll.

ČR nemá vyhráno

Přestože již česká strana zaznamenala dílčí úspěchy u soudů v Rakousku, Švýcarsku a Francii, zatím stále ještě nemá vyhráno – řízení ve Velké Británii, ale i v dalších zemích pokračuje. Diag Human se domáhá českého majetku nadále i v Lucembursku a USA. „Ve Velké Británii jsme nyní zaznamenali vítězství jen prvoinstančně – předpokládáme, že Diag Human se odvolá, ale i tak si myslíme, že Česká republika nakonec zvítězí,“ řekl v ČT David Kotrys.
Společnost Diag Human v tiskové zprávě zdůraznila, že londýnský soud uznal, že firma postupně vyhrála pět rozhodčích nálezů proti českému státu. Na základě „procedurálních okolností“ však podle ní rozhodl, že před získáním možnosti uznání nálezu ve Spojeném království musí vyčkat na poslední procedurální kroky přezkumného řízení v České republice. „Tento výsledek je samozřejmě pro Diag Human nepříjemný,“ připustila firma. Citelně se na něm podle ní podepsala nepřítomnost jejího právního experta, který prý musel být před cestou do Londýna náhle hospitalizován. „O možném odvolání se rozhodne až po prostudování písemného odůvodnění výroku soudu,“ dodala firma ve svém tiskovém prohlášení.
Přestože spor není ukončený, vývoj kauzy naznačuje, že se zástupci státu zatím nemusejí obávat toho, že by se opakovala situace z roku 2011, kdy v rámci exekuce na podkladě rozhodnutí arbitrů z roku 2008 došlo ve Vídni k zadržení českých uměleckých děl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?