ČSSD chce podle Ratha výrazně omezit počet zdravotních pojišťoven

17. 3. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokracie plánuje po volbách výrazné snížení počtu zdravotních pojišťoven, oznámil středočeský hejtman, poslanec ČSSD a někdejší ministr zdravotnictví David Rath.


Pojišťovny, které se zrušení vyhnou, by měly být postaveny na veřejnoprávním a neziskovém principu. V Česku je nyní kromě Všeobecné zdravotní pojišťovny dalších osm zaměstnaneckých a oborových pojišťoven.

„Máme jasně v plánu na chodu zdravotních pojišťoven, na jejich budovách, na jejich autech, na kancelářích, na jejich úřednících ušetřit čtyři až pět miliard ročně. Je to ambiciózní plán a bez redukce počtu pojišťoven nepůjde zrealizovat,“ uvedl Rath.

Pojišťoven by podle něj ČSSD chtěla „mít co nejméně“. Zdravotnictvím proteče ročně kolem 240 miliard.

Úspora až čtyř miliard na chodu zdravotních pojišťoven je jedním z bodů návrhu ČSSD na snížení schodku, návrh strana prezentovala v sobotu v Teplicích. Slova o redukci počtu pojišťoven dosud tak výrazně nezazněla.

ČSSD především kritizovala záměr konkurenční ODS pojišťovny privatizovat. „Naštěstí díky zkrácenému mandátu vlády Mirka Topolánka (ODS) a tomu, že ztratili v Poslanecké sněmovně většinu, na realizaci tohoto plánu nedošlo,“ poznamenal Rath.

Podle poslance je koncept ODS vzájemně soutěžících privátních zdravotních pojišťoven chybný, neboť pacient si nemůže svobodně vybírat. „Celá řada vážných onemocnění znemožňuje svobodný výběr,“ upozornil Rath a uvedl příklad pacienta v bezvědomí či s rakovinou. „To je věcný nesmysl, konkurence zdravotních pojišťoven neexistuje nikde na světě,“ poznamenal někdejší ministr.

Vyrovnané hospodaření zdravotních pojišťoven v posledních letech je podle Ratha důsledkem činnosti vlád ČSSD. „Jistě si vzpomenete, že jsme razantně navýšili platby státu za státní pojištěnce, to byl první krok,“ připomněl.

Zvýšení finančních toků, který podle Ratha Topolánkova vláda opět omezila, umožnilo pojišťovnám hospodářskou stabilizaci. Druhým krokem pak byl princip „stoprocentního přerozdělení“, kdy každá pojišťovna dostává po přepočtu za každého pojištěnce stejnou částku podle jeho věku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?