ČRo Plus: Obamova reforma zdravotnictví

10. 10. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Barbora Tachecí (moderátorka): „Jsem ochoten jednat a nedám se vydírat." Vzkázal americký prezident Barack Obama k rozpočtovému provizoriu. A znovu vyzval republikány v Kongresu, aby uvolnili peníze pro fungování vládních úřadů a zvýšili dluhový strop země. Do té doby nemíní jednat o požadavcích republikánů. (Needitovaný přepis pořadu z 9. 10. 2013)


„Rozhodnutí nezvýšit dluhový strop, jež by vedlo k platební neschopnosti, by bylo šílené a katastrofální a hrozilo by hlubokou recesí a chaosem.“ Řekl prezident. Po lince do Spojených států zdravím naši zpravodajku Lenku Kabrhelovou. Hezké odpoledne.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

Dobré odpoledne.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Jak reagují na takové katastrofické vize Američané? Zajímá je ta vzniklá situace kolem schodku, nebo to jde spíš mimo ně a ono se to vždycky nějak urovnalo, tak se to nejspíš urovná?

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

Tak, zpočátku ta reakce byla spíš taková, to se týkalo hlavně toho uzavírání vládních úřadů, většina Američanů měla za to, že jde o politickou přestřelku a že se ta situace velmi rychle během pár dní upraví. Teď už ale všichni vidí, že pár dnů nestačilo. Americké úřady jedou opravdu na minimální plyn už víc než týden. Dneska je to devátý den a lidé chápou, že to není věc, která by jenom tak nějakým způsobem mávnutím kouzelného proutku zmizela. Ono vlastně nejde ani o schodek, jenom připomenu, jak to celé vzniklo. Problém je vlastně v neshodě zásadní mezi demokraty a republikány, každá ze stran ovládá jednu komoru zákonodárnou. Republikáni Sněmovnu reprezentantů a demokraté Senát. A ty dvě komory se nemohou prostě dohodnout na odsouhlasení rozpočtu. Přičemž ta věc není ani tak finanční, ale problém je v tom, že republikáni si vlastně kladou jednu podmínku, a sice změnu v zákonu o zdravotní péči, kterou vlastně prosadili demokraté.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tak, mimochodem v souvislosti s tímto zákonem, pokud se nemýlím, tak prezident Obama už řekl, že je ochoten jednat o změnách v tomto zákonu. Ale nejprve musí být dořešen, dořešeno to povolení čerpání toho schodku. Ale chci se zeptat, jestliže Američané dnes to sledují to dění kolem rozpočtového schodku, ta většinový pocit viny jde za prezidentem Obamou nebo za republikány, kteří blokují vlastně to potřebné uvolnění senátní těch peněz?

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

Tak, minulý týden tady byl jeden průzkum, který říkal to, že až 70 procent amerických voličů se kloní k tomu, že republikáni by neměli volit tuhle taktiku, a sice klást si podmínku k odsouhlasení rozpočtu. Nicméně to jasně neimplikuje to, že by všichni vinili republikány. Tam ty čísla jsou přeci jen jiná a asi hodně rozhoduje o tom, kdo je voličem které strany. Nicméně obecně lidé začínají být stále rozhořčení a rozhořčenější vůbec z politiky nebo se zákonodárci jako takovými. Ta obecná reakce, s kýmkoli já jsem tady mluvila, je taková, že lidé říkají, že prostě politici neplní to, k čemu byli zvoleni a k jejich jaksi zodpovědnosti a povinnostem patří to, že odsouhlasí na každý rok rozpočet. A to se bohužel teď neděje. Ten fiskální rok skončil vlastně koncem září a vláda nemá momentálně podmínky, na základě kterých by mohla čerpat další peníze. Přesto že ty peníze jsou.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tak, jestli, jestli můžu, Lenko, prosím, už jenom velmi stručně. Jestliže dnes Barack Obama říká, že je připraven jednat prakticky o všem, včetně reformy zdravotnictví, jak už jsme řekli, dalšího snižování deficitu, tak na mě to působí trochu jako hodně zesláblý americký prezident v kleštích. Je takový?

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

No, v kleštích určitě je. A je to vlastně ta teorie o slabém prezidentovi a o tom, že to je jeden z důvodů vůbec celé té současné krize, ta se tady objevuje. A zní vlastně především z úst republikánů nebo jejich příznivců. Ale třeba i mladých voličů na středu politického spektra, kteří říkají, že Obama prostě nezvládl situaci a že je příliš měkký, a proto vlastně je teď v té situaci, kdy ho republikáni tlačí ke zdi a kladou si podmínky pro odsouhlasení tak zásadních věcí jako je rozpočet a jako je právě dluhový strop, o kterém se má hlasovat nejdéle do 17. října.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Říká Lenka Kabrhelová, naše zpravodajka ve Spojených státech. Lenko, díky za informace, za vaše názory, hezký podvečer.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

Děkuju, pěkné odpoledne.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

A zároveň kvůli ekonomickým aspektům tohoto malého amerického dobrodružství bychom měli mít na lince hlavního ekonoma ERA Poštovní spořitelny Jana Bureše. Já vás zdravím, dobrý den.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

Pěkný den.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

A prozraďte nejprve, prosím, jak je možné, že celý svět vlastně nevěří, že Amerika dospěje do toho stádia platební neschopnosti, když vlastně je to za pár dnů, kdy by to mohlo spadnout.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

To je dobrá otázka. Je to asi tím, že nikomu se nechce věřit, že by američtí politici zvolili takovou cestu, která nakonec všechny bude stát hrozně moc peněz a může natropit strašně velké škody i mimo Spojené státy.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Co přesně by se mimochodem stalo, kdyby republikáni zůstali neústupní?

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

Tak, pokavaď by nedošlo k navýšení dluhového stropu, což je ta zásadní záležitost, tak by někdy od, v druhé polovičce října americké vládě došly peníze a musela by přestat vyplácet sociální dávky, dávky ze zdravotního fondu, pravděpodobně by přestaly chodit peníze řadě zaměstnanců státního sektoru v kritických odvětvích. A nakonec by nemusely vyzbýt peníze ani na obsluhu dluhu, to znamená na splátku úroků z amerického dluhu.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tak, po pravdě si nedovedu přestavit, že by američtí republikáni byli takoví sebevrazi, aby jim někdo mohl přišít na triko, že Američané nedostávají kvůli nim důchody. Vy si to dovedete představit, nebo to je spíš sci-fi?

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

Nedovedu si to představit a možná, že tady i trošku navážu na tu vaši interpretaci toho, kdo teď tahá za ten kratší provaz. Mně přijde, že to není v tuhle tu chvíli Barack Obama, ale že to je vůdce republikánské většiny v dolní sněmovně, kde je v takovém zajetí, řekněme, extrémnějších republikánů, konzervativnějších republikánů, kteří chtějí za každou cenu prosadit určité ústupky, ať už ve zdravotním zákoně, tak ve fiskální oblasti. A jsou ochotni hrát tuhle tu tvrdou hru, se kterou ale řada dalších členů Republikánské strany, těch umírněnějších členů Republikánské strany nesouhlasí. Takže já věřím tomu, že se najde nakonec řada republikánských členů Kongresu, kteří budou volit mírnější taktiku a nedojde k tomuhle tomu katastrofickému scénáři.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Poslední dotaz, a prosím, velmi stručně. Kvůli tomu rozpočtovému schodku a jeho růstu, je to tak, že v podstatě každý americký prezident navyšoval rozpočtový schodek v posledních 25 letech a každému musel zvlášť Kongres schválit to jeho navýšení, takže Obama není ničím výjimečný? Anebo je Obama tak rozhazovačný, že je to úplně nová situace?

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

Obama není ničím výjimečný. Výjimečná byla doba, kdy nastupoval, byla to doba skutečně velké hospodářské krize, která nesouvisela s tím, co udělal Obama. Ale Obama zdědil fakticky ekonomiku Spojených států ve velice špatném stavu a snaží se nějakým způsobem tu lépe, tu hůře tu situaci řešit. Takže on není rozhodně tím, kdo by nastartoval nějaké výrazné zadlužování Spojených států amerických. I když za jeho doby na začátku té jeho éry ty schodky byly vyšší než bylo standardem ve Spojených státech za posledních 20, 30 let.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tolik hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš. Přeji vám hezké odpoledne.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

Pěkné odpoledne.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

A jako můj třetí host na téma Spojených států teď zasedl do studia proti mně Milan Slezák, náš zahraničně politický komentátor. Milane, hezké odpoledne.

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

Dobré odpoledne.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Protože ještě jedna veledůležitá zpráva Amerikou dnes hýbe, a sice ta, že Bílý dům oznámil, že jeho kandidátem na příští šéfku FEDu, čili v podstatě centrální banky americké, bude paní Janet Yellenová, Dželenová nebo Jelenová se to čte?

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

Jelenová. Předkové přišli z Polska.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Janet Yellenová, tak, a jenom připomenu, že paní Yellenová je skoro 70 letá drobná žena s bílými vlasy, jak jsem si ji prohlédla. A že bude poté, co ji potvrdí Senát, tak bude první žena v této funkci ve Spojených státech. Je to nějaký zlom?

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

No, já myslím, že zlom to je co do pohlaví. Ale nebude to zlom co do politiky, protože paní Yellenová byla dva roky zástupkyní současného šéfa FEDu Bena Bernankeho. A tu politiku s ním dělala a on ji s ní konzultoval. Ve FEDu mimochodem není žádným nováčkem, protože tam pracovala už v 70. letech. Takže s centrální bankou americkou má téměř čtyřicetiletou zkušenost. Jinak je to pozoruhodná dáma, její manžel získal Nobelovu cenu za ekonomii a tvrdí, že část té ceny by právě měla patřit jeho manželce. Mimochodem tu cenu získal za velice zajímavý objev. Za studii o tom, jak se liší chování kupce a prodejce na automobilovém trhu. Liší se samozřejmě tím, že ten kupec má daleko méně informací, a tudíž vlastně ten prodávající má nad ním v jistém slova smyslu navrch.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Půjdeme taky do kandidatury na Nobelovku, Milane, co říkáte?

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

Proč ne?

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Ne, abychom teď mluvili vážně. Tak paní Yellenová je velmi zdatná v velmi sledované, velmi obtížné ekonomické disciplíně. A to je předpovídání budoucnosti. Nutno říci, že patří k těm málo ekonomům, kteří varovali před krizí ještě hluboko předtím, než začla. A jen pro zajímavost, v letech před krizí přirovnala americký trh s realitami k třísetkilové gorile sedící v rohu místnosti, stejně nebezpečný a totálně nepředvídatelný. Takže zdá se, že má docela, pokud jde o tu budoucnost, čuch. Já když jsem se vás, Milane, ptala na ten zlom, tak jsem spíš myslela, abych se přiznala, směrem k tomu genderovému vyvážení. Prostě první žena, to je obrovsky mocná ekonomická pozice, téměř nejmocnější na světě, abychom byli upřímní.

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

Ano, ale víme, že v Mezinárodním měnovém fondu se také uchytila paní Lagardeová a v čele ruské centrální banky stojí také žena. A dvě ženy jsou v Bank of England na velice vlivných pozicích. Tak já myslím, že je dobře, že už jsme dnes v pozici, že se nebavíme o tom, jestli je někdo muž nebo žena, že se spíše bavíme o tom, zda je způsobilý k výkonu funkce, zda je to ten nejlepší člověk, konec konců to mohou někteří říct, lidé říci o prezidentovi Obamovi, který je sice mulat, ale on se prohlašuje sám za černocha. A první černoch v dějinách Spojených států na funkci prezidenta je také do jisté míry zlomem. Byť spíše psychologickým.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Určitě, určitě. Jenom trošku jste možná …

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

Utekl, myslíte?

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Ne, chtěl, jako vaše přání bylo spíš otcem myšlenky, protože nemyslím si, že to tak úplně je. A řeknu vám proč. Protože jsem listovala New York Times a kde jsem se dočetla, že jeden ekonom Paul Krugman tam napsal: „Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že problém v tomto kontextu znamená u kritiků zejména vlastnictví chromozomu Y,“ směrem právě k paní Yellenové. A potom říká: „Kdyby měl nějaký muž takovou kvalifikaci jako má ona, dovolil by si někdo pochybovat o tom, zda se hodí pro tuto funkci?“

Milan SLEZÁK, zahraničně politický komentátor

To je pravda, ale zase z druhé strany musíme dát hlas jiným kritikům, kteří se neopírají, nebo alespoň zjevně se neopírají o kritiku z hlediska pohlaví. Říkají, že paní Yellenová každopádně jako ekonomka je možná až někdy příliš opatrná. A vyčítají jí také, že je ochotna tolerovat trošku vyšší inflaci jenom proto, aby podpořila zaměstnanost a růst. A samozřejmě jsou jiní ekonomové, kteří se na to dívají jinak.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Říká Milan Slezák. A pro nás ženy dodávám, že paní Yellenová miluje turistiku a vaření. Takže v tom nejsme samy.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?