ČRo1: Může nedostatek peněz v českém zdravotnictví ohrozit péči o onkologické pacienty?

7. 11. 2012 7:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Jan Bumba, moderátor: České zdravotnictví se potýká s chronickým nedostatkem financí a tím také například ministerstvo a pojišťovny zdůvodňují takzvanou restrukturalizaci lůžkové péče, rušení tisíců akutních lůžek a taky vlastně celých vybraných nemocnic. (přepis pořadu)


Váznou i smlouvy, které mají zdravotnická zařízení uzavřít s pojišťovnami na příští rok. Nejistotu v tomto ohledu pociťuje i jeden ze špičkových oborů péče, jak dnes upozornili zástupci České onkologické společnosti. V jejím vedení působí i profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice, dobrý den.

Luboš PETRUŽELKA, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor

Pane profesore, vy vznášíte námitky k dosavadnímu systému plateb za onkologickou péči. V čem spočívají vaše výhrady?

Luboš PETRUŽELKA, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Tak současná úhrada plateb onkologicky nemocných je problém, který je značně složitý. Já se soustřeďuju na úhradu léčby farmakoterapií, to znamená ne na úhradu chirurgických výkonů, diagnostických a dalších. V současnosti jsou vyčleněna takzvaná komplexní onkologická centra, na kterých je možné podávat vlastně tu finančně náročnou léčbu, která se nazývá terčová nebo biologická léčba. A v současnosti je to tak, že jednotlivá centra mají smlouvy s pojišťovnami, které vymezují určitý počet nemocných na určité diagnozy, což samozřejmě není jednoduché odhadnout, je to možné odhadnout. A ten stav není úplně průhledný, protože potřeba někdy je nadbytek nemocných pro určitý lék, někdy je jich méně a podobně. Takže je nutné mít průhledné financování a vědět, nakolik nemocných s určitým lékem každé centrum má a ty centra by měly mít, dá se říct, stejné, stejné šance, stejné možnosti. A nejlepší by to bylo, jak bylo na té diskusi na dnešní tiskové konferenci, kdyby ta platba jako taková šla přímo za pacientem. To znamená, že by…

Jan BUMBA, moderátor

No, a proč to, proč to tak není, pane profesore? Jak je možné předem stanovit, jaké budou platby, když přece nikdo nemůže vědět, jak se bude vyvíjet nějaká křivka nemocnosti?

Luboš PETRUŽELKA, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Já myslím, že ta křivka nemocnosti se nedá odhadnout. Ten problém je v tom, že ta pojišťovna má nějaké kontrolní mechanismy, zřejmě je také omezena svým celkovým objemem financování. Takže dělá určité, určité, určitá omezení, ale ta jsou ne zcela průhledná. To znamená, v tom, v tom je to, že já … my když máme nového pacienta, tak bysme měli jednoznačně vědět, že na něj ty peníze dostaneme a nemůžeme, nemůžeme dostat tu smlouvu až, dá se říct, ke konci, ke konci roku nebo po polovině roku. Takže mělo by být jasně řečeno, jaké jsou možnosti, co je nad možnosti, kde, kde už to financování možné není, a problém je v té neprůhlednosti.

Jan BUMBA, moderátor

Prosím ještě krátce. Hrozí v tuto chvíli nějaké akutní potíže stran financování onkologické léčby?

Luboš PETRUŽELKA, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Dá se říci, že, že je to možné právě z té, z té neprůhlednosti. To znamená, tam jsou dvě rizika. Jedno riziko je v tom, že centra, která se chovají, dá se říct, až příliš racionálně nebo mají větší omezení, mají ještě zbytek těch nemocných, u některých center, jako je naše centrum, což je pražské centrum ve Všeobecné fakultní nemocnici, Thomayerově nemocnici a nemocnici Na Bulovce, už se dostává vlastně na konec toho, té predikce. Takže v současnosti to nehrozí. Ale ta možnost tady je a je otázka té flexibility, to znamená jednání s pojišťovnou, co se stane, pokud se dostaneme do oblasti, že už vyčerpáme ty plánované počty, o kterých ale úplně přesně nevíme.

Jan BUMBA, moderátor

Profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

Luboš PETRUŽELKA, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Taky děkuju, na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?