ČRo České Budějovice: Financování hospicové péče

2. 4. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pořad Bez obalu – Moderátorka: 15 hodin a 15,5 minuty přesně. Jak už víte z našeho zpravodajství, i z upoutávky na Fontánu, hospici v Prachaticích chybějí miliony korun na péči o umírající lidi. Příčiny a možné následky zjistíme tedy v dnešním vydání pořadu nazvaného Bez obalu, připravil jej reportér Václav Malina. (needitovaný přepis)


Václav MALINA, redaktor

Hospic svatého Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích potřebuje na péči o umírající zhruba 4,5-milionovou dotaci. Od ministerstva práce a sociálních věcí ale dostal na letošní rok necelý milion. To je pro ředitele prachatického hospice Roberta Huneše tvrdý úder.

Robert HUNEŠ, ředitel prachatického hospice

Obdrželi jsme na přiznaných dotacích z resortu MPSV několikanásobek méně, oproti minulým létům, ale zároveň i několikanásobek méně, než letos obdržely ostatní hospicová stejně velká zařízení v České republice.

Václav MALINA, redaktor

V konkrétní řeči čísel.

Robert HUNEŠ, ředitel prachatického hospice

Je to tak, že kolegové ve východních Čechách v identickém zařízení velikostně i druhem péče dostali 4 a tři čtvrtě milionu na dotace pro péči o hospicové pacienty a my jsme dostali 770 tisíc.

Václav MALINA, redaktor

Kolik peněz vám tedy chybí?

Robert HUNEŠ, ředitel prachatického hospice

V tuhle chvíli mezi 2 - 3 miliony je částka, která nás dělí od jistoty, že ekonomicky zvládneme letošní rok.

Václav MALINA, redaktor

Vítky ředitele hospice v Prachaticích mírní Petr Sulek z ministerstva práce a sociálních věcí.

Petr SULEK, MPSV ČR

Hospic prostě dostal dotaci ve stejné výši jako v loňském roce, v tom řádným kole řízení dotačního řízení v tom prvním kole. Ale to, že ta původní částka byla v loňském roce v průběhu roku navýšena, tak ta byla navýšena v rámci dotačního, dotačního řízení. Ale to samozřejmě v tuto chvíli nemůžeme předjímat, na kolik v letošním roce bude navýšena, to je takový jakoby dodatečný řízení, které probíhá v průběhu roku, ale to samozřejmě teď dopředu nedokážeme odhadnout nebo předjímat výsledek z toho dodatečného dotačního řízení.

Václav MALINA, redaktor

Za Jihočeský kraj na ministerstvu vyjednávala náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. Další peníze prý hospic dostane.

Ivana STRÁSKÁ, náměstkyně hejtmana, Jihočeský kraj

Samospráva Jihočeského kraje tuto žádost podpoří a po jednáních na ministerstvu mám příslib, že tu pomoc oni neodepřou a že samozřejmě pomůžou.

Václav MALINA, redaktor

Jak je možné, že hospice v jiných krajích už mají mnohem víc peněz?

Ivana STRÁSKÁ, náměstkyně hejtmana, Jihočeský kraj

Prachatický hospic má registrovaných 30 lůžek jako zdravotnických, která jsou financována z ministerstva zdravotnictví a 11 lůžek jako lůžka odlehčovací, která jsou financována z ministerstva práce a sociálních věcí. Ten problém tady v jižních Čechách a konkrétně u Prachatic je v tom, že v některých krajích jsou i ta zdravotnická lůžka zaregistrovaná zároveň jako sociální lůžka. Tam dochází k duplicitní registraci lůžek a ony jsou vlastně na jednom lůžku financovány dvakrát. Já si myslím, že by bylo třeba tyhle ty anomálie, protože to jsou anomálie a nám určitě nepomůže, když nám každý rok říkají, že jediný Jihočeský kraj to dělá správně, protože jediný jihočeský hospic je potom na tom bit, že to dělá správně, tak by nám pomohlo, kdybychom se systémově podívali na financování hospicové péče, která je specifická určitým způsobem a financovali ji prostě zvlášť mimo ten program dotačního řízení v sociální oblasti ministerstva práce a sociálních věcí.

Václav MALINA, redaktor

Náměstkyně Ivana Stráská naznačila, že kvůli poctivosti Jihočeského kraje musí ona i ředitel hospice Robert Huneš žádat ministerstvo, aby dorovnalo peníze, které jinde získají na první pokus. I takový postup se schová za pojem systémová chyba. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle Petra Sulka pracuje na nápravě.

Petr SULEK, MPSV ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně jedná s různými partnery o této problematice, jen chci zdůraznit, že se nejedná pouze o sociální službu jako takovou, jedná se o průřezové téma sociální a zdravotní služby, o dofinancování těchto služeb, samozřejmě musíme jednat například i s ministerstvem zdravotnictví. A nejenom s ministerstvem zdravotnictví, ale i s odbornou veřejností, ale i se zástupci krajů.

Václav MALINA, redaktor

Financování hospicové péče není řešené dlouhodobě. O to víc hospice potřebují skutky, nikoliv prázdná slova. Než se systémový zádrhel napraví, bude hospic v Prachaticích každý rok v nejistotě, jestli kvůli nedostatku peněz třeba v létě neskončí. Magda Kimmelová nad tím kroutí hlavou. V prachatickém hospici prožila poslední dny s umírající maminkou. Takzvaná paliativní péče ji oslovila natolik, že se stala poradcem pro druhé při jejich zármutku z odchodu blízkých.

Magda KIMMELOVÁ

Pacienti indikovaní na hospicovou péči jsou skutečně pacienti, kteří jsou na konci života a potřebují paliativní péči, to znamená, hlavně péči, která jim umožní odstranění bolesti, odstranění dušnosti, zvracení a dalších problémů. Ráda bych, aby hospic fungoval i kvůli mně samotné, když to vezmu trošku sobecky, já jsem zhruba před rokem onemocněla onkologickým onemocním a moc dobře si pamatuji, jak před operací, na kterou jsem měla nastoupit a nastoupila jsem, jak jsem byla uklidněna a jsem vlastně do dneška myšlenkou, že kdyby moje svíčka života měla dohořet v nějaké blízké době, že bude o mě v hospici postaráno a že bude taky postaráno o mé nejbližší, o manžela, o syna a vůbec nechci přemýšlet nad tím, že by hospic měl uzavřít své služby, protože mně a myslím si, že zrovna tak všechny ostatní pacienty by to velmi, velmi zasáhlo a zlomilo. Mám hrůzu z toho, že se pacienti, které navštěvuji v rámci třeba Českých Budějovic a kteří vědí, že během nějaké krátké doby budou na konci života a počítají s tím, že zemřou v hospicích, chtějí tam odejít, já si neumím představit, že bych k nim přišla a řekla jim, nezlobte se, ale hospic je zavřený, protože nemá peníze.

Robert HUNEŠ, ředitel prachatického hospice

Přestávám mít naději, že zdravý rozum a potřeby těch nejslabších a nejkřehčích, čili našich umírajících pacientů, jsou tak vysokou hodnotou, že se vezme selský rozum do hrsti u těch, kteří o dotacích rozhodují a že bude lépe.

Václav MALINA, redaktor

Věří ředitel hospice Robert Huneš. Lidé z jeho okolí ovšem podotýkají, že si při shánění peněz připadá jako žebrák. Z Prachatic Václav Malina, Český rozhlas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?