ČRo PLUS: Rušení poplatků ve zdravotnictví

18. 12. 2013 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Zuzana Burešová (moderátorka):Dobrý večer, při poslechu Radiofóra vás vítá Zuzana Burešová. Formující se koaliční vláda zrušit poplatky ve zdravotnictví. Z regulačních plateb by měla zůstat jediná, a to 90-korunový poplatek za ošetření na pohotovosti. Ten podle vyjednavačů ČSSD, ANO a KDU-ČSL jako jediný plní svou funkci a zabraňuje zbytečným návštěvám pohotovostí. (Needitovaný přepis pořadu)


Připomeňme, že platby za návštěvu lékaře zavedla v lednu roku 2008 vláda Mirka Topolánka. Konkrétně tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Od samého počátku se proti poplatkům tvrdě postavili opoziční politici i mnozí pacienti. Platnost poplatků taky několikrát projednával Ústavní soud. V červenci její část společně s takzvanými nadstandardy zrušil. Jak hluboce výpadek příjmu z poplatků české zdravotnictví zasáhne? Je vláda dostatečně připravena tuto ztrátu kompenzovat? A jak to, že se poplatky u lékaře u nás nesetkaly s pochopením? Takové jsou otázky Radiofóra. No, a hostem Českého rozhlasu Plus je bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví a zastánce zdravotnické reformy, pan Tomáš Cikrt. Vítejte, dobrý večer.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Dobrý večer.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

A jestli se chcete zúčastnit naší debaty, tak volejte do Radiofóra na číslo 221552755 nebo pište na Facebook.com/vicnezinformace. Když jsem se dívala na reakce na Facebooku, pane Cikrte, když jsem mluvila se svými známými, kamarády, tak nejčastější argument, proč neplatit zdravotnické poplatky, zněl - platím si zdravotní pojištění, proč ještě navíc platit zdravotnické poplatky, také jste s tím nejčastěji setkával?

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Ano, je to jedna z nejčastějších otázek, já rád zase po těch, kolik už, 7 letech, znova trošku méně od toho zavedení, protože jsme byli na ministerstvu dříve, zopakuji, že ano, všichni povinně přispíváme do balíku veřejného zdravotního pojištění, a zdravotnické poplatky jsou tady proto, abychom s tím balíkem řádně zacházeli. A protože je známo, že kolik dáte peněz do zdravotnictví, tolik se utratí. A ten balík je poměrně vzácný, je určen na to, abychom byli zachráněni, když nám jde o život, aby se léčila rakovina za mnoho stovek tisíc korun, infarkt a podobně. A musíme si uvědomit, že vlastně zdravotní péči čerpá jenom …, nebo 80 procent zdravotní péče čerpá jenom 20 procent lidí. Takže jde o to, aby v okamžiku spotřeby té zdravotní péče tu byl nějaký signál, který říkal pozor, říkal to tomu pacientovi, který zrovna teď tu péči potřebuje, pozor, ta péče něco stojí, zacházejme s ní společně, vy pacienti, lékaři, zdravotní systém, zacházejme společně s tím balíkem, který na to máme, obezřetně, aby nám vydržel pro všechny pacienty i do dalších let.

Unknown media type: poll

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Proč jste se ale nesetkali s pozitivní odezvou u laické veřejnosti, u opozičních politiků.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

To nelze tak paušalizovat, my jsme se, jo, u opozičních politiků, tak protože se to stalo vítaným politikem, skutečně marketingoví rádci, kteří se vždycky vyrojí kolem politických stran před volbami, řekli, no, toto bude bezvadný volební tahák, to byl ten důvod, hlavní důvod boje proti zdravotnickým poplatkům není racionální, protože každý, kdo trošku dozdravotnictví vidí, ví, že měli a mají a mohli by bývali mít ještě do konce nějaký přínos, ale byla to zároveň výborná marketingová akce a daly se s tím, dalo se s tím uspět ve volbách.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Jak se díváte teď na tu snahu naší formující se koaliční vlastně platformy zrušit zdravotnické poplatky, vy, kteří, který celou dobu jste to sledoval, byl jste u zrodu toho všeho, jak se na to teď díváte, jaký ten základní pocit z toho máte.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Dívám se na něj jako na člověka, který sedí na stromě a řeže si větev pod sebou, protože, přestože to nebyl hlavní smysl zdravotnických poplatků, tak oni významnou měrou přispěli k finanční stabilitě systému, prostě pravidelně do něho přinášeli peníze keš, které měli lékaři rovnou k dispozici, sice nová koalice říká, že ona má nějaké záplaty, kterými tu díru vyplní, ale těch hrozeb je tu víc, to nejsou jenom zdravotnické poplatky, které přinášely ročně 5 miliard korun, a nesmíme zapomenout, že další miliardy přinášely tím, že si, se změnilo chování lidí a tak jako se změnilo k lepšímu, když byly zavedeny, tak se změní k horšímu, když budou zrušeny. To si myslím, že očekávat můžeme. Tak jsou tu další propady. Nemocnice jsou v minusu dlouhodobě, myslím si, že ty odhady jsou někde k 5 miliardám v příštím roce a v dalším až k 8 - 9 miliardám. Všeobecná zdravotní pojišťovna má taky sekeru, něco se zaplnilo tím, že se zvýšily platby za státní pojištěnce, teďka nám trošku stoupnou i ty odvody, které dáváme na zdravotní pojištění, něco povytahují prostě ze státních peněz, odněkud jinud, nějakou mimořádnou dotací, ale pořád jsou to jenom peníze nás všech, a já očekávám, že ten příští rok skončí deficitem a zdravotnictví bude mít velké problémy, které se budou muset nějak řešit. Když slíbím všechno všem, tak obvykle to končí škrtáním té nejnákladnější péče, což znamená, že zase můžeme čekat jednou pořadníky na léčbu vážných nemocí.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Říká ve vysílání Radiofóra náš dnešní host, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Vítáte plány koalice na zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví. Taková je dnešní otázka Radiofóra. Můžete volat sem k nám do studia na telefon 221552755, anebo psát na Facebook.com/vicnezinformace. Do debaty s bývalým mluvčím ministerstvazdravotnictví Tomášem Cikrtem se přihlásili Josef Mikeš, dobrý večer.

Josef MIKEŠ

Hezký dobrý večer z Příbrami.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Dalším posluchačem je pan Ladislav Harvánek. I vás zdravím. Dobrý večer.

Ladislav HARVÁNEK

Dobrý večer.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

A jestli tomu tak je, tak by na lince měl být i Karel Čáp. Dobrý večer.

Karel ČÁP

Já vás zdravím z Jičína.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak vás taky zdravíme. Tak to vezměme postupně. Nejdříve se zeptám pana Mikeše, tak jaký je váš názor na zdravotnické poplatky, vítáte ty plány koalice na jejich zrušení?

Josef MIKEŠ

No, samozřejmě, s vřelou náručí to přijímám, protože já malinko odbočím, jestli můžu, já vůbec bych byznys do zdravotnictví nepustil, jo, už je to s tím přihlédnutím tím jakoby méně majetným lidem a myslím si, že ty poplatky i z řad lékařů byly přijímány velice chladně, já vím příklad mého praktického lékaře, který doslova se za to styděl, za to vybírání, a myslím si, že ty poplatky se můžou, nemusí se vybírat touhle tou formou, to je úplně špatná, je to prostě drakonický opatření pana Julínka s panem Cikrtem, kdy nám to zdůvodňovali svými rádoby argumenty, ale já si myslím, že když se změní odvody jaksi zaměstnanců ve firmách, tak se ty peníze tam taky dají nějakým způsobem nějak, nějakým způsobem lepší najít a zajistit prostě tenhle ten, tenhle ten odvod těch peněz. A ještě takovou poslední myšlenku si odpustím na konec, víte, ono, kdyby nebyly tunely Blanky a různý tyhle ty privatizační podvody, různý mega krádeže, který v týhle republice jsou, tak by na to zdravotnictví ty peníze byly. Vemte si, že ty lidi, kteří, kteří prostě, když zaplatíte poplatky v tý nemocnici, a stejně tak ti lidi tam jsou prostě mořeni hladem, mořeni prostě v nesnesitelných podmínkách …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Ale to už jsme trošku někde jinde, pane Mikeši.

Josef MIKEŠ

Já vím, já jsem …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Držme se …

Josef MIKEŠ

Já jenom bych řekl, že takovouhle tuhle tu, tuhle tu myšlenku, že jsem absolutně pro zrušení těch poplatků, ať se třeba najde jiná forma, ale tady ten přímej styk pacient - lékař a vybírání 30 korun, nebo jakýchkoliv jiný částky, je hrozně dehonestující na obě strany, nehledě, že na to, řeknu poslední věc, že je to absolutní demagogický nesmysl z dílny dvou ďáblů Julínka a Cikrta. Děkuju, na shledanou.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Opravdu neurážejte tady našeho hosta, pan Cikrt přišel proto, aby …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Mně to nevadí, já jsem zvyklý.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

… aby tady diskutoval, tak jak reagovat na našeho posluchače?

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Já začnu tím, tím koncem. Možná bude dobré se lékařů zeptat dnes po několika letech, lékaři, zejména praktičtí, jsou první teď, kteří nejvíc protestují proti rušení zdravotnických poplatků. Já si dovolím s panem posluchačem nesouhlasit s tím, že by šlo o drakonickou platbu, 30, 60 korun není nic drakonického denně, když si uvědomíme, kolik stojí léčba, kolik stojí den na ARO, to jsou stovky tisíc, kolik stojí léčba některých nemocí, jsou to i miliony, já fandím tady pánovi, že má takovou víru v to, jak se všechno v dobré obrátí, ale koneckonců ty politické strany, které, které teď povedou naší zemi, to slibují, já nechci býti špatným prorokem, ale jsem přesvědčen, že ty sliby jsou nereálné, že zdravotnictví se dostane do deficitu a že ještě budou lidé v dobrém vzpomínat na dobu, kdy sice museli platit 30 a 60 korun, ale měli k dispozici moderní světovou léčbu - zdarma k dispozici.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak, abychom zase ale přece jenom posluchače určitě nějakým způsobem nestrašili, že až se zruší poplatky, že bude už jenom hůř. Jenom k tomu, co říkal náš posluchač Mikeš, by bylo dobré, aby zaznělo, že praktičtí a ambulantní lékaři zrušením regulačních poplatků přijdou dohromady o více než jednu miliardu korun. A právě teď oni velmi hlasitě volají, že chtějí kompenzace a byli by rádi, kdyby ty poplatky zůstaly.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Já nechci strašit, nakonec jsem životní optimista, ale já vidím rušení poplatků v kontextu dalších kroků, které se tu chystají. A myslím si, že jsou to kroky nepromyšlené, které mají velké oči ve smyslu hesla zdroje tu jsou, my ty peníze najdeme, tady nejsou žádné jiné peníze, než nás a daňových poplatníků, žádné jiné tu nenatiskne, nikdo nevymyslí, a to, že se někde ukradly a promrhaly peníze, tuto výtku posluchače já chápu, je to vlastně ostatně největší argument, oprávněný argument lidí, kteří říkají, proč chcete po nás reformy, když se tu krade. Ale mohu je ujistit, že peníze na tunel Blanka šly úplně z jinýho balíku, než o kterém tu hovoříme.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Vítáte plány koalice na zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví, taková je dnešní otázka Radiofóra, náš telefon 221552755, teď dostává prostor náš další posluchač Ladislav Harvánek. Tak, jaký vy máte názor na poplatky ve zdravotnictví, pane Harvánku?

Ladislav HARVÁNEK

Tak já souhlasím s tím, že se ruší, ono totiž v tom zdravotnictví je peněz docela dost, a myslím si, že kdyby se s nima reálně hospodařilo, tak by takové problémy, které jsou dneska, nebyly. A těch, já nevím, 30, 60, nebo kolik korun, dneska stovka za pobyt v nemocnici, že teda zrušili, že bude, tak ono to pro lidi, kteří mají támhle 6 nebo 7 tisíc důchodu, znamená částku značnou a značný zatížení, protože ten člověk musí platit, to, že někdo tvrdí, to je populismus, že stejně by doma jedl, topil, bydlel, svítil, to ano, ale za to bydlení platí, i když tam bydlí nebo nebydlí, to je úplně jedno. Takže pro tyhle ty lidi to nízkopříjmoví, to docela zatěžuje, a ono je zatěžuje docela dost i těch 30 korun, protože, jestliže mu zbývá tam nějakých 40 korun denně na jídlo, tak dá-li 30 korun u doktora, tak zřejmě může jíst akorát tak suchej chleba.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak tahle to vidí pan Harvánek, potom se samozřejmě ještě platí za recept, ale možná bych bychom měli zmínit tu částku 5 tisíc korun, ten limit. Pane Cikrte, tak reagujte, prosím.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Ano, to jsou …, vedle zavedení poplatků tu existovaly dvě protivážná opatření, abych tak řekl, jedno bylo, že lidé, kteří byli v hmotné nouzi, kdo má 40 korun na den, ten je asi v hmotné nouzi, tak ti byli vyjmuti z placení poplatků, a navíc je tu ten limit, podotýkám, že to do té doby žádný jiný ministr levý, pravý, nikdy ho nenapadlo a nezavedl něco, co zavedl Tomáš Julínek, a to je limit pro lidi, kteří nejen tyhle ty nově zavedené poplatky, tehdy nově zavedené poplatky, ale i doplatky na léky, protože nejvíc lidi zatěžovaly doplatky na léky, to nikdo léta letoucí neřešil, tak zavedl tento limit, který chrání právě třeba seniory, kteří mají příliš vysoké doplatky na léky. Čili, já si myslím, že to bylo sociálně vyvážené, ale já zastánce těch poplatků tak, jak byly nastaveny za Tomáše Julínka, kdy tam bylo 60, 30 a tak dále, to zvýšení 100 korun na den pobytu v nemocnici, to už zaváděl jiný pan ministr, já si myslím, že to bylo špatně, protože těch 60 korun byla dobře vyvážená hranice a také tehdy nám ty poplatky prošly u Ústavního soudu, teď, jak se zvýšily na 100 korun, tak Ústavní soud řekl, no, teď už to jaksi překročilo tu únosnou mez, díky tomu jaksi je shodil se stolu, čehož využili teďka politici a smetli je úplně.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Na lince Radiofóra je poslední posluchač, který pro tuto chvíli, který se přihlásil do debaty, je to pan Karel Čáp, jak jste říkal z Jičína, tak jaký je váš názor na rušení zdravotnických poplatků, souhlasíte s těmi předchozími posluchači?

Karel ČÁP

No, já vás zdravím, paní Burešová, i zdravím pana Cikrta, a nemůžu než souhlasit s panem Harvánkem, jo, který mluvil přede mnou, myslím si jednu věc, jako 30 korun za návštěvu lékaře, k lékaři moc nechodím, a když jsem naposledy potřeboval ošetření, tak první, co bylo, že jsem přišel k automatu, kde jsem hodil 30 korun, dostal jsem lístek, a pak jsem zjistil, že mě vlastně lékař nepřijme, protože nejsem objednán, tak jsem zase odešel. Jen tak pro tu srandu jsem se v recepci zeptal na to, jestli, teda když jsem nebyl ošetřen, mi těch 30 korun vrátí, a paní, která tam byla, mi řekla, to si děláte srandu? A já povídám, no, tak to si dělám srandu, no, tak jdu, no. Tak jsem odešel s nepořízenou. 30 korun jsem zaplatil, ošetřen jsem nebyl, nakonec jsem byl ošetřen jinde, tam jsem samozřejmě znovu zaplatil. Ale jde mi o to, pokud přijdu k lékaři, tak samozřejmě lékař mě ošetří, udělá všecko to, co je potřeba, udělá to správně, udělá to tak, abych byl zdráv, ale já nevím, co to stálo. Mě by jako pacienta zajímalo, protože já jsem živnostník, byl bych třeba …, uvítal bych takovou věc, abych věděl, kolik za ten zákrok bude ten doktor účtovat té pojišťovně.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Ale to můžete jednou do roka požádat pojišťovnu …

Karel ČÁP

Já nevím, jestli si naúčtuje 600 nebo 6 tisíc.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Zkusil jste to někdy zeptat se na pojišťovně, vy máte nárok jednou ročně …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Jednou do roka.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

… dostat výpis všeho, co kdy jste absolvoval ve zdravotnictví.

Karel ČÁP

Ano, ano, ano, pane Cikrte, zdravím.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Dobrý den, já vás také zdravím. A děkuji vám za váš názor.

Karel ČÁP

Požádal jsem, požádal jsem, když jsem se dozvěděl o tom, že můžu si požádat svoji pojišťovnu Všeobecnou zdravotní o výpis zdravotní péče, a dostal jsem takový elaborát, který byl plný čísel a na konci byla částka. Já vím, že ten rok, který mi byl vyúčtován asi částkou 260 tisíc, byl plný čísel, kde bylo číslo ordinace, číslo úkonu, číslo, číslo, číslo a na konci byla částka. Já vím, že ten rok jsem se podrápal a paní doktorka mi řekla, kdy jste měl poslední přeočkování proti tetanu, a já jsem říkal, no, od tý doby, co to nepíšou do občanky, opravdu nevím, tak mě přeočkovali třikrát proti tetanu, a pak jsem měl zánět Eustachový trubice, o který jsem nevěděl, že jí v hlavě ani mám, jo, a ona se mi zanítila, a ten rok jsem měl nějakých 260 tisíc, který za mě pojišťovna zaplatila lékařům. Nevím, kterým. Nevím, kam. A chvilku jsem s tím bojoval, pak jsem to vzdal, jsem se do dneška nedozvěděl, kde mi před 7 lety pojišťovna naúčtovala na moji osobu takovouhle částku.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

To říká pan Karel Čáp z Jičína, je pravda, že s tímto názorem jsem se také setkala, protože jsou lidé, kteří už si na to zvykli, že jednou do roka požádají o ten výpis, nevyznají se v tom, zdá se jim potom to číslo vysoké, kam se obrátit, s kým to konzultovat, pane Cikrte?

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Tak já především oceňuji, že posluchač do toho šel a že si ten výpis nechal zaslat. A mám i já za zlé pojišťovnám, že ty výpisy nejsou srozumitelnější, jo, takže toto mu musím dát zapravdu. To mi nic jiného nezbývá. Na druhou stranu, pokud nebyl si jist tím, že ta částka skutečně odpovídá, že tam třeba, aspoň podle té frekvence, že tolikrát nebyl u lékaře a podobně, tak mohl požádat o rozbor toho, co mu poslali. Samozřejmě už je to trošku zatěžující a toto podle mě by se mělo změnit a nenašel jsem to sice nějak v tom programu, možná to tam někde schované je, tak když by toto se změnilo, bylo by to fajn. Tomu bych fandil. Nicméně vidíte, že jenom za rok relativně posluchač nebyl zas tak vážně nemocen a stálo to 260 tisíc, kdybychom si to dali do vztahu k tomu, co zaplatí průměrný člověk na zdravotním pojištění ročně, tak bychom byli asi překvapeni, jaké jsou to relace.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak jsem ráda, že naši posluchači přispěli do naší debaty, v tuto chvíli už se tedy loučím s Josefem Mikešem, Karlem Čápem a samozřejmě i s Ladislavem Harvánkem. Naše debata v Radiofóru samozřejmě pokračuje, náš telefon sem do studia 221552755. Můžete psát i na náš Facebook.com/vicnezinformace. A názory už tady, pane Cikrte, máme. Naše dnešní otázka - vítáte plány koalice na zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví, tak pan Tomsa napsal: „Jednoznačně zrušit tuto nehoráznou daň z nemoci.“

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

No jo, to je sice hezké. Já jenom znovu zopakuji, že ty poplatky, že méně, menšina lidí z nás užívá zdravotní péči. Všichni na ní platí. A teď jde o to, aby ten, kdo zrovna užívá tu péči, aby v ten daný okamžik ji užíval rozumně, spolupodílel se samozřejmě kromě lékařů, pojišťoven a dalších regulací na tom, že tu péči bude užívat rozumně. A mně opravdu nepřipadá tak, jak jsme to měli nastavený my těch 30, 60 a 90 korun na pohotovosti jako nějaká zásadní částka, máme údaje o tom, kolik lidí utratí za alkohol, za sázení a další věci a utrácí to lidé napříč sociálními skupinami.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Na naše telefonní číslo 221552755 se dovolal paní Kohoutová. Vítáme vás ve vysílání, dobrý večer.

posluchačka

Dobrý večer. Prosím vás, jak pan magistr říkal, pacientům vadí doplatky za léky, já bych chtěla poukázat na to, že před lety byla zrušena kategorizační komise léků, kdy byly farmaceutické firmy ministerstvem zdravotnictví nuceny snižovat ceny svých léků, aby se dostaly na trh, a tudíž tedy tam zasedali i zástupci pojišťovny, a stanovila se výše doplatku. Ta komise už neexistuje, ty doplatky jsou horentní a já se nedivím, že lidé chtějí zrušit poplatky u lékařů, a taky, prosím vás, soukromí praktičtí lékaři vybírají poplatky i v případě, že vás nevyšetří, jenom předepíší chronikum, recept. Těžko se budete hádat s lékařem, na kterém jste závislá. Děkuji, na shledanou.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Děkujeme paní Kohoutové. Tak, jak reagovat, pane Cikrte?

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Děkuji, paní Kohoutová se mýlí v tom, že by zánikem kategorizační komise se nadále neposuzovalo, neposuzovala hodnota léků, nepřisuzovaly jim úhrady za zdravotní pojišťovny, to by ten systém vůbec nefungoval, ta komise musela zaniknout pro to, protože nebyla transparentní. My jsme byli tlačeni Evropskou unií, aby se tu zavedl transparentní proces, a dnes tu běží proces, kde každý pojišťovny, který chtějí snižovat ceny léků, firmy, které chtějí zvyšovat ceny léků a lékaři, odborné společnosti, každý musí dát své argumenty na papír. A je to normální správní řízení, které má svá pravidla a na každý ten výměr se dává papír, jo, a to prostě bylo nutné udělat. A já ujišťuji paní posluchačku Kohoutovou, že …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Kohoutovou.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

… máme jedny z nejlevnějších léků v Evropě. A dokonce to má negativní důsledky dneska už, že se vyplatí firmám vzít lék, které jsem dodala zahraniční firma do Česka, přebalit ho a vrátit ho na západ, protože prostě u nás jsou tak léky levný, že se vyplatí takzvaně je reexportovat. A proto se poprvé v posledních měsících, možná 2 letech setkáváme s tím, že některé důležité léky jsou i nedostatkové právě proto, že máme jedny z nejnižších cen léků v Evropě.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Ale ten reexport už byl zakázán z části, udělal to ministr Holcát a jednalo se o diabetické …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

No, ano, to jsou takové zoufalé pokusy, jak u jednotlivého léku cosi zakázat, tam by bylo třeba udělat nějaké systémové opatření …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Jako třeba na Slovensku.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Třeba podobně, jako mají na Slovensku, ano, máte to dobře nastudováno.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak teď pojďme na další posluchačský dotaz, na lince by měl být pan Chlumecký, mám tady frontu posluchačů, tak pane Chlumecký, dobrý večer.

posluchač

Chlumecký ve frontě, dobrý večer všem. Já jsem tam slyšel toho pána, nevím, jak se jmenuje, který tam říkal, že lékaři mají k dispozici takzvaně hned hotové peníze, to je jedno klišé. Pak tam řekl druhé klišé, že tunel Blanka jde úplně z jiného rozpočtu, že nás o tom ujišťuje. Já bych ho poslal do výuky občanský nauky na základní školu, protože to jsou takové klišé, těma, to se přeci nedá poslouchat …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Promiňte, můžete, můžete argumentovat zcela konkrétně, v čem je to klišé, můžete mi říct …

posluchač

Ze státního rozpočtu a jestli to jde přerozdělovat …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Nemáte pravdu, nemáte pravdu, nemáte pravdu, pane posluchači …

posluchač

A v čem vy máte pravdu, že tunel Blanka není ze státního rozpočtu …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Tunel Blanka je ze státního rozpočtu a zdravotní pojištění je zvláštní balík, ty vaše peníze jdou mimo státní rozpočet, což je mimochodem výhoda, protože na něj nemohou politici šáhnout, proto v 90. letech bylo 50 miliard …

posluchač

Ale já nemluvím o zdravotní pojišťovně, jestli jste si nevšiml, ale já mluvím obecně o dotacích do zdravotnictví.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

No ne, ale my se tu bavíme, my se tu bavíme o zdravotnických poplatcích a o regulaci balíku ze zdravotního pojištění.

posluchač

Dobře, tak já se bavím o zdravotnických poplatcích, jestli teda dovolíte …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

To je téma tohoto pořadu.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak pojďte dál, pane Chlumecký, dejme tedy otázku, jakou máte na pana Cikrta.

posluchač

A já bych se zeptal na tuto otázku. Zdali jste si uvědomili, že ty poplatky nejsou jenom poplatky samy o sobě, ale že s tím souvisí ještě další věc, představte si babičku, která odchází z ordinace, plná pokynů od doktora, jaký má mít životní styl, jaký má mít nové léky, jak je má dávkovat a tak dále, bere si kabát a ještě nestačí sáhnout na kliku u dveří, tak vystřelí na ní sestra do zad tou dikcí, neskutečně útočnou dikcí 30 korun. Ta babička si připadá, jak někdo, kdo se pokusil někoho okrást, to je taky o lidech, anebo jdete v 8 hodin večer do nemocnice s podezřením na kotníkovou zlomeninu, protože máte třikrát oteklý kotník, zdůrazňuji, v neděli v 8 večer, a hned za dveřma sedí v kukani, v prosklený kukani nemocnice výběrčí, která vás nenechá ani nahlédnout do čekárny, kolik tam je lidí, zkásne vás o ten poplatek na pohotovosti, o těch 100 korun, když přijdete do tý čekárny …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Pane Chlumecký, ale tu otázku jste neřekl, ano, ano …

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Otázku položte.

posluchač

Já už končím, prosím vás, přijdete do tý čekárny, a vidíte, že tam je plno lidí, tak to vzdáte a řeknete přijdu v 6 ráno, a jdete přes tu kukaň a řeknete, já tady nechci čekat do půlnoci, vraťte mi ten příspěvek, protože já k lékaři nejdu, ona řekne, neexistuje vůbec, jo, takže to je všechno. Takže s tímhle tím poplatkem taky souvisí, je to /nesrozumitelné/ se spoustou ponižovacích prostě situací, které ty lidé zažívají, to si …

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak, jak je to, myslíte, pane Cikrte, tolik tedy pan Chlumecký.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Já s panem Chlumeckým nemohu souhlasit, chování lékařů a sester není závislé na poplatcích, buď je lékař a sestra slušný, a já věřím, že většina z nich jsou slušní, a pán měl prostě smůlu, že nevím, kde bydlí, a že se tam k němu chovají nedobře, ale to nesouvisí s poplatky.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Pojďme k dalším posluchačským dotazům, na lince čeká pan Janíček. Dobrý večer, pane Janíčku do Brna.

posluchač

Dobrý večer, tady Michal Janíček, Brno, zdravím všechny lidi dobré vůle, vás zdravím. No, tak poplatky se musí zrušit, v nemocnici, a všechno se musí teda zrušit ty poplatky, musí zůstat asi těch 60 korun, jak to Ústavní soud řekl. A já si myslím, že jestli paní Roithová a lidovci chtějí poplatky, tak ať odejdou, vymění ho za pana Okamuru, za Úsvit a bude to v pořádku. Pryč s kapitalisty.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tolik tedy názor pana Janíčka z Brna. Ještě stihneme pana Janečka, který také čeká na telefonní lince Radiofóra, pane Janečku, dobrý večer. Vítáte plány koalice na zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví?

posluchač

Dobrý večer. Prosím vás, asi takhle, ke zdravotnickým poplatkům, všechny zrušit a nechat jenom dva, za prvé 100 korun za pobyt v nemocnici denně, to je úměrný za vodu, elektřinu, potraviny a veškerý služby. A nechat služby za lékařskou službu první pomoci na rozhodnutí lékaře, zda, zda ta péče je nutná, akutní, pak neplatit, pokud to je nadstandardní služba, tak platit v plný výši. To, co do teďka je, to vede ke zrůdnostem, k tomu, že pacient čeká v čekárně, sestře dá lístek na léky, k doktorovi nejde a třeba rok a půl nemá proto měřený krevní tlak, že nechce dávat 30 korun zbytečně.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Tak to už tady vlastně některý z posluchačů na toto přesně upozorňoval, pane Janečku, děkuji i vám za telefonát.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Víte, já bych řekl, že lidé jsou svobodní a mohou si svobodně zvolit, jestliže si lidé zvolili teď takové své zástupce, kteří dnes ruší poplatky, tak je …, prostě tak se národ rozhodl a já jenom varuji před tím, jaké to bude mít důsledky. A tady každý z těch posluchačů měl jasno, co všechno zrušit, a očekává zřejmě, že ten systém bude nějak sám fungovat dobře, bez nějaké regulace, bez nějakých úprav, a já myslím, že to je prostě mylné a že si asi musíme projít teďka nějaké 4 roky jakousi očistou a pak budeme ještě v dobrém na dobu, kdy poplatky tady byly, vzpomínat.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Pan Přemysl Hnilička na Facebook napsal: „Nechat poplatky, zcela jistě, zdravotnictví je už tak podfinancované.“ Pan Mráz: „Buďto zavést zdravotní pojištění na komerční bázi a poplatky zrušit nebo nechat stávající socialistické zdravotnictví, aspoň jako pojistku před zneužíváním ponechat. Jiná kombinace není možná.“

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Samozřejmě je možná jiná kombinace, já, to se možná někteří posluchači, kteří dosud sem volali, budou divit, já nejsem zastánce jednostranného komerčního zdravotnictví, já jsem zastánce toho zdravotnictví, které máme, které je vysoce solidární a možná nejsolidárnější na světě, já jenom říkám, že když se k němu nebudeme chovat odpovědně a ty poplatky byly výrazem jakési odpovědnosti, tak ho neufinancujeme.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Ono také podle OECD jsme jedna ze zemí s nejmenší spoluúčastí pacientů.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Ano. Tady se často argumentuje, že máme malý podíl finančních prostředků vydávaný na zdravotnictví vůči hrubému domácímu produktu, ale to je právě díky tomu, že většinu toho tvoří veřejné výdaje a jenom málo soukromé.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka

Říká náš dnešní host, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Děkuji za návštěvu ve studiu. A vám, našim posluchačům, za to, že vás dnešní téma zaujalo. Na slyšenou.

Tomáš CIKRT, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, zastánce zdravotnické reformy

Na shledanou.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?