ČRo 1: Pomůže vládní nařízení k lepší dostupnosti lékařské péče

30. 8. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis včerejšího pořadu ČRo 1 - Radiožurnál Ozvěny dne.


Pomůže vládní nařízení k lepší dostupnosti lékařské péče

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Vláda dnes přijala nařízení, na základě kterého získávají všichni obyvatelé republiky nárok na poskytnutí základní zdravotní péče nejdéle do 35 minut v případě, že jí potřebují. Týká se to dostupnosti praktického lékaře, zubaře, gynekologa nebo i nejbližší lékárny. Proti tomuto záměru ale protestují odbory, zástupci pacientů a zdravotně postižených. Obávají se naopak zhoršení lékařské péče, protože bude záležet na zdravotních pojišťovnách, se kterými nemocnicemi uzavřou smlouvy od nového roku. Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců se navzdory těmto obavám domnívá, že nová vyhláška znamená krok kupředu.

Ondřej DOSTÁL, právník, Platforma zdravotních pojištěnců

Kromě té místní dostupnosti opravuje ještě časovou dostupnost a ta hrozně moc pomáhá pacientům, kteří budou ochotni bojovat za svá práva k tomu, aby včas dostali operaci, ať už nějakých kloubů, aby byli včas nasazeni na biologickou léčbu v případě roztroušené sklerózy a tak dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Podotýká právník Platformy zdravotních pojištěnců. A živě zdravím náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska. Dobrý den.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A taky předsedu Národní rady zdravotně postižených Václava Krásu. Dobrý den.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postiženýchí

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Kráso, pořád platí vaše výhrady k vládnímu nařízení, i když ministerstvo zkrátilo dojezdovou vzdálenost oproti původním plánům o 10 minut, taky jsme slyšeli před chvílí pana Dostála, že ne všechno je úplně špatné podle něj.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postiženýchí

Stále platí naše výhrady, protože sice byla zkrácena doba, dojezdová doba k praktickému lékaři o 10 minut, ale na druhé straně byla prodloužena doba dojezdu do nemocnic a to podle jednotlivých odborností u těch odborností, které jsou méně četné, je dokonce dojezdová vzdálenost tři hodiny, což znamená, že prakticky na republiku by stačila jedna taková nemocnice, což je určitě nesmysl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Čeho se tedy obáváte především, že někteří lidé vůbec nebudou mít možnost, pokud budou potřebovat do té, jak vy říkáte, možná jedné nemocnice dojet?

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postiženýchí

Já se domnívám, že je to skutečně problém, ono nejde o to, říká pan ministr, i v akutním případě je sanitka doveze kamkoliv a sanitky, že jsou dneska velmi dobře vybaveny, jde o to, že při každém zákroku potom je následná péče, která se zpravidla koná i v tom zařízení, které vykonal ten závažný zákrok, a tam už pak si pacient většinou musí dojíždět sám, neplatí to, že by si vymáhal na zdravotní pojišťovně, že zaplatí cestu nebo zajistí přepravu a tak dále, to jsou výjimečné případy a pojišťovny se tomuto úspěšně brání, čili my se domníváme, že rozředění sítě zdravotnických zařízení a to dojde tím, že pojišťovny budou uplatňovat toto nařízení vlády, bude zhoršená zdravotní péče, a to především pro skupiny, které mají problém někam dojet, ať jsou to senioři, maminky s dětmi, ale samozřejmě i lidé se zdravotním postižením.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane náměstku, teď jsme slyšeli výhrady zástupce zdravotně postižených, že by eventuálně někteří z nich nemuseli se dostat k té lékařské zdravotní péči tak snadno jako dosud, vyvrátí nějak jejich pochyby, dokážete to?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já se musím zcela zásadně ohradit proti tomu, jakým způsobem používají oponenti dnes nařízení vlády. Nařízení není vůbec postaveno ve smyslu síťotvorného prvku, který by měli použít pojišťovny k omezení sítě, dám příklad v tu záchrannou službu. Případ 20 minut toho garantovaného dojezdu bylo též oponenty vůči nám používán v tom smyslu, že zhoršujeme dostupnost rychlé záchranné služby a přitom se ukázalo, že se žádná taková dostupnost nezhoršila, ty doby jsou jako maximální, to znamená, tam, kde vlastně ta síť dneska je stanovena a jsou tam ty časy kratší, protože prostě potřeby pacientů na spotřebu zdravotní péče jsou nastaveny právě tou spotřebou, a tam určitě ty pojišťovny nebudou moci tu péči omezit, protože i prostě nedodrželi tu základní povinnost, kterou mají, to znamená, zabezpečit poskytování a nároku tří pojištěnců zdravotní péče, takže já ten celý mechanismus toho použití, který tady definoval pan Krása, a musím odmítnout a v zásadě s ním nesouhlasit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Když ale říká pan Krása, že se to týká zejména některých odborností, ne třeba praktických lékařů, že tam jsou ty dojezdové časy i násobné, než ta půlhodina, s tím nesouhlasíte, že by to potom mohla zvládnout třeba jedna nebo dvě nemocnice, že by to nemuselo být rozvrstveno jako dosud v jednotlivých regionech?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Je to nutno skutečně brát jako /nesrozumitelné/ maximálně, to znamená, musíme potom vzít v úvahy to, že ty pojišťovny mají určitý počet pojištěnců, určitě si můžeme v té absolutní /nesrozumitelné/, jak to pojímá pan Krása, představit, že ano, z hlediska toho, dejme tomu, geografického principu by to „mohla“ zvládnout ta nemocnice, ale pokud bychom vzali v potaz počet pojištěnců, který se s daným problémem léčí, tak by ta nemocnice musela asi kapacitně x-krát narůst, protože stávající /nesrozumitelné/ je trochu jiné, my jsme skutečně definovali tu dobu jako maximální a v tom pojetí, ve kterým to pojímá pan Krása, nařízení vlády není nastaveno, je nastaveno ve smyslu toho, že by vlastně poprvé, co se pojištěnci dostávají do situace, kdy ten nárok mají zakotven a mohou se ho domoci, to znamená, je to ve prospěch práv pojištěnců, když to úplně řeknu ošklivě, dokonce vůči pojišťovnám, které jim tu péči musí zajistit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Kráso, je to skutečně tak, je to poprvé, kdy je něco takového garantované, dokonce i zástupce zdravotních pojištěnců s tím je spokojený, jak jsme slyšeli, nemyslíte si, že je to přeci jen lepší stav vědět, že mám nárok alespoň na něco, když před tím jsem neměl legislativně nebo právně na nic nárok v tomto ohledu?

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postiženýchí

Víte, ten problém spočívá v tom, že tyto dojezdové doby nebyly provedeny na základě žádné analýzy, my jsme žádali po ministerstvu zdravotnictví, a všichni partneři, kteří se toho jednání účastnili, abychom dostali do rukou analýzu, na základě které byly stanoveny dojezdové doby, takovou analýzu ministerstva neudělalo a nemá ji, to za prvé. Za druhé, pan náměstek říkal, že nařízení vlády nemá normotvorný charakter ve vztahu k síti zdravotnických zařízení, to není pravda, v důvodové zprávě tomuto nařízení vlády se jasně hovoří o tom, že právě toto nařízení vlády bude mít normotvorný prvek ve stanovení sítě zdravotnických zařízení. Takže pojišťovny budou moci říkat, my jednáme podle právního předpisu, podle legislativy a můžeme redukovat v zásadě tu síť zdravotnických zařízení velmi, velmi hluboko.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane náměstku, dá se počítat s tím, že zdravotní pojišťovny budou vycházet při uzavírání smluv se zdravotními zařízeními od nového roku i z tohoto materiálu, který dnes přijala vláda?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já to musím v zásadě odmítnout. Za prvé pan Krása zřejmě nečetl odůvodnění, to, které bylo předloženo do /nesrozumitelné/ vlády k nařízení, tam nic takového není a skutečně ten právní předpis je postaven jako definování nároku pojištěnce, nikoliv jako předpis, který by definoval, jakou síť má mít daná zdravotní pojišťovna pro pojištěnce, to je prostě hluboká demagogie a postavení toho jako problému na hlavu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Asi se dá ale předpokládat, pane náměstku, že od nového roku nepřežijí všechna zdravotnická zařízení jednání se zdravotními pojišťovnami, nebo ano, myslíte, že to tak bude?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Takhle, já zase se musím /nesrozumitelné/, takovou tu panickou hrůzu z toho, co může bude od nového roku, takže bych považoval za nutné uvést, za prvé teda v současné době segment, který je projednáván, tak je segment akutní lůžkové péče, to znamená, všichni ostatní poskytovatelé mají platné smlouvy, jejich platnost, myslím, že je do roku 2015, takže není důvod k takovýmto obavám, a v oblasti lůžkové péče, tam bych skutečně doporučoval, aby se seznámili všichni /nesrozumitelné/ číslo 2, který jasně říká, za jakých podmínek mají pojišťovny jednotně přistoupit k určitým redukcím tak, aby byla zajištěna kvalitnější a bezpečnější péče pro jejich pojištěnce, to bych si dovolil skutečně velice, velice zdůraznit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Kráso, tyto pojistky, o kterých mluví pan náměstek, vám nestačí, co se týká té optimalizace hlavně lůžkového fondu?

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postiženýchí

Já myslím, že nemůžou stačit, protože ministerstvo uzavřelo memorandum se zdravotními pojišťovnami o redukci 10 tisíc akutních lůžek bez toho, aniž by takovou věc projednalo s politickou reprezentací, aniž by tuto věc stanovil nějaký právní předpis, ministerstvo velmi často řídí nebo provádí systémové změny mimo zákonným způsobem, to je například doporučení fakultním nemocnicím, aby stanovily cenu za práci lékaře, pokud si ho objedná což zákon vůbec neumožňuje, a my jsme to již dnes napadli také u ombudsmana. Čili to jsou všechno kroky, kdy ministerstvo využívá bezprávního vztahu k tomu, aby zásadním způsobem měnilo …

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Takže proto mu nevěříte, abych to zkrátila. Pane náměstku, já bych se chtěla zeptat ještě na jednu věc, dočetla jsem se, že byste ještě mohli, jaksi až se zkouší ta funkčnost, uvažovat o tom, že se změní ty dojezdové, dojezdové termíny, které teď zavádí vyhláška, mohly by se ještě zkrátit?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Takhle, my jsme v každým případě deklarovali, že i proto je to nařízení vlády, aby bylo možno eventuálně v případě potřeby pružněji reagovat /nesrozumitelné/, například vyhlášky, a už se ta záležitost týká té časové dostupnosti daných služeb, ve kterých vlastně, pokud by se vyskytl jistý problém s dostupností, jako například teď právě jste ho /nesrozumitelné/, v oblasti roztroušené sklerózy, a proto se tam objevil parametr té časové dostupnosti této zdravotní služby tak, abychom zabezpečili pojištěncům v podstatě to právo nasazení té léčby právě tímto předpisem, takže v tomto kontextu nemůžeme ty úpravy vyloučit, kdyby se objevil problém, jsme v tomto ohledu připraveni zasáhnout.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Ujišťuje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Mluvila jsem s předsedou Národní rady zdravotně postižených Václavem Krásou. Děkuji oběma, na shledanou.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Na shledanou.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postiženýchí

Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?