ČSSD je proti vládní novele o léčivech

16. 3. 2010 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokracie s největší pravděpodobností nepodpoří vládní novelu zákona o léčivech. Ta má uzákonit povinné zasílání dat o předepsaných a vydaných preparátech do elektronické evidence spravované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).


„Proti takzvanému centrálnímu úložišti dat zásadní výhrady nemáme, mají je například v Dánsku. Je to ale závažná problematika. Návrh přitom máme k dispozici pouhý týden. A vláda po nás chce, abychom o něm rozhodli už v prvním čtení,“ řekl deníku E15 šéf sněmovního výboru pro zdravotnictví za ČSSD Jaroslav Krákora.

Narazil na fakt, že poslanci mají o předloze jednat ve zkráceném režimu, tedy bez rozpravy ve výborech a bez závěrečného třetího čtení. „Bylo by vhodnější, kdyby se celou záležitostí zabývala až nová sněmovna, která vzejde z voleb,“ dodal Krákora. Také člen výboru za ODS Boris Šťastný si myslí, že dolní komora normu neprojedná. „Do voleb zřejmě schválena nebude,“ odhadl.

Podobné výhrady jako socialisté má KDU- ČSL. „Jde o sběr citlivých osobních údajů, které se týkají pacienta. My nepodezíráme Státní ústav pro kontrolu léčiv, že by měl nějaké úmysly, které by byly nechvályhodné. Přece jen to ale není možné rozhodnout jedním hlasováním,“ konstatoval předseda strany Cyril Svoboda.

Poslanec Krákora připomněl, že Úřad pro ochranu osobních údajů nejprve s vládní předlohou souhlasil a nyní ji kritizuje. „Výbor by si rád udělal vlastní názor. Chceme se přímo v Dánsku dozvědět podrobnosti, jak jejich evidence funguje,“ poznamenal Krákora s tím, že ČSSD má vlastní koncepci, jak by se zákon o léčivech měl změnit.

„Představujeme si to jinak než vláda. Například chceme posílit kompetence ministerstva zdravotnictví vůči SÚKL,“ vysvětlil poslanec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?