ČRo Plus: Stav českého zdravotnictví

1. 8. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka: Příjemný středeční podvečer na Českém rozhlase Plus, začíná pořad Radiofórum, a vítá vás u něj dnes Zuzana Rejchová. Dostáváme za 290 miliard korun, tedy za peníze, které tvoří rozpočet českého zdravotnictví, adekvátní péči? (needitovaný přepis pořadu)


To je téma, které jste dnes mohli diskutovat na sociálních sítích a v našem vysílání teď měli původně diskutovat i tři posluchači, ale zatím máme na telefonní lince jen Ondřeje Dostála, a tak ho zdravím. Hezký podvečer, Ondřeji. (needitovaný přepis pořadu)

Ondřej DOSTÁL, člen Platformy zdravotních pojištěnců

Hezký podvečer.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Ondřej Dostál je členem Platformy zdravotních pojištěnců. To jen doplním. Ve studiu teď už vítám předsedkyni zdravotnických odborů Dagmar Žitníkovou. I vám pěkný podvečer.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Příjemný večer.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Stav českého zdravotnictví je kritický, na schůzce s odbory to potvrdil i nový ministr zdravotnictví Martin Holcát. Úhradová vyhláška letos výrazně omezila příjmy nemocnic a tím hrozí milionové ztráty. V současné době putuje do zdravotnictví přibližně 290 miliard korun ročně. To ale nestačí a nedostatek financí se může do budoucna projevit například zhoršením kvality poskytované péče. Má úvodní otázka na Dagmar Žitníkovou bude ta facebooková, ta na sociálních sítích, tedy dostáváme za těch 290 miliard korun, které v Česku tečou do zdravotnictví, adekvátní péči?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Za těch 290 miliard dostáváme špičkovou péči. Pokud byste si srovnali, kolik peněz plyne do zdravotnictví v okolních evropských zemích nebo i ve světě a srovnali byste si to v procentu hrubého domácího produktu, tak zjistíte, že většina evropských zemí dává do zdravotnictví daleko větší objem financí. A přitom v českém zdravotnictví jsou úplně stejné ceny za léky, za zdravotnický materiál a za zdravotnické přístroje jako jinde v Evropě.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Stejná otázka teď na Ondřeje Dostála. Ondřeji, dostáváme za zmiňované miliardy adekvátní péči?

Ondřej DOSTÁL, člen Platformy zdravotních pojištěnců

Tak dostáváme péči dobrou, těch peněz není málo, ale není jich ani hodně a přesto s nimi plýtváme, byly zmíněny ceny léků. Dnes taková aktualitka, seznámil jsem se stanoviskem Nejvyššího kontrolního úřadu, který zjistil, že některé fakultní nemocnice jsou schopny nakoupit ten samý lék za 8 tisíc a jiná fakultní nemocnice za 21 tisíc, podobně je to u zdravotnického materiálu, čili přesto, že těch peněz nemáme úplně hodně, teď nám nějakých 6 miliard chybí, tak s nimi patrně celkem výrazně plýtváme.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky. Já nechám zareagovat Dagmar Žitníkovou?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Samozřejmě záleží na tom úhlu pohledu. V nemocnicích je neustále co vylepšovat. Odborový svaz opakovaně žádal pana ministra, aby se řešily ceny léků, aby se udělaly maximální ceny za léky v České republice, žádali jsme, aby se stanovila přístrojová komise, která by rozhodovala, do kterých nemocnic půjdou jaké, jak drahé přístroje, chtěli jsme, aby se vlastně uplatňovala protikorupční strategie ministerstva zdravotnictví, ale uplatňovala, nejenom aby byla napsaná na papíře, takže skutečně jsou nemocnice a jsou zařízení, kde se plýtvá, ale jsou nemocnice a jsou dnes zařízení, které jedou na dřeň, které opravdu, pokud těch zmíněných 6 miliard do toho systému nepřiputuje, tak skončí v bankrotu, protože spousta těch nemocnic dnes funguje ve formě obchodních společností a v souvislosti se změnou obchodního zákoníku, který říká, že splatnost pohledávek musí být dnes do 60 dnů, hrozí těm nemocnicím vlastně to nejhorší, co je může potkat, to znamená, že by na ty nemocnice byly podány insolvenční návrhy a vyhlášené bankroty.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

A na to, jak vnímá úroveň zdravotní péče v Česku, se teď zeptám dalšího z panelistů, kterého už máme na telefonu, a tím je Veselin Topiš. Hezký podvečer.

Veselin TOPIŠ

No, dobrý večer.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Já jen připomenu, abychom byli korektní, pane Topiši, k ostatním panelistům i posluchačům, stejně jako u Ondřeje Dostála jsem zmínila, že je členem Platformy zdravotních pojištěnců. Tak vy jste jako nestraník v senátních volbách 2010 kandidoval za Suverenitu Jany Bobošíkové. Teď už ta otázka. Máte pocit, že dostáváme za ty zmiňované miliardy adekvátní péči v České republice?

Veselin TOPIŠ

Tak já si /nesrozumitelné/ odpověď na vaší otázku, tak si myslím, že ne. A když, tak je to péče třeba i finančně vynucená, ale jde o tu péči, o tu většinu, to znamená, že většina občanů má určité standardní nároky nebo by měla mít péči odpovídající a potom jsou ty extrémy, kde jsou velké náklady a musíme to brát taky v úvahu, protože medicína není o tom, nebo je o zdraví, a není o tom, že se bude plýtvat, anebo že se bude normálně někdo si na úkor toho zdravotnictví a toho balíku, který tam je, to znamená těch 290 miliard bychom řekli, že bude přednostně nebo přes různé formy korupční více čerpat, než je zdrávo.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

To znamená, vy nesouhlasíte s Dagmar Žitníkovou, že za těch 290 miliard je ta péče špičková?

Veselin TOPIŠ

Ne, já nemůžu souhlasit s tím, že za 290 miliard je ta péče špičková, ta by měla být ještě lepší.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Dobře. Díky. Dagmar Žitníková, můžete reagovat?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Já už jsem tady řekla, že záleží na úhlu pohledu. V České republice těch 290 miliard s tím, že veškeré ty vstupy jsou úplně stejné jako v Evropě a v Evropě je těch peněz více, je ta péče srovnatelná se zahraničím. Já se domnívám, že ten problém prostě v Čechách je v tom, že je tady velmi nízká cena práce všech zdravotnických zařízeních. Vy, když se díváte na nějaké oficiální statistiky, tak ty oficiální statistiky říkají, že například zdravotní sestry mají okolo 27 tisíc korun v průměru, není to pravda, když si porovnáváme některé nemocnice, tak zjistíte, že v těch regionálních nemocnicích, v krajských nemocnicích mají okolo 20 tisíc, někdy mají dokonce i tady pod tuto částku. Takže prostě nízká je tady cena práce. Ale jinak, co se týká vybavení, co se týká přístrojů, co se týká léků, ta dostupnost zdravotní péče je tady na velmi dobré úrovni.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Teď se dostáváme tedy, jak už nastínila Dagmar Žitníková, k těm příčinám toho, jak české zdravotnictví vypadá tak, jak vypadá, tedy hrozí mu schodek 6 miliard. Obrátím se na Ondřeje Dostála, vy už jste zmiňoval tu předraženost nákupu přístrojů jako tedy jeden článek z té situace, která je v České republice ve zdravotnictví. Jaké další příčiny vy byste viděl, Ondřeji?

Ondřej DOSTÁL, člen Platformy zdravotních pojištěnců

Tam jsou dle mého názoru problémy obecně v řízení. Tak nějak se zachovává regionální nerovnost mezi, zejména centrem a ostatními částmi republiky, což by bylo možno řešit pouze z pozice ministra, třeba to, jak jsou rozmístěná centra specializované péče, pokud jde o ty maximální ceny léků, léků, které by se měly pořád snižovat, tam rozhodně nelze požadovat, aby nám jako někdo dával léky za nic, na druhou stranu měli bychom se cestou jednotného nákupu, pokud možno transparentního, dostat na tu férovou tržní cenu, a to bohužel stále neumíme, stále se dozvídáme i z ministerstva zdravotnictví, že dodávají v podstatě do velkých nemocnic jeden, dva kompletátoři, pak ta cena samozřejmě nemůže být taková, jak by bylo na volném trhu možné.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

To znamená, že byste se obrátil v tomhle ohledu na ministerstvo zdravotnictví, tam je ta chyba?

Ondřej DOSTÁL, člen Platformy zdravotních pojištěnců

To je něco, co ministerstvo zdravotnictví v podstatě léta už může dělat, skoro by to tak i mělo dělat bez dalšího, ale tady je velký problém s tím, jaký je veřejný dohled, jaké jsou určité brzdy a protiváhy proti možným zneužitím. V podstatě jak ministerstvo zdravotnictví, tak i na jejich státních úřadech, neplatí zákon o úřednících, to znamená, že s každým politikem, který tam přijde, se kompletně vymění, to osazenstvo, anebo aspoň, aspoň ti význačnější z nich, a ti jsou vázáni loajalitou ke své straně, ale nikoliv k občanům, trošku podobné je to na zdravotních pojišťovnách, v správní radě VZP, také /nesrozumitelné/ politici a ty osoby, které ne vždy jako aspoň někdy volil. Čili toto jsou věci, kde bychom měli zapracovat na změně.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky. Zeptám se Dagmar Žitníkové, jestli souhlasí s tím vlivem politiky na české zdravotnictví.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Vliv politiky na české zdravotnictví je opravdu velmi vysoký. V českém zdravotnictví chybí odborníci. Když se podíváte na situaci, která je dnes ve VZP, VZP je zadlužená, je zmítána některými kauzami a ministerstvo zdravotnictví, které vlastně tam má některé své náměstky ve správní radě a má tam své lidi, křičí, že VZP je špatná a dělá špatné věci, a přitom tam sedí přímo z toho ministerstva, kteří by to měli kontrolovat, kteří by to měli ovlivňovat, kteří by měli nastavovat ta pravidla, prostě tady v Čechách jsou systémové chyby, já bych použila takové úsloví, které mě teď zrovna napadlo, zloděj křičí na zloděje, ale, prosím, abyste to vzali jenom jako v nejobecnějším slova smyslu, to jsem nechtěla říct, že ti, kdo sedí ve správní radě, prostě by měli být titulováni tímto pojmem.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

A to bych vám ve veřejnoprávním médiu ani nedovolila, takže, vezme to velmi nadneseně. Já požádám Veselina Topiše, vy jste slyšel názory vašich předřečníků, tedy předřečnice a předřečníka, můžu ještě, doplnil byste některou z těch příčin, které způsobily to, že se bavíme o šílených miliardových ztrátách v českém zdravotnictví.

Veselin TOPIŠ

Já bych chtěl jen říci, že souhlasím se vším, co bylo řečeno oběma dvěma respondenty, a s tím, že zde platí - všechno souvisí se vším a další bych chtěl všeobecně říci, platí jedno pravidlo, kdo nezná minulost, těžko posoudí současnost, takže kdybychom jim vzali tu minulost, tak je tam tolik kauz, podstatných v té VZP, od paní Musílkové počínaje, až přes IZIP pana Cabrnocha, dále potom přes mořského koníčka, výborný byl celý ten časopis Pohoda za 131 milionů, tak když se na to podíváte …

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

To znamená, opět zmiňujete ty konkrétní kauzy?

Veselin TOPIŠ

Není co řešit. Prosím vás, vemte jednu, já chci říci, aby, jedinou věc, jestliže já mám program IZIP za 311 milionů, s tímto programem jedu do USA a tvrdím, jak je to výborný program a nikdo si ho za 20 roků nekoupil, dále potom, že jeho provoz stojí 150 milionů ročně a trvá to 10 let, tak je, prakticky 2 miliardy jsou pryč, ano, a k tomu máte pojišťovnu, nechci nikoho preferovat nebo to, ale moji pojišťovnu …

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Rozhodně, pokud možno nezmiňujte …

Veselin TOPIŠ

Má program z toho, prý údajně koupený za 4 miliony někde v Německu a provoz stojí 1,2 …

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky, pane Topiši, to už se dostáváme do podrobností. Díky. Posloucháte Radiofórum, dnes si povídáme o českém zdravotnictví, velkým tématem letošního roku je úhradová vyhláška, tedy to, kolik peněz zaplatí pojišťovny zdravotníkům nebo platí pojišťovny zdravotníkům za lékařskou péči, podle letošního nastavení pravidel úhrad to vede k tomu, že nemocnice přijdou o 7 procent peněz z veřejného zdravotního pojištění, můžeme říct, do jaké míry to ovlivňuje vůbec hospodaření těch nemocnic nebo, dejme tomu, život v těch nemocnicích, když to zobecním, Dagmar Žitníková.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Ovlivňuje to život vlastně jak těch pacientů, tak život zaměstnanců, co se týká pacientů, tak asi by mohli hovořit o tom, jak dlouho dnes čekají na poskytování určitých druhů péče, jak se prodlužují doby na operace, jak se prodlužují čekací doby na vyšetření …

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

A to se projevuje v důsledku té úhradové vyhlášky?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

V důsledků té úhradové vyhlášky, protože ta úhrada vyhláška určuje, kolik výkonů ta nemocnice může udělat a pokud ta nemocnice udělá těch výkonů víc, tak je sankcionována, to znamená, jsou i strhávány peníze vlastně z toho zdravotního pojištění, které jsou ji zaplacené za zdravotní péči. A druhé jsou ty dopady na zaměstnance, v souvislosti s tím, že ministerstvo vydalo takzvanou personální vyhlášku, která určuje, že v těch nemocnicích má být daleko méně zaměstnanců, než bylo dříve, tak dochází k tomu, že se zase snižují počty těch zaměstnanců. Na nočních směnách slouží jedna sestra, prostě neprodlužují se pracovní smlouvy, které jsou na dobu určitou, nabízí se odchod důchodcům z pracovního poměru, jsou na ně vyvíjeny tlaky, aby dobrovolně pracovní poměry ukončily, opravdu dneska se začínáme setkávat s tím, že z ekonomických důvodů se v těch nemocnicích setkáváme v oblasti pracovněprávních vztahů, s tím, s čím jsme se nikdy nesetkávali, nemocnice třeba neproplácejí zaměstnancům přesčasovou práci, na jedno pracovní místo je přijímáno více zaměstnanců, s tím, že se ti zaměstnanci vykazují na zdravotní pojišťovnu, ale pracují všichni do úvazku 1,0, takže tam nevzniká vůbec žádná přesčasová práce, prostě těch problémů je skutečně velice hodně a snižuje se i ta kvalita péče, jak už jsem řekla, když někde pracuje jedna sestra, má se starat o 30 pacientů, polovina z nich je ležících, tak skutečně ta péče nemůže být tak kvalitní, jak byla v předcházejících letech.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Jedním z hlavních argumentů je šetření ve zdravotnictví. Zeptám se Ondřeje Dostála, který dnes v Radiofóru vlastně reprezentuje pojištěnce, vnímáte vy tu úhradovou vyhlášku a to nastavení těch plateb jako řešení té krize ve zdravotnictví, a to, že tímhle způsobem se má šetřit?

Ondřej DOSTÁL, člen Platformy zdravotních pojištěnců

Tak tady je potřeba zmínit několik problémů. Za prvé, úhradová vyhláška tak, jak je vydávána posledních 10 nebo 15 let, v podstatě říká, že nemocnice mají určitý paušál, za který se musí postarat o neomezené množství pacientů, o každého, kdo přijde, což samozřejmě nemůže ekonomicky fungovat, protože jakmile těch pacientů začne být víc, než odpovídá tomu paušálu, tak je otázka, co s tím, pak se buď vyřeší ten problém na úkor platů zaměstnanců nebo jejich přetíženosti, nebo se to vyřeší na úkor pacientů, kteří čekají na péči nebo se stávají oběti nejrůznějších stop-stavů a podobně. Toto je věc, která musí být změněna při tvorbě úhradové vyhlášky tak, aby pojišťovny spíše cíleně kontrolovaly, která péče je potřebná a která je nepotřebná. My poskytujeme v tomto hrozném množství nepotřebné péče, ale naopak, aby netlačili tím objemovým limitem na ty ředitele nemocnic, aby si poradili, protože oni si bohužel poradí, buď na úkor zdravotníků nebo pojištěnců. Druhá věc, kterou je nutno říct, to, jak se tvoří úhradová vyhláška, do kterého segmentu péče nasype peníze, do kterého ne, to naprosto nepodléhá veřejné kontrole, daňový poplatník si to zaplatí, ale ta vyhláška vznikne v poměrně podivném procesu někde na ministerstvu a v podstatě hne na příští rok tím obrovským množstvím peněz. A třetí věc, samozřejmě pojišťovny můžou dávat zvláštní smlouvy některým nemocnicím, ty smlouvy nejsou veřejné, ty takzvané dodatky, některé nemocnice nemůžou tím dodatkem dostat lepší podmínky, než podle úhradové vyhlášky, takže vydělávají, jiné si musí poradit s tím základním nastavením podle úhradové vyhlášky, což samozřejmě vytváří obrovskou nespravedlnost a nerovnost. To je taky věc, která by měla být v podstatě změněna zákonem.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky, Ondřeji. Já vám teď poděkuji, že jste se zúčastnil dnešního Radiofóra a popřeji vám hezký zbytek večera. Díky. Na slyšenou.

Ondřej DOSTÁL, člen Platformy zdravotních pojištěnců

Díky taky, na shledanou.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Nechám zareagovat Dagmar Žitníkovou, tam padlo tedy několik věcí, tak pokud to můžeme stručně oponovat?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

My se dostáváme v českém zdravotnictví k několika kliším takovým. Tady pan doktor Dostál řekl, že je velká potřeba péče v České republice, my jsme chtěli po panu ministrovi, aby nám prostě řekl, z jakých analýz vycházel, že je v České republice nadužívání zdravotní péče. Žádnou takovou analýzu jsme nedostali, nedostali jsme ani analýzu, kolik je potřeba lůžek pro určité odbornosti, jaké jsou procenta nárůstu určitých diagnóz, jak jsou lidé nemocní, prostě tady tato analýza neexistuje. Je tady pouze tvrzení, že nadužívání zdravotní péče, ale konkrétní věci k tomu nejsou. Co se týká vlastně těch počtů lůžek a doby hospitalizace, tak tam je pravda, že v současné době kvůli těm ekonomickým problémům nemocnic odcházejí pacienti mnohdy nedoléčení z těch zdravotnických zařízení, s tím setkáváme stále častěji, protože náš odborový svaz působí v oblasti sociální péče, do domovu důchodců jsou vraceni klienti, kteří jsou nemocní, kteří opravdu potřebují jako zvýšenou ošetřovatelskou péči, ty problémy skutečně gradují a my se obáváme, znovu to opakuji, že pokud se těch 6 miliard do toho zdravotnictví nedostane, tak se ta situace ještě daleko zhorší.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Říká v dnešním Radiofóru Dagmar Žitníková. Teď je čas rozloučit se i s naším dalším panelistou a tím byl Veselin TOPIŠ, díky, že jste i vy byl součástí dnešního Radiofóra a popřeji vám hezký zbytek večera. Teď dám prostor našim posluchačům, vy se můžete zapojit do dnešního Radiofóra a diskutovat s námi na telefonu 221552755. Jak vnímá úroveň českého zdravotnictví, to už je otázka dnešního Radiofóra na pana Josefa, který se dovolal z Budějovicka. Hezký večer.

posluchač

Dobrý večer. Já bych si myslel, že celkem ta péče zdravotnická je dobrá u nás, ale je nadužívání v centrech. A na vesnicích nebo okrajovějších částech je často až nedostupná a často se setkávám s lidmi, kteří prostě to, co lidé v centrech, v Praze a velkých krajských městech, prostě se nechají léčit, tak to prostě neřeší. Lidi na vesnici, protože nemají toho lékaře dostupného. Dále bych si myslel, že praktičtí lékaři a zubaři by měli mít více bodů prostě za bod vyšší částku než lidé v centrech. Lékaři v centrech. Všichni lékaři chtějí mít na hlavní ulici ordinaci zubní, anebo praktického lékaře, nebo v krajském městě, ale na venkově v těch okrajovějších, v těch menších městech tam nikdo nechce být, takže myslím, že úhradu za bod v centrech a nechat výši úhrady na vesnicích, ve vesnických ordinacích.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky za váš dotaz, i vám pěkný večer. Dagmar Žitníková, pan Josef zmínil věc, kterou myslím, že každý z nás začíná ve svém okolí pociťovat, že lidé žijící v menších městech nebo obcích mají pocit, že nemají nedostatečnou péči a i já mám ve svém osobním okolí případy lidí, kteří měli vážnou nemoc, často onkologickou, a vzhledem k tomu, že tu péči nedostali, tak bohužel už mezi námi nejsou. Jak byste na tohle reagovala?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Co se týká poskytování té péče, tak ta situace je asi o tom, že ministerstvo zdravotnictví vlastně neudělalo nic pro to, aby se stanovila síť těch nemocnic a aby se stanovilo v jednotlivých regionech, na jaké úrovni a v jakém rozsahu se ta péče má poskytovat. My jsme neustále upozorňovali na to, že ta péče by měla být poskytována dobře plošně, že by mělo být jedno, jestli pacient dostane infarkt někde v Aši, nebo například na Horní Bečvě, že by se o něho měly ty spádové nemocnice postarat stejně dobře. Toto tady skutečně není. Ale co se týká té centrové péče, tak já bych upozornila na to, že opravdu toto je zase otázka pouze peněz, jinak Česká republika v oblasti třeba onkologických onemocnění má velmi výborné výsledky ve srovnání s mnoha evropskými státy a když se podíváte na procento vyléčených, například nemocných, kteří mají nádorová onemocnění, tak jsme na tom velmi dobře z hlediska statistických údajů jako takových, když si je vezmete v globále nejenom v Evropě, ale i celosvětově.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

V případě, že se na to odborné pracoviště dostanou.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Dostanou, ano. Je to problém a je to právě to, o čem jsem já tady hovořila, protože ta centra dostala v zastropování počtu těch případů, to znamená, že tím ta zdravotní pojišťovna v průměru zaplatí měsíčně jenom určitý počet pacientů a ten ostatní počet těch pacientů, pokud ta centra léčí, tak nejenom, že za ně nedostanou peníze, ale jsou ta centra ještě sankcionována, ještě je jim snížena úhrada, že překročily ten povolený limit. A to si myslím, že je velice špatně a právě to bych chtěla apelovat na to, že je těch peněz v českémzdravotnictví málo, protože na ty vysoce specializované onemocnění, ale i na ty obyčejné by těch peněz mělo být víc, a to se zase vracíme k tomu procentu hrubého domácího produktu, který se v České republice vydává za zdravotnictví, který je na nějakých necelých 8 procentech, kdežto například v Německu je na 11 procentech, v Rakousku je na 12 procentech. A například i na Slovensku je už dnes skoro na 9 procentech, takže my jsme na tom opravdu z těch evropských zemích velmi špatně.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Teď máme na telefonní lince dnešního Radiofóra paní Senečákovou. Hezký podvečer.

posluchačka

Dobrý večer. Já bych měla takový námět, jestli by nebylo možné u nás zdůraznit problém prevence, aby lidé, kteří skutečně dbají o svoje zdraví a aby to mohli dokázat u svého lékaře, jestli chodí alespoň, když už to jsou lidé starší, nebo jestli chodí na ty preventivní prohlídky, nebo jestli dodržují zdravou životosprávu, jestli nepijí alkohol a tak dále, aby …

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Aby se to zohlednilo.

posluchačka

Ano, aby se to zohlednilo, protože já vím, že v Německu lidé, kteří takto na sobě pracují, tak získávají body od svojí pojišťovny a potom za ty doby si mohou vybrat, jestli chtějí celoročně navštěvovat bazén, nebo jestli chtějí nějakou tělovýchovnou aktivitu nebo dokonce mohou jet na nějaký ozdravný pobyt dvoudenní, třídenní a tak dále, u nás vůbec to zohledněno není a lidé nejsou prostě motivováni k zodpovědnosti za svoje zdraví.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky, díky za váš dotaz. Dagmar.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Systém prevence v České republice je skutečně téměř naprosto rozbitý. Dříve existovaly povinné preventivní prohlídky, existovalo vlastně pravidelné sledování zdravotního stavu a s takovým tím liberálním přístupem se všechno v tom systému vlastně vypustilo a postavilo se všechno na osobní zodpovědnost. Já bych ten systém prevence rozšířila ještě o další záležitost, a to je prevence, která je vkládána do nemocných lidí. V současné době má obrovské problémy české lázeňství a české lázeňství jako resort působí jednoznačně v oblasti prevence, například u lidí, kteří mají pohybové problémy, u lidí, kteří mají problémy se srdečními záležitostmi, astmatici, alergici, prostě tady toto je jednoznačně potvrzeno, že tady tato péče přináší úsporu celkově systému ve snížení, například užívání léků, ve snížení pracovních neschopností a protože se ten systém tady finančně omezuje a protože chybí ty peníze nebo nebyly dány ty peníze tady na tento systém, tak české lázeňství se teď dostalo do obrovských problémů.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Do debaty dnešního Radiofóra o českém zdravotnictví se zapojí i pan Chlumecký, hezký podvečer i vám.

posluchač

Hezký podvečer, Chlumecký u telefonu. Já jsem už tam zaslechl to, co vlastně trápí mě nebo čím bych chtěl se zabývat, a to ta vazba pojišťoven vůči lékařům a zdravotnickým zařízením. Víte, ty pojišťovny drží všechny lékaře, všechna zdravotnická zařízení de facto v pevných mantinelech a nepustí je ven, kdo by měl chuť třeba natočit reportáž s paní 86 let, která dostala nevybíravým způsobem vynadáno od paní praktické lékařky, protože si prehypertenzní léky došla na konci měsíce. Představte si psychiku takového člověka, který zpátky do své obce odjíždí autobusem 15 kilometrů s tím, že vlastně dělá něco nekalého, že si dovede na konci měsíce, tato osoba vůbec netuší, vůbec, co ten systém a kdo ho nastavil, najde se někdo, tak zní moje otázka, bude mít někdo odvahu, aby rozetnul, aby přeťal ten obrovský vliv pojišťoven na zdravotnická zařízení, aby ta se ubírala svým svědomím, svou vlastní erudicí a svou odborností a nebylo jim diktovány brutální podmínky, které pak už se zdravotnictvím nemá nic společného, obecně pojišťovnami, najde se někdo takový. Děkuju za odpověď,

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Díky. Díky za vaší otázku. To byla zřejmě ta poslední v dnešním Radiofóru. Máme poslední dvě minuty. I já jsem se chtěla zeptat na to, jakou roli v příběhu českého zdravotnictvíhrají právě zdravotní pojišťovny, protože ten příběh, který zmiňoval pan Chlumecký, těch bude zřejmě několik tisíc.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Velmi významnou. A paradoxem je, že pan ministr Heger chtěl jejich roli ještě velmi významně posílit. Chtěl, aby zdravotní pojišťovny byly nejenom tím, kdo určuje jakou péči pacienti dostanou, ale jaký rozsah té péče dostanou a aby regulovali vlastně stoprocentně ta zdravotnická zařízení. V současné době jsou zdravotní pojišťovny v České republice vlastně takovým výběrčím zdravotní daně. Naše zdravotní pojištění je nutné nazvat zdravotní daní. A prostě je úplně nepředstavitelné, aby někdo, kdo platí, zároveň i reguloval, to by měla dělat vlastně legislativa, měly by to být právní předpisy, které upraví, na co ten pacient má nárok, které upraví, jaký rozsah zdravotní péče se bude poskytovat, a jednoznačně také musím znovu připomenout ty finance, je důležité zvýšit procento financí. My jsme chtěli, aby se zvýšila úhrada za státní pojištěnce, která se nezvyšovala 6 let, která vlastně je 723 korun. Je to úhrada, kterou stát platí za děti, za důchodce, kterou platí za ženy na mateřských dovolených, za nezaměstnané, prostě, a tady tato oblast je prostě velice nízká a proto je i v českém zdravotnictví hodně málo peněz.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

A máme poslední minutu, ten argument, že ty pojišťovny nemají peníze, proto nemohou vyplácet nemocnice a to je ten začarovaný kruh.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Ona to není pravda. Toto je jedna z dalších takových věcí, které se rozšířily i v české společnosti, že zdravotní pojišťovny jsou na tom velmi špatně, že nemají peníze. Výběr zdravotního pojistného za první čtvrtletí letošního roku je oproti plánu o 4,5 procenta vyšší. Vloni do zdravotního pojištění přiteklo navíc 10 miliard, prostě ty peníze někde v českémzdravotnictví jsou, ale myslím si, že hodně těch věcí je ideologických, je politických a prostě jsou to špatná politická rozhodnutí a ta je potřeba změnit.

Zuzana REJCHOVÁ, moderátorka

Říká v dnešním Radiofóru předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková, která byla hostem dnešního Radiofóra. Vy s námi zítra diskutujte otázku, téma - je český stát vstřícný ke krajanům, kteří se chtějí vrátit do Česka. Pěkný večer.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně zdravotnických odborů

Hezký večer a hodně zdraví všem posluchačům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?