ČRo Radiožurnál: Asociace sester - Sester v nemocnicích je akutní nedostatek

15. 10. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotních sester v nemocnicích je akutní nedostatek. Tvrdí to Česká asociace sester. Upozorňují také na ohrožení péče. Podle průzkumu, který si asociace nechala vypracovat, až 80 % zdravotníků uvedlo, že kvůli velkému množství práce se nevěnují pacientům tak, jak by chtěli.


Vladimír KROC, moderátor: Po telefonu vítám redaktora Aktuálně.cz Petra Holuba. Dobrý den.

Petr HOLUB, redaktor Aktuálně.cz: Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor: Vidíte tu situaci podobně kriticky jako Česká asociace sester?

Petr HOLUB, redaktor Aktuálně.cz: Tak já myslím, že ta Česká asociace sester říká nebo respektive popisuje ten současný stav dobře. To, že zdravotnické úspory vedou ke značným nedostatkům ve zdravotní péči, to je fakt. A pokud jde o zdravotnický personál na té střední úrovni, jako jsou sestry, tak tam je to možná nejcitlivější z hlediska pacientů.

Vladimír KROC, moderátor: A co je podle vás největším problémem? Nedostatek peněz?

Petr HOLUB, redaktor Aktuálně.cz: Ono to celé vzniklo díky personálním vyhláškám, které vyhlašovali různí ministři, naposledy v roce 2011 ministr Heger, a ty personální vyhlášky umožňují opravdu velice nízko snížit počty sester na odděleních. A ve chvíli, kdy začaly zdravotnické pojišťovny šetřit, vlastně poslední 3 roky klesají reálné příjmy nemocnic v průměru, tak ty nemocnice dostaly možnost šetřit právě na těch sestrách. A dalo by se tedy říct, že pokud jde o personální vybavení, tak Česká republika už má tak sotva poloviční personální vybavení v těch sestrách než Německo nebo Rakousko. Prostě otevřela se tady možnost velice drastických úspor a nemocnice jsou pojišťovnami nuceny, aby tu cestu využívaly.

Vladimír KROC, moderátor: Odbory požadují řešit situaci v nemocnicích státní půjčkou Všeobecné zdravotní pojišťovně a také změnou úhradové vyhlášky. Jak to vidíte? Pomohlo by to?

Petr HOLUB, redaktor Aktuálně.cz: Tak byla to taková první náplast, kdyby ten letošní propad příjmů nemocnic třeba nedosahoval 10 miliard, ale dosahoval by 5 miliard. Nicméně jsem dosti skeptický k tomu, že by šlo něco takového zorganizovat ještě letos, protože i když pojišťovny dostanou nějakou mimořádnou dotaci, tak nikdo je nedonutí, aby ty peníze poslaly do nemocnic. Tam není vůbec žádná jistota. Takže minimálně do konce roku bude to zdravotnictví ve velmi špatném finančním stavu.

Vladimír KROC, moderátor: Ono o kritické situaci ve zdravotnictví se v posledních dnech mluví stále hlasitěji. Před krachem nemocnic varují zdravotnické odbory. Zdravotní sestry, jak jsme slyšeli, upozorňují na možné ohrožení péče. Proč ale teď, dva týdny do voleb? Nemůže to být i účelové?

Petr HOLUB, redaktor Aktuálně.cz: Tak nepochybně to je účelové. To by mohlo klidně opravdu těch 14 dnů počkat nebo by se o tom mohlo mluvit už před měsícem. Na druhou stranu je pravda, že právě koncem roku se ty nemocnice dostanou do nejhorší situace, protože ony nemocnice mohou žít ze záloh zdravotních pojišťoven a víceméně udržet ten dosavadní provoz, ale pak se může stát třeba v polovině listopadu, že nebudou mít vůbec žádné peníze a budou se muset na ten měsíc nebo na 6 týdnů nějak utlumit. Takže určitě to je účelové, ale je tady i ten reálný důvod, že před koncem roku hrozí největší finanční výpadky.

Vladimír KROC, moderátor: Tolik redaktor Aktuálně.cz Petr Holub. Děkujeme. Na shledanou.

Petr HOLUB, redaktor Aktuálně.cz: Těšilo mě.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?