ČRo: Vyšetřování metanolové kauzy

18. 9. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obrázek Česka se přes víkend nějak zásadně nezměnil. Země je pořád ve střehu před jedovatými lihovinami. Ode dneška je o jednoho mrtvého víc. V nemocnicích přibývá otrávených, pijáti destilátů jsou na suchu, policisté pročesávají republiku křížem krážem, aby odkryly pramen nebo prameny metanolu a současně kontrolují dodržování zákazu prodeje alkoholu.


Zkontrolovali už 30 tisíc obchodů a restaurací, všude ho dodržují. Hrozí totiž vysoké pokuty, až 3 miliony korun. Jak řekl českému rozhlasu ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger, prohibice zřejmě hned tak neskončí. Není totiž pořád jisté, kde všude se nebezpečný alkohol dostal do distribuce.


Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já bohužel mám obavu, že ještě pár dní stále budou přibývat nemocní. Na druhou stranu ta statistika se bude upřesňovat tak, aby bylo možno říct, jestli opravdu to je jen v těch regionech, které zatím byly postiženy, ale pokud se bude rozšiřovat, ta regionalita, tak to bude těžké úplně registrovat jen na Ostravsko.

moderátor

Množství otrávených lidí neklesá, podle primáře Psychiatrické léčebny v Bohnicích Karla Nešpora nelze očekávat, že by snad dočasný zákaz prodeje tvrdého alkoholu mohl některé závislé lidi odradit od jeho pití.

Karel NEŠPOR, primář Psychiatrické léčebny v Bohnicích

Uvědomte si, že destiláty se na celkové spotřebě alkoholu na jednoho obyvatele podílejí v České republice naprostou menšinou. Když by se sečetl stoprocentní alkohol ve vínu a v pivu, bylo by to daleko více. Čili jestliže je někdo závislý a nechce se léčit a nechce mít odvykací stav, což samozřejmě není zrovna příjemné, když se člověk ráno třese a nedokáže si ani zapnout košili, tak nejlepší by bylo jít se léčit. Ale pokud takovýhle člověk nechce, tak v podstatě ve velkém panáku má stejně alkoholu jako v jednom pivu nebo ve dvou deci vína, takže ty alkoholické nápoje jsou jeden za druhý velmi snadno zaměnitelné.

moderátor

Dnes se opět schází krizový štáb vlády. Jeho členem je první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Pokud možno, dobré dopoledne. Jak tedy, pane náměstku, zatím z vašeho pohledu prohibice funguje?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Z toho bezpečnostního hlediska funguje dostatečně a jsem velmi rád, že veřejnost tu situaci chápe, jak jste sám řekl, těch případů, kdy bylo zjištěno porušení toho zákazu je téměř nepatrně a to množství je velmi malé, takže veřejnost chápe toto opatření. Na druhou stranu policie velmi intenzivně vyšetřuje a důkazem toho je to včerejší číslo 23 obviněných v souvislosti s otravami metylalkoholem.

moderátor

A dejme tomu, ze zdravotního hlediska zákaz sice tady funguje, policie pracuje, daří se jí kontrolovat ten zákaz, ale na druhou stranu prostě tady máme další otrávené, další dokonce i případ úmrtí, takže z tohoto pohledu zase ta prohibice takový vliv nemá, co myslíte?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Já jedu na operativní štáb, je jisté, že to opatření bude mít jakýsi doběh, protože pokud mám správné informace, tak některá ta úmrtí jsou jaksi u pacientů, kteří již byli hospitalizováni a je jisté, že některý alkohol byl v síti, takže my jsme jaksi počítali s tím, že k těm případům dojít může. My samozřejmě intenzivně budeme vyhodnocovat, jak vlastně dopadne takové opatření a ten počet nově otrávených a či případně nově zemřelých. Vždy sledujeme souvislosti s tím, zda má ten efekt, který jsme očekávali, ale to bylo vyloženě zdravotnické opatření, kdy jsme chtěli jaksi zamezit dalším otravám, ale my musíme hledat systémové řešení, jaksi co dál.

moderátor

A nestalo se to, že prohibice povzbudila nelegální trh v hledání jiných cest distribuce k zákazníkovi, zaznamenali jste takové pokusy?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Zatím jsme nezaznamenali, ale bavili jsme se o této variantě, ale kdyby tato prohibice trvat jaksi dlouho, tak je to samozřejmě živná půda pro takový nelegální obchod, ale já doufám, že se nám podaří tu situaci nějakým způsobem vyřešit, protože, znovu zopakuji, je naprosto zásadní zjistit zdroj a případně pro veřejnost se pokusit definovat bezpečný alkohol a vymyslet ten postup dál, ale samozřejmě, že podvodníci zákon nerespektují a nerespektovali ho dodnes a tato situace by později samozřejmě, kdyby ta prohibice trvala déle, jistě mohla nahrávat.

moderátor

Když mluvíte o definici bezpečného alkoholu, tak právě to zvažuje ministerstvo zdravotnictví. Myslíte si, že něco takového lze vůbec udělat?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Je to velmi složitá otázka, my na operativním štábu diskutujeme, předpokládáme, že i dnes se o tom budeme bavit, ale z mého pohledu je naprosto zásadní pracovat za ty, která jsou ověřená, to znamená, pokusit se lokalizovat, pokud to vůbec jde, jaksi případně území. Další otázka je pokusit se definovat, pokud to lze, jaký typ alkoholu byl zjištěn, kde byly ty otravy zjištěny a taková ta moje asi možná v uvozovkách laická představa, protože nejsem člověk, který nemá na starosti potravinářský provoz, pokusit se říci, který alkohol byl zjištěn jakožto jedovatý a jestli naopak jsme schopni definovat alkohol, který vlastně za celou tu dobu této aféry se tomu vyhnul a zda by ho bylo možno označit, ale je to skutečně otázka a to rozhodování musí být kolektivní a proto se na tom štábu scházíme jaksi meziresortně a pokoušíme se najít tu shodu tak, aby byla co nejefektivnější.

moderátor

Jestli tomu rozumím správně, tak si třeba můžete myslet teoreticky, že není důvod zakazovat, dejme tomu, prodej pětihvězdičkových koňaků nebo 12-leté whisky z ciziny?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Je to samozřejmě úvaha v uvozovkách tato myšlenka nás napadla, ale pak je to samozřejmě o tom, co jsem říkal, vyhodnotit takový alkohol, zda byl zjištěn či nebyl na trhu, jakožto nebezpečím, protože my jsme zjistili, že v hodně těch případech se jedná o padělky a ty lahve měly různé etikety, různé ochranné prvky a různé obchodní označení, a pokud bychom nebyli schopni garantovat, abychom mohli veřejnosti říct: Tato láhev s touto vinětou je jaksi bezpečná, tak samozřejmě potom to sdělení by nebylo úplně seriozní, takže to bude složitá debata a myslím si, že to bude asi jedno z těch zásadních témat, protože otázky budou samozřejmě směřovat na to, kdy skončí prohibice anebo jaký má efekt a jaký bude postup dál, jsme si toho vědomi.

moderátor

Jak vlastně stanovujete podmínky nebo stanovíte podmínky, za kterých by bylo možné zákaz prodeje alkoholu úplně odvolat?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Tak ministr zdravotnictví už říkal, že by těch variant bylo několik, samozřejmě ta varianta by byla, kdyby došlo k naprosto razantnímu úbytku nebo k zastavení počtu těch přiotrávených lidí. Druhá varianta je, kdyby policie jaksi měla štěstí a podařilo se jí jednoznačně identifikovat hlavu té pyramidy a pak následně popsat veškeré distribuční sítě a ten alkohol nějakým způsobem jaksi zajistit. Třetí způsob je pokusit se samozřejmě, pokud to bude možné, udělat jakousi inventuru nebo metodu toho alkoholu, který stojí v těch skladech a je zakázán jeho prodej a právě najít ten bezpečný alkohol, o kterém jsme se bavili, ale to je odborná otázka pro lidi, kteří se pohybují v potravinářském průmyslu.

moderátor

A jak daleko jste v hledání hlavy pyramidy, když použiji vašeho výrazu? Šéf speciálního týmu pan Kučera říkal, že se policie dostává blíž k výrobcům a že metanol mohl být z jednoho zdroje. Můžete k tomu sdělit něco bližšího?

Jaroslav HRUŠKA, 1. náměstek ministra vnitra

Já mám obecnější informace, protože nejsem účastník trestního řízení, nicméně vím, že se policie posunula tak jak říkáte, nejen od prodejců, ale už do té distribuční sítě. Ten poslední zadržený a obviněný člověk byl skutečně člověk, který byl velmi vysoce postaven. Nicméně teď ještě přichází ta otázka, zda i kdyby to byl ten pomyslný vrchol pyramidy, tak zda toto byla jediná distribuční síť anebo zda jich bylo v České republice více. Ale každopádně, co je pozitivní, policie se posouvá stále výš, takže to je pro mě jaksi dobrá zpráva, ale musím zdůraznit, že přes to veškeré a plné nasazení, které já zaznamenávám u policie, tak jak to ve vyšetřování bývá, je mnohdy potřeba i štěstí.

moderátor

Říká první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška, děkujeme na slyšenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?