ČRo1: Leoš Heger zůstává v čele ministerstva zdravotnictví déle než všichni jeho předchůdci

18. 12. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Leoš Heger dneškem završil 888 dní v čele ministerstva zdravotnictví a stává se tak nejdéle sloužícím polistopadovým šéfem resortu. Za tu dobu získal četné příznivce hlavně díky klidnému a gentlemanskému vystupování i v době krizí a stejně tak rezolutní odpůrce. (přepis pořadu Ozvěny dne 12:10)


Například prezident České lékařské komory Milan Kubek shrnul své výhrady slovy. Pan ministr nehájí zájmy svěřeného resortu, nesehnal pro něj peníze a neprovedl slibovanou reformu. Na lince je odborník na zdravotnictví, redaktor České televize Petr Vašek, dobrý den.

Petr VAŠEK, redaktor ČT

Dobré odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Petře, čím to je, že právě Leoš Heger je tím nejdéle sloužícím polistopadovým ministrem zdravotnictví?

Petr VAŠEK, redaktor ČT

Tak těch důvodů bychom asi našli několik. Já si myslím, že ten nejdůležitější důvod je, že má obrovskou a téměř bezvýhradnou politickou podporu jeho politické strany TOP 09 a hlavně ministra financí Miroslava Kalouska, nejsilnějšího hráče z TOP 09, který se za něj vždy postavil ve všech krizích, vždy, když to vypadalo, že to má Leoš Heger nahnuté, tak vlastně se za něj postavil ministr financí. To je první věc.

Druhá věc, určitě si získal za těch 2,5 roku i podporu premiéra Nečase, a to zejména tím, že relativně velmi dobře zvládnul dvě velké krize za dobu svého působení. Ta první krize, to si asi vaši posluchači vzpomínají, byla krize „Děkujeme, odcházíme“, kdy v únoru 2011 hrozilo přes 3 800 lékařů, že odejde z českých nemocnic, čímž by se de facto rozpadla nemocniční péče v České republice s velmi asi vážnými následky. On se dokázal velmi dobře dohodnout s lékařskými odbory a tuto krizi vyřešil.

A potom i relativně slušně vyřešil metanolovou aféru, i když tedy zavedl na týden prohibici, což si asi lidé budou pamatovat velmi dlouho, tak, tak byl hodnocen vždycky velmi dobře. Těmito dvěma kroky si získal i premiéra Nečase, což je velmi klíčové pro setrvání ve vládě. A třetí věc. To už jste vlastně zmínili trošku na začátku, on má velmi dobré konsensuální vystupování a díky tomu ho příliš tvrdě nekritizuje ani levicová opozice.

Takže toto jsou tři velmi důležité politické faktory, proč je stále ministrem zdravotnictví a nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v České republice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Já už jsem na začátku zmínila, že na jméno nemůže Leoši Hegerovi přijít prezident lékařské komory Milan Kubek. Znamená to, že právě mezi lékaři to ale ministr nemá zrovna dobré?

Petr VAŠEK, redaktor ČT

Tak ono jde o to, mezi jakými lékaři. On má poměrně slušný kredit, Leoš Heger má poměrně slušný kredit, jakožto pravicový ministr, mezi soukromými lékaři, hlavně mezi praktickými lékaři tedy. Horší už je to, jak jste řekla, s podporou mezi lékařskými nebo u lékařských odborů a u lékařské komory. Lékařské odbory mu vyčítají, že vlastně nedodržel tu onu dohodu z „Děkujeme, odcházíme“, nebo s akty „Děkujeme, odcházíme“, kdy slíbil přidat lékařům po tom prvním přidání o 5 až 8 tisíc měsíčně v roce 2011, i dalších 10 % v roce 2012, v roce 2013 dalších zhruba 10 %, což mělo znamenat 1,5 až trojnásobek průměrného platu pro lékaře.

Takže toto mu nemocniční lékaři vyčítají. Nicméně je to poměrně paradoxní, protože přes tuto veškerou kritiku Leoš Heger přidal nemocničním lékařům nejvíc v polistopadové historii. Oni si polepšili od roku 2010 do dnes v průměru o 11 tisíc korun podle oficiálních tabulek Ústavu zdravotnických informací a statistik ministerstva zdravotnictví, o 11 tisíc za dva roky, což je opravdu rekordní suma, když to srovnáme například s jinými veřejnými zaměstnanci, jako jsou například státní úředníci, kterým v roce 2011 klesly platy, dokonce základní plat o 10 %.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tak na tom nejsou zase tak špatně.

Petr VAŠEK, redaktor ČT

Tak na tom nejsou zas tak špatně. Čili tato kritika je poměrně paradoxní, musím říct, i když tedy je pravda, že Leoš Heger nedodržel stoprocentně tu dohodu, tak myslím, že nemocniční lékaři si úplně nemají v případě Leoše Hegera na co stěžovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Připomíná redaktor České televize Petr Vašek, děkuji, na shledanou.

Petr VAŠEK, redaktor ČT

Děkuji, hezké odpoledne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?