ČRo 1 - Radiožurnál: Platy ve zdravotnictví neporostou

1. 11. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Hosty pořady Ozvěny dne byli ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.


Jan BUMBA, moderátor:
Platy ve zdravotnictví v příštím roce vzrůst nemohou, nejsou na to peníze. Ministr Leoš Heger z TOP 09 to dnes oznámil po jednání vlády s tím, že ho to mrzí, ale systém je v deficitu. Nová úhradová vyhláška také počítá s tím, že pojišťovny dají na úhradách maximálně tolik, kolik vyberou na pojistném. A ministr zdravotnictví Leoš Heger je naším prvním hostem. Dobrý den.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane ministře, z jakých údajů vycházíte, když říkáte, že není možné zvýšit platy ve zdravotnictví?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak my jsme připravovali pro vládu analýzu vývoje systému všeobecného zdravotního pojištění, která ukazuje, že ten náš celý systém se velmi zefektivnil, ale přesto stále zůstává v deficitu. My jsme ho podělili s deficitem asi 6 a tři čtvrtě miliardy v roce 2010, ten deficit se zmírňuje v letošním roce, účetní saldo bude téměř nulové, ale byly do něj vloženy nějaké dotace z vnitřních zdrojů pojišťoven, kde jsme přerozdělili prostředky na účtech, ale na druhé straně jsme si ušetřili na nárůst mezd, který v letošním roce dělá okolo 4 miliard a na růstu DPH a dalších zátěží, které dělají asi 4 a půl miliardy. Takže přesto, že ten systém se vnitřně lepší, tak to pořád ještě nestačí a musíme hledat úsporná opatření i pro další rok tak, aby ta situace byla stabilní jako je letos.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak výrazně podle vašeho náhledu vzrostly platy lékařů v loňském a letošním roce? Mám tím namysli, jestli se na to díváte tak, že ty odměny stouply takovým způsobem, jak jen to bylo možné, že to víc nešlo?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, tak v loňském roce vzrostly platy lékařů o 14,5 procenta. Já si myslím, že každý, kdo ví, jak se vyvíjí ekonomika v posledních letech v naší zemi, jak jsou lidé stále nezaměstnaní, jak ve veřejné sféře se spíše průměrná mzda snižuje, tak já to pokládám za obrovský úspěch, i když mně je hrozně líto, že zatím stále ještě nedosahujeme na naplnění toho našeho memoranda. Ale průměrná mzda dneska je asi nebo mzda lékařů je asi na 2,4 násobku průměrné mzdy ve státě, takže už jsme téměř přesáhli severské země a já myslím, že by stačil ještě jeden /nesrozumitelné/ a byli bychom na tom trojnásobku, který požadovali lékaři, ale mám obavu, že to příští rok prostě opravdu nepůjde.

Jan BUMBA, moderátor:
Když jsme mluvili o těch zdrojích, slyšeli jsme před pár dny, že se zruší i 6 tisíc akutních lůžek v nemocnicích, není tohle třeba ta úspora, která by mohla jít na platy?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak samozřejmě to úspora je, ale tyhle manévry jsou poměrně složité a ta úspora bude nastupovat postupně. Já, když jsem mluvil o tom, že jsme z vnitřních zdrojů uspořili těch 8 miliard, tak to je prostě spousta drobných kroků, které se udály a nikdo nevěděl, přesně který zabere, který ne. U těch lůžek určitě k úspoře dojde, ale z těch diskusí, které nyní probíhají a z těch reakcí ohrožených nemocnic a z reakcí odborářských je vidět, že se to bude dařit postupně a během příštího roku, že k tomu jednorázově nedojde teď hned.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak máme, pane ministře, rozumět vašim slovům o tom, že pojišťovny vyplatí maximálně tolik, kolik vyberou na pojistném, to znamená, že tím říkáte, že došly veškeré rezervy, že nikdo nemůže čekat nic navíc?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, tak oni, on ten systém je dost diferencovaný, my máme, jenom tak pro takovou hrubou představu posluchačů, asi dvě třetiny pojištěnců nebo příslušníků tedy České republiky, je pojištěných u Všeobecné zdravotní pojišťovny, ta je na tom hůře, a bude v letošním roce už v deficitu asi 3 miliardy, a zatímco ty menší pojišťovny budou stále ještě mít plus asi ty 3 miliardy, takže ten systém skončí tak akorát ve vyrovnané balanci, ale my musíme řešit ty rozdíly mezi pojišťovnami, v tom je ten hlavní problém. A to, že nemůžeme dát víc pro příští rok a očekáváme, kdyby se nic nestalo, tak v příštím roce bude znamenat ta zátěž, která se přitahuje z minulých let, ještě asi 4 miliardy deficitu celého toho zdravotního pojištění a ty my se musíme snažit ušetřit, a proto nemůžeme rozhodně počítat s tím, že by ten systém vydával víc.

Jan BUMBA, moderátor:
Tolik pro tuto chvíli ministr zdravotnictví Leoš Heger. Já vám zatím děkuji, ale prosím ještě zůstaňte na lince, předsedou Lékařského odborového klubu je Martin Engel. Vítám vás, pane doktore, dobrý den.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Vy jste už v minulých měsících říkali, že platy nerostou tak, jak jste si představovali, tak, jak bylo dohodnuto na konci akce Děkujeme, odcházíme. Předpokládám, že asi ani teď neuznáte ten argument, že nejsou peníze na další zvýšení platů?

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu:
Ne, tak rozhodně to neuznávám, protože jak pan ministr sděloval, tak my zdaleka nejsme na 2,4 toho průměrného platu, protože zapomněl říct, že je to s obrovským množstvím přesčasový práce, která tím, jak lékaři neustále z nemocničního segmentu mizí, tak tahle ta zatíženost s tou prací přesčas stoupá. A protože je na to několik výkazů, tak jak pan ministr nevěděl během celý naší akce, kolik je lékařů v nemocnici, tak ohledně dokladů o výši, anebo o množství práce přesčas, to existuje na několika formulářích a nemá ani /nesrozumitelné/ tyhle ty data k dispozici, takže to je samozřejmě úplně o něčem jiném. A pak je zajímavé, že pan ministr vlastně si nechal sebrat ze zdravotnictví ty 4 až 5 miliard za to zvýšení DPH a ještě jsme je jako hledali, tyhle ty úspory v systému. Já si myslím, že zdravotnictví není k tomu, aby tady sanovalo prostě ztráty fiskálních států a z odděleného prostě v podstatě financování, tam ještě přispívalo, tak to si myslím, že hrubá chyba a za to jsme zaplatili tím, že prostě není to komfortní ani pro pacienty, ani pro zaměstnance.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak budete reagovat, jako lékařské odbory, pokud teď je tady to stanovisko ministerstva zdravotnictví, že příští rok nejsou platy na další zvýšení platů, prostředky na další zvýšení platů, promiňte.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu:
Ne, tak já tomu rozumím a navíc pro nás to není nic nového, protože tohle to pan premiér a pan ministr nám říkají od května, takže tady v tom je výjimečně konzistentní, takže my se podle toho musíme zařídit, ale já bych jenom chtěl znovu zdůraznit, že pro nás platy nejsou to prioritní, my chceme zachovat zdravotní systém a tu péči tak, aby byla kvalitní, dostupná pro pacienty a zároveň komfortní svým způsobem pro zaměstnance, a to, co se teď děje, ohledně vypovídání nebo vypovězených smluv a po 10 měsících se jim teď těsně vlastně 6 týdnů před koncem roku nabízejí smlouvy, který jsou často nepřijatelné, nejsou projednané, mění se tam pořád náhledy na to, tak to si myslím, že je teď pro nás jako nejprioritnější, to znamená, zabránit tomu, aby nemocnice byly v takové defenzivně vůči zdravotním pojišťovnám, aby ty si s nimi mohly dělat, co chtějí.

Jan BUMBA, moderátor:
Předseda lékařských odborů Martin Engel. Děkujeme, na shledanou.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu:
Prosím, na shledanou.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Stále jsme ve spojení s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Nejprve, prosím, znovu k platům jako takovým, pane ministře, neobáváte se nějakých dalších protestů s tím, že by někdo mohl říci, že nedodržujete ono memorandum, které ukončilo protestní akci Děkujeme, odcházíme.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Ale tak samozřejmě, že já z toho vůbec žádnou radost nemám, že těch protestů se obávám, ale já si myslím, že přece jenom je potřeba uznat, že když ty peníze k dispozici byly před těmi 2 roky a i trošku v letošním roce, takže ty platy stouply a za ty dva roky to určitě přesahuje 20 procent. Takže to, že bychom se na tom úplně, že bychom to úplně zanedbali, to nám nikdo vyčítat nemůže. Já …

Jan BUMBA, moderátor:
Ano, ale pan Engel říká, že, vy říkáte tedy, že je to 2,4 násobek průměrné mzdy, to, co berou lékaři, někde se píše, že ten průměrný plat lékaře je 60 tisíc korun. Ale pan Engel říká, že to je jenom za cenu mnoha přesčasů.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, tak oni ti lékaři v zahraničí taky samozřejmě mají služby, já si myslím, že v posledních 3, 4 letech byl velikánský tlak úřadů práce a inspektorátu bezpečnosti práce na to, aby se ty přesčasy redukovaly a řada nemocnic opravdu to udělala tak, že to odpovídá zákoníku práce a tam potom se nejedná o žádné dvojnásobné úvazky za ty přesčasy, tam se opravdu jedná o jednu, maximálně dvě služby týdně, ale jsou nemocnice, kde se to nedodržuje a já si myslím, že k nim právě patří možná často ty, o kterých se mluví, že budou zavírány, protože mají málo lékařů a musí to potom takhle kompenzovat díky tomu, že čím menší nemocnice, tím bohužel ta efektivita provozní se zhoršuje.

Jan BUMBA, moderátor:
A jenom prosím ještě krátce k tomu, na co už jsme také narazili, nemyslíte si, že nemocnice jsou teď drženy v přílišné a možná zbytečné nejistotě, když nevědí přesně, jaké smlouvy s pojišťovnami budou mít v příštím roce.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak já jsem pojišťovny v tomhle směru velmi kritizoval a tentokrát je musím pochválit, protože přece jenom tam došlo k určité posunu, nikdo nebude uzavírán k začátku roku příštího, tam, kde ty dohody nebyly už dříve udělané, tam, kde k těm dohodám došlo, tak teďka pojišťovny deklarovaly, že to upřesňování bude roztaženo během celého příštího roku, takže ty nemocnice, které dostanou jaksi verdikt toho, že se budou redukovat více nebo méně, některé třeba jenom v některých sférách, tak ty budou mít čas se přizpůsobit a myslím, že pojišťovny v tomhle tom tedy obrátily a tentokrát už je to v takové férovější rovině. A ještě musím teda říct, že opravdu to, co říká pan předseda Engel, při vší úctě k tomu, že má pravdu v platech, že by lékaři měli do budoucna mít víc, tak já absolutně musím odmítnout to, že by tady docházelo k nějakému rozkládání zdravotnického systému. V řadě krajů ty nemocnice už se zredukovaly v 90. letech, v některých krajích ne. A teďka bohužel na ty malé a někdy milé nemocnice dochází, ale je to prostě vývoj medicíny a ta akce to sleduje.

Jan BUMBA, moderátor:
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. Děkujeme, na shledanou.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Děkuju, na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?