ČRO Plus: Domácí porody

6. 9. 2013 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Petr Schwarz, moderátor: Dobrý večer vám všem, kdo nás právě posloucháte, v příštích 30 minutách to ale budete moci být právě vy, které budou poslouchat ostatní posluchače, je tu všem otevřená diskuse pořadu Radiofórum, u které vás vítá Petr Schwarz. Dnešní téma diskuse není potřeba široce představovat. Domácí porody jsou už léta předmětem velice vyhrocených diskusí. Až mě ještě více vybudily dva rozsudky z posledních dnů nad čelnými propagátorkami domácích porodů. (needitovaný přepis pořadu)


Ústavní soud zrušil minulý týden trest pro prezidentku Unie porodních asistentek Ivanu Königsmarkovou za údajné chyby při domácím porodu, který skončil smrtí dítěte. Naopak Městský soud v Praze udělil podmínku a dvouletý zákaz činnosti za další tragický domácí porod, porodní asistence Zuzaně Štromerové, zakladatelce pražského porodního domu U Čápa. A domácí porody v Česku bude řešit i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, na který se obrátily dvě matky, kterým rodit doma nebylo umožněno. Takže se já se rovnou zeptám našich posluchačů, kteří se přihlásili do první části diskuse. Jste pro domácí porody? Paní Ivo Kubíková.

Iva KUBÍKOVÁ

Dobrý den.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobrý den.

Iva KUBÍKOVÁ

Já si myslím, že tato volba domácích porodů by u nás určitě měla být, samozřejmě není pro všechny, a měla by ta maminka znát všechny rizika a všechny jako kdyby ty plusy pro některé jsou.

Petr SCHWARZ, moderátor

Pane …

Iva KUBÍKOVÁ

Ta možnost u nás určitě chybí.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobře, pane Vladimíre.

posluchač

Slyším vás, dobrý večer.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobrý večer. Jste pro domácí porody?

posluchač

O, nikoliv, já se domnívám, že matka v tomto případě nemá právo hovořit za život svého dítěte, které, jak vidíme v extrémních případech rizika, je ohrožen zásadním způsobem.

Petr SCHWARZ, moderátor

Paní Kateřina Polačková-Husová rodila před 6 týdny doma, takže předpokládám, že pro domácí porody je? Dobrý večer.

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Dobrý večer. Máte pravdu, ale neřekla bych, že je ta debata vyhrocena tak jako být zastáncem nebo nebýt, je to spíš opravdu o té možnosti volby, kterou já jsem si vybrala.

Petr SCHWARZ, moderátor

Proč, proč jste se rozhodla rodit doma, nebála jste se rizika?

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Tak já jsem měla fyziologické těhotenství, celou dobu jsem se cítila velmi dobře a trochu jsem se obávala, že v té nemocnici by mi byly prováděny některé zákroky nebo by nebyla respektována intimita porodu, a proto byl jako domácí prostředí pro mě tou volbou lepší.

Petr SCHWARZ, moderátor

Děkuji, to jsou tedy posluchači, kteří budou diskutovat za chvíli. Vydržte mi, prosím, na lince, vy ostatní se na řadu dostanete v druhé části pořadu, kdy budete moci zavolat na číslo 221552755, ale, prosím, teprve až k tomu vyzvu. Teď ještě představím hosta, kterého mám zde ve studiu Českého rozhlasu Plus a kterým je porodník a gynekolog Alexandr Barták. Dobrý večer.

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Dobrý večer.

Petr SCHWARZ, moderátor

Lékaři se téměř bez výjimky proti domácím porodům staví. Proč?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

No, základní diskuse je o tom, která se probírá, jestli porody, porod doma je stejně bezpečný jako porod v porodním ústavu. Já každému člověku, který pracoval nebo pracuje v porodnictví, musí být jasný, že není, nemůže být stejně bezpečný. I když se pro ten domácí porod vyberou ženy, kterou jsou, mají fyziologické těhotenství, kde se dá předpokládat, že budou rodit zcela bez problémů, tak přitom porodu se může cokoliv přihodit a jsou případy, kdy naprosto, já říkám operetní porod se zvrhne během 5 minut v boj o holý život a jsou to případy, které jsou nepředvídatelné. Já sám jsem jich několik zažil a pamatuji si je do teďka.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, porod je záležitost, která je ale pro psychiku ženy velice těžká a právě psychický stav rodičky je pro zdárný porod důležitý, nemyslíte?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

No, smyslem porodu je přivést na svět novorozence, pokud možno bez poškození a tak, aby to přežila i ta matka, to je hlavní, hlavní smysl toho porodu. Psychika je taky důležitá, ale myslím, že není pro ten porod až tak rozhodující.

Petr SCHWARZ, moderátor

Jaká jsou tedy opravdu největší rizika a v čem je výhoda těch nemocnic?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Výhoda nemocnic je v tom, že může ten lékař okamžitě zasáhnout, jsou, to je celá řada komplikací, tady to jsou odborné záležitost, které bych těžko, těžko objasňoval laikům, ale zažil jsem …

Petr SCHWARZ, moderátor

Zkuste to?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Dobře. Existuje komplikace, která je, se nazývá embolie plodovou vodou. Já jsem jí zažil u ženy, která rodila třikrát, potřetí tedy rodila, porod byl naprosto, to byla společenská záležitost, a během několika minut, jak říkám, se z toho stal boj o holý život, dítě nakonec zemřelo, a žena to přežila jenom proto, že se okamžitě operačně intervenovala. Kdyby rodila doma, tak zemřela, to je jasné. Tento stav je nepředvídatelný, neexistuje žádná prevence. A není jich moc. Je jich tak, je to jeden na 10 tisíc porodů. Ale ta žena, kdyby rodila doma, tak zemře. To je naprosto jasný.

Petr SCHWARZ, moderátor

I v některých evropských zemích ale není neobvyklé, že ženy rodí doma s lékařskou pomocí.

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Tak je to možné, je otázka, jaké motivy k tomu vedou, já si myslím, že není to často ohled na psychiku té ženy, často to jsou důvody hmotné, kde ten pobyt v nemocnici třeba je drahý nebo rodí s porodní asistentkou proto, že ten lékař je drahý, a v každém případě ten …

Petr SCHWARZ, moderátor

Tak ono to často bývá spíš tradice, opravdu.

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Dobře. U nás je, u nás je ta přítomnost toho lékaře u porodu taky tradice, která je dědictvím trošku toho komunistického systému nebo socialistického zdravotnického systému, kdy byl nadbytek lékařů, a nebylo vlastně s nimi co, nebylo pro ně uplatnění, takže byli u každého fyziologického porodu, aby socialistický stát předvedl, jak se stará o své ženy, že oni mají, že ony mají každé, u každého porodu lékaře. Ale lékař, i když je u toho porodu, tak on nemá ty možnosti. Já mám kolegu, který rodil doma, porodník velmi zkušený, my jsme spolu pracovali v zahraničí, on se rozhodl, že se svou ženou bude rodit doma v kuchyni, protože v té nemocnici to bylo v Severní Africe, nebylo příliš hezké prostředí, porodil, nic se nestalo, ale říkal, že by už to nikdy v životě neudělal, protože to byl takový stres, jaký v životě nezažil. To je proto, že on ví, co se může stát. A on doma nemůže operovat, on doma nemůže odstranit dělohu, když ta žena bude dramaticky krvácet.

Petr SCHWARZ, moderátor

Takže seznámili jsme se s dnešním tématem, seznámili jsme se také s posluchači, kteří o něm budou v příštích minutách diskutovat, pojďme se k nim vrátit. Posloucháte Radiofórum, stanici Český rozhlas Plus, hovoříme o domácích porodech, pardon, a naším dnešním hostem je gynekolog a porodník Alexandr Barták. A s ním diskutují naši posluchači. A je se hned zeptám paní Ivy Kubíkové, která tady, asi bych měl ještě dodat, že je dula, tedy speciálně vyškolená žena, která poskytuje především psychickou oporu matce. Jestli chce na pana doktora reagovat? Paní Kubíková, slyšíme se?

Iva KUBÍKOVÁ

Slyšíme se, jsem tady.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, chcete reagovat na to, co říkal pan doktor Barták.

Iva KUBÍKOVÁ

Chci pozdravit pana doktora určitě nejdříve. A dále bych chtěla trošku něco říct ohledně toho porodu, tak, jak ho popsal samozřejmě pan doktor, tak je brán z té zdravotní stránky, což je správně, ale určitě je dobré říci, že pro tu matku budoucí, tak určitě není to jen to, že se narodí dítě, ale je to opravdu i ta psychická záležitost, čím si ta matka projde, aby se z ní zrodila ta matka, aby se mohla začít starat o to svoje miminko a není to jenom o té fyzické záležitosti, že porodí dítě. A opravdu spoustu věcí, to se děje i v porodnicích, tak jako velmi špatně působí na ty maminky a některé, které opravdu jsou, řekla bych, psychicky jako kdyby slabší, nebo prostě jsou radši doma, tak si opravdu i kvůli tomuhle ten domácí porod vyberou. Samozřejmě, kdyby byla možnost třeba právě porodního domu nebo jiné možnosti, tak by volila určitě tuto možnost, kde ten zdravotní personál je v blízkosti toho porodního domu.

Petr SCHWARZ, moderátor

Pane doktore.

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Porod je jistě psychicky velmi významná událost v životě ženy, ale u nás se zapomíná na to, že porod je poměrně velmi nebezpečná věc, že celé těhotenství, a zejména porod je nebezpečný nejen pro to dítě, ale i pro tu matku, ještě na sklonku nebo již v novověku, někdy v 18. století, při porodu umírala velmi zhruba asi každá desátá žena, tím nechci říct, že by každý desátý porod končil smrtí matky, ale prostě každá desátá žena zemřela v důsledku svého posledního tedy těhotenství porodu nebo šestinedělí, asi každé desáté dítě umíralo, to už dneska, to se velmi dramaticky změnilo, a došlo k tomu právě tím, že se ty porody přesunuly do ústavu, ten, ten dramatický pokles úmrtnosti je spjatý s druhou polovinou 20. století. A je to právě ten přesun do těch, do těch ústavů, samozřejmě že to s sebou přináší nějaké problémy, je to pro ty ženy cizí prostředí, je to nějaký psychický stres, ale je to dání za to, že už ty ženy dneska umírají zcela raritně, ta úmrtnost matek je kolem, já nevím, 10 na 100 tisíc za rok. Víte, a odcházet z toho ústavu zpět domů rodit, mně to přijde jako takové řešení jako kdybych měl třeba dům, který je starší a už tam nedoléhají okna a fouká s nima, fouká skrz ty okna a já bych to vyřešil tak, že bych ho opustil a postavil bych si na zahradě stan třeba, kde ty okna nejsou vůbec, že jo. Je to takový trošku, takové trošku trucovité, trucovité, řekl bych, až infantilní řešení.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, paní Polačková-Husová. Myslíte si, že to bylo infantilní řešení?

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Já bych teda nesouhlasila, protože …

Petr SCHWARZ, moderátor

To předpokládám, ano.

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Já jsem musela jako naopak velice pečlivě zvažovat všechna ta rizika a seznamovat se velice podrobně s okolnostmi porodu a zjišťovat si všelijaké informace a na základě toho se rozhodnout i samozřejmě ve spolupráci s mým manželem, takže bych neřekla, že to je úplně jako na truc, já jsem prostě byla desátý den po termínu a měla jsem přijít do porodnice si nechat porod vyvolat, což jsem odmítla, protože desátý den se mi ještě zdálo, že není tak moc brzo a ta moje holčička se vlastně večer velice rychle narodila. A musím říct, že kdybych byla jako v tom prostředí nemocničním vystavena vlastně těm umělým, umělým hormonům a dalším dávkám, které se podávají vlastně na vyvolání porodu, tak si myslím, že by ten porod rozhodně nebyl tak hladký a nekomplikovaný jako v tom mém případě.

Petr SCHWARZ, moderátor

Pane Vladimíre, může podle vás žena zodpovědně rozhodnout, jestli má rodit doma nebo v nemocnici?

posluchač

Já si myslím, že pokud ta žena je zodpovědná a informovaná, tak se vždy rozhodne pro porod v nemocnici, protože žádná matka, která má cit v těle a srdce, neohrozí svoje dítě tím, že by riskovala možnost, byť třeba méně pravděpodobnou, že v domácím porodu dojde k nějaké komplikaci, kterým zahubí své dítě nebo sama sebe. Já jsem otec a své manželce bych teda rozhodně tuhle tu situaci rozmlouval, to dítě není majetek.

Petr SCHWARZ, moderátor

A musel jste jí to rozmlouvat.

posluchač

Ne, ne, nemusel, moje manželka naštěstí je velmi rozumná.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, paní Kubíková?

Iva KUBÍKOVÁ

Ano.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, slyšela jste pana Vladimíra?

Iva KUBÍKOVÁ

Slyšela jsem pana Vladimíra, je samozřejmé, že má samozřejmě takovýhle názor, každý má na tuhle věc jiný názor a určitě je to jeho volba, ale měla by tady být i ta druhá možnost, aby ta maminky stejně jako paní, co teďka porodila holčičku doma, tak by tu možnost prostě měla mít a myslím si, že samozřejmě po dohodě s manželem nebo s přítelem, ale bohužel jako těhotenství je její záležitost a ona bude rodit miminko, takže hlavní je to o té její volbě. Mělo by to být tak bráno.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, jak by podle vás měla vypadat takový opravdu ideální porod?

Iva KUBÍKOVÁ

Ideální porod je těžko popsat, každý …

Petr SCHWARZ, moderátor

Ne, jaké by měly, měl mít podmínky, tak myslím?

Iva KUBÍKOVÁ

Podmínky, tak určitě by ta maminka, stejně jako ten budoucí tatínek měl vědět všechny pro a proti, opravdu by se s tím měl jako kdyby seznámit, probrat tyto věci s nějakým samozřejmě zdravotníkem, aby věděl, co všecko může nastat, kdy samozřejmě si třeba zavolat samozřejmě tu sanitku, a vědět i v rámci toho těhotenství, že něco nasvědčuje, že něco není v pořádku, aby se mohl rozhodnout samozřejmě dopředu a to, že během porodu se rozhodne, že teda odjede do nemocnice, je samozřejmě na jeho volbě, stejně jako když někdo řekne, že chce jet do nemocnice a pak najednou zjistí, že to začalo doma, nebo že je to tak rychle, že se rozhodne, že zůstane doma a že už do té porodnice nedojede.

Petr SCHWARZ, moderátor

Paní Polačková-Husová.

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

No, já bych souhlasila určitě s paní Kubíkovou, je to o té možnosti volby a já myslím, že tady je zásadní rozdíl v tom, jak to vnímají ženy, které mají jakýsi vnitřní instinkt a zkrátka důvěru v to svoje tělo, a jak to vnímají muži, kteří vlastně to porodnictví české nějakým způsobem ovládli v těch nemocnicích.

Petr SCHWARZ, moderátor

Já vám tady, pardon, já vám tady přečtu reakci z Facebooku od paní Renaty Boháčové: „Já rozhodně ne, míněno, že by byla proti domácím porodům, trochu mi vadí, že se pořád řeší pocity rodiček, jak jsem tak sledovala, dost žen se velmi stylizuje do nějakého posvátného poslání v rámci moderního kultu matek. Porod je normální příroda a je třeba to tak brát, to jest racionálně. A pro mě je racionální být v bezpečí v porodnici a hlavně mít bezpečí pro dítě. Jsem matka a babička a nikterak nikdo neutrpěl porody v porodnici.“ To jenom, že jste říkala o tom ženském pohledu.

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Samozřejmě, ten, ten může být různý u různých žen, to se vůbec nevylučuje.

Petr SCHWARZ, moderátor

Pane Vladimíre, vy byste souhlasil, tedy alespoň s něčím z toho, co říkala paní Kubíková a paní Polačková-Husová?

posluchač

Tak já bych asi rozhodně nesouhlasil s tím, že porod je čistě věc ženy. Vždyť proboha to dítě je společné, to je otce a matky dítě, tady přece nejde o to, aby žena mohla sama kvůli svému komfortu a pohodlí a psychickému stavu rozhodovat o ohrožení života dítěte. Mně to přijde naprosto absurdní, tahle ta debata.

Petr SCHWARZ, moderátor

A nemyslíte si ale, že přece jenom právě ten psychický stav ženy je pro ten zdárný porod také velice důležitý?

posluchač

Samozřejmě, určitě ano, ale život dítěte mi přijde důležitější než psychický stav, který trvá několik, řekněme, hodin nebo maximálně desítek hodin během porodu a potom pomine, to jsou naprosto neslučitelné věci podle mě. A to, co říkala paní zdravotní sestřička, víte, ono může dojít k tomu zhoršení, toho klinického stavu během toho porodu tak rychle, že už se bohužel pomoci nikdo nedovolá a nedostane se nikam do žádného zařízení a tohle to si vzít na svědomí, to opravdu chce veliké ego a veliké sebevědomí. To já tedy nemám.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano. Porodní asistentky ale kritizují porodní péči u nás celkově, podle vás na dobré úrovni nebo jí něco přece jen chybí?

posluchač

Podívejte, porodní péče je taková, jaká je třeba naše medicína, závisí do značné míry, kolik tento stát do zdravotnictví dává peněz, samozřejmě, že hotelové služby odpočatý a milý personál tu u nás rozhodně nemáme a nemůžeme mít, protože tato společnost prostě není schopna zaplatit medicínu tak, jako v Německu, Švýcarsku a podobně, s tím je třeba počítat, ale jsou věci důležité a jsou věci méně důležité, já v tomto případě ten psychický stav rodičky považuji za méně důležitý, než zdravotní stav dítěte.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, paní Polačková-Husová.

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Tak v tom se právě lišíme, no, protože já si myslím, že ten psychický stav zásadním způsobem ovlivňuje i průběh toho porodu.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, a porodní péče u nás celkově je podle vás na dobré úrovni?

Kateřina POLAČKOVÁ-HUSOVÁ

Myslím si, že určitě samozřejmě ta neonatologická úmrtí máme dobrá čísla, ale z mého pohledu určitě chybí tady ta možnost volby, to znamená, pro ty ženy, které mají na to indikaci, mají fyziologický průběh těhotenství a chtějí rodit doma, tak aby tady byla možnost využít péče porodní asistentky a myslím si, že tím by se naopak právě zlevnila ta péče, protože třeba v zahraničí, kde se doma odehrává třeba třetina porodů, tak pak vlastně do nemocnice odjíždí jenom ty ženy, které jsou rizikovější a potřebují tu péči lékařů.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano. A paní Kubíková?

Iva KUBÍKOVÁ

No, tak s naším porodnictvím nebo zdravotnictvím celkově si myslím, že jsme na velmi dobré úrovni, to určitě, ale opravdu tak, jako říkala paní Polačková, i v jiných státech tohle funguje, že ty porodní asistentky se opravdu starají o ty maminky, které mají fyziologické těhotenství, kde není potřeba do určité, jako kdyby do určité doby zásah lékařů, samozřejmě, když jsou jakékoliv komplikace nebo potřeba dalších vyšetření, tak jsou odeslány k odborníkům, k lékařům, a takhle to může fungovat a myslím si, že by bylo dobré, aby porodní asistentky u nás dostaly tu možnost, aby se mohly začít starat plně o ty naše budoucí maminky.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobře. Dámy a pane, já vám velice děkuji, ale teď už nastal čas otevřít diskusi i pro ostatní posluchače. Pěkný večer. Posloucháte Český rozhlas Plus, Radiofórum, dnes debatujeme o domácích porodech, a v této chvíli už se otevírá linka 221552755, můžete začít telefonovat své názory, případně otázky na našeho hosta, porodníka a gynekologa Alexandra Bartáka, kterého se ale já zeptám první, a to právě na jeho názor na českou porodní péči?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Já si myslím, že porodní péče u nás je na nebývale vysoké úrovni. My trošku jako Češi máme neustále komplex, že je to u nás horší, než je to na Západě, že jsme méně kvalitní a méně pečliví a je u nás na to málo peněz. Když občas diskutuji s kolegy ze zahraničí, tak mám dojem, že to vůbec tak není, že u nás se třeba v tom, těm těhotným ženám věnuje podstatně více než se věnují jinde a že jsme na a o té naší světové úrovni svědčí i to, že máme jednu z nejnižších novorozeneckých úmrtností a mateřských úmrtností na světě.

Petr SCHWARZ, moderátor

Od žen tady hlavně vlastně byly výhrady vůči právě té starosti o ženskou psychiku. Mají na to lékaři vůbec čas a koneckonců i kvalifikaci?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

No, kvalifikaci na to nemají. A nemají na to ani a čas na to taky nemají. A upřímně řečeno, nemají k tomu ani příliš motivaci. Víte, mně to připadá, tyhle ty stížnosti, jako když jsme si za socialismu stěžovali, že prodavačka v obchodě byla protivná a že tam byla špína, ale stejně tam všichni museli chodit, protože jiný obchod nebyl. Takže to bylo objektem komunální satyry, ale bylo to takové trošku směšné, protože ta, těžko se dá čekat, že ta prodavačka se chytí za nos a najednou bude hrozně vstřícná. Přišel jiný systém, obchody si konkurují a najednou jsou ty prodavačky úplně jiný. A nemuseli jsme na ně apelovat a nemuseli jsme je tepat někde v médiích. A zrovna tak je to, zrovna tak je to s těmi porody a s tou zdravotnickou péčí. Já nevím, jestli posluchači mají představu, kolik dostane od pojišťovny ta porodnice za ten porod, je to pár tisíc, nebo deset tisíc …

Petr SCHWARZ, moderátor

Ale to tu ženu při tom porodu přece nezajímá.

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Já vím, že jí to nezajímá, ale až tam ten porod bude ohromný kšeft, o který se ty porodnice budou prát a budou na tom strašně vydělávat, tak samy budou dbát, aby, aby ty rodičky přilákaly, aby jejich lékaři byli vstřícní a v psychologii školení, ale v okamžiku, kdy se ruší, řekněme, malé porodnice, ty zbývající jsou nacpané, a ta rodička stejně nemá jiný výběr, může porodit doma, ale, jak jsem říkal, to je podle mě hazard, tak nemají ty ústavy motivaci, motivaci, aby tu péči nějak zlepšovali z těch psychologických důvodů. To je otázka systému, ne těch lidí.

Petr SCHWARZ, moderátor

Na lince 221552755 už čekají posluchači, paní Černá. Dobrý večer.

posluchačka

Dobrý večer. Já ráda poslouchám tady pana doktora, protože si myslím, já jsem starší ročník, já jsem měla děti první 67, druhý 74. A nedovedu si …, oba dva porody proběhly raz dva, a nedovedu si představit, že bych rodila doma. A myslím si, že dneska ty maminky se nimrají ve spoustě věcí a potom ty děti už jako když už to miminko a tak dále, tak už pak je to nějak jako to dítě tolik nebere, protože to vidím kolem sebe na ulici, pak už s těma většíma dětma se tolik nezaobírají a myslím si, že taková jako výchova, on si musí tu svojí osobnost a …

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, to už trošku odbočujeme přece jenom od domácích poradů, porodů, pardon.

posluchačka

Myslím si, že rodit …

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, já vám děkuji. Na lince čeká ještě pan Jarda, pan Antonín, pardon, pan Antonín.

posluchač

Ano. Dobrý den.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobrý večer.

posluchač

Turek, jméno mé. Já jsem z Prahy. Chtěl jsem říct, že nevím, kde se vzala ta kampaň za porody doma. Ale najednou se o tom začalo mluvit a zaobalovalo se to do toho, že člověk má možnost svobodné volby a podobně a snadno některé ty maminky přesvědčili, že v nemocnicích je to špatný a že je lepší rodit doma, pak se rozhodnou ty ženy rodit doma a že si neuvědomují to velké riziko. Čili já nejsem moc velký přítel toho, aby se rodilo doma, i když já jsem se narodil doma, ale šlo to prudce, a je mi 71 let teda, a myslím si, že je to otázka taky úrovně zdravotnických zařízení, některá zdravotnická zařízení mají špatnou pověst a těm maminkám se tam proto nechce a myslí si, že budou mít doma větší komfort.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobře. Děkuji za názor. A ještě paní Jarka, omlouvám se za přeslechnutí. Dobrý večer.

posluchačka

Dobrý večer. Já bych chtěla velice podpořit pana doktora, protože si myslím, že pokud někdo má, je těhotný a má dítě, tak prokazuje svůj rozum a svou dospělost tím, že jde rodit tam, kde je to naprosto bezpečné. Já sama mám dvě děti, ročník 77 a 80, a chtěla bych dnešním maminkám říct, že tenkrát to nešlo si tam k tomu vzít toho partnera a to považuji za obrovský, obrovskou možnost dnešní a že by teda každá rozumná žena měla jít rodit do porodnice a vzít si s sebou partnera, otce toho dítěte.

Petr SCHWARZ, moderátor

Takže tady byly tři názory, které vás vlastně velice podpořily?

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

No, já jsem moc rád slyšel ta slova, že je to jaksi něco o dospělosti, protože ta paní jedna mě spucovala za to, že jsem použil slovo infantilní, ale já si to taky myslím, protože taková ta zralá dospělá reakce té ženy, která má nějaké představy, je, že ona přijde do té porodnice a tam se domluví, tam s tím personálem komunikuje. Řekne, co chce, co nechce, a oni se jí, myslím, budou snažit v mezích možnosti, pokud to není úplná hloupost nějaká, tak se jí budou snažit vyjít vstříc a myslím si, že právě ta kampaň, která se tady rozpoutala a teď se eskalovala, a už se o tom mluví dlouho, právě o těch, o tom, jak …, vyvolává takovou představu, že v těch porodnicích číhají zlí lékaři, kteří se snaží té ženě nějak ublížit, nějak jí něco vnutit, co ona by nechtěla a nějak jí zkazit ten její porod a ty ženy tam přicházejí a priori s takovým, které tomu podléhají, tam přicházejí s tím strachem, což jim brání jaksi té komunikaci s tím personálem, která by, myslím, přinesla žádoucí výsledky mnohem lépe, než když začnou rodit doma.

Petr SCHWARZ, moderátor

Dobře. To byl doktor Barták, porodník, gynekolog, který byl hostem dnešního Radiofóra. Já děkuji, že jste si udělal čas a snad někdy na shledanou.

Alexandr BARTÁK, porodník, gynekolog

Děkuji za pozvání.

Petr SCHWARZ, moderátor

S vámi posluchači bude zítra v Radiofóru debatovat Zuzana Rejchová a se svým hostem Jakubem Vachtíkem z Klubu za Starou Prahu se vás zeptají, jestli je lepší nechat domy chátrat nebo do nich pustit squatery. Pro tuto chvíli už se od mikrofonu Českého rozhlasu Plus loučí Petr Schwarz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?