ČSSD kritizuje výpověď danou odborníkovi v onkologickém ústavu

25. 1. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
ČSSD se nelíbí, že ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček dal výpověď lékaři Janu Žaloudíkovi. Novinářům to řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Hašek soudí, že za tím může stát náměstek ministryně zdravotnictví za ODS Marek Šnajdr. Žaloudík by mohl být senátním kandidátem ČSSD a postavit se proti současnému senátorovi ODS a bývalému ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi.

První náměstek Šnajdr ČTK řekl, že personální věci jsou plně v rukou ředitele, ministerstvo do nich nezasahuje.

„Státní nemocnice mají zhruba 80.000 zaměstnanců. Představa, že ministerstvo detailně zkoumá jakoukoli personální záležitost vyjma managementu, je absurdní. Nic o tom nevím,“ řekl.

Vorlíček byl podle Haška dosazen do čela ústavu bez výběrového řízení v době, kdy ministerstvo vedl Julínek. Žaloudík je prý odborník světového formátu, stál u rozvoje ústavu ve špičkové pracoviště a je děkanem lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Šnajdr se podivil nad tím, že by v čele renomovaného ústavu neměl stát přední český odborník profesor Vorlíček, který je předsedou České onkologické společnosti. „Je to hlava našich onkologů a mezinárodně uznávaný odborník, kdo jiný by měl řídit tento ústav,“ shrnul.

Hašek vyzval ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby zjednala nápravu. Měla by dokázat, že není loutkou v rukou ODS a náměstka Šnajdra, řekl hejtman. „Jurásková může ukázat, že není řízena z Jánského vršku nebo z centra ODS na Pankráci,“ dodal.

Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha svědčí výpověď „o hluboké pokleslosti pánů z ODS“.

„Je to smutná vizitka personální politiky ODS, že si dovolí takto zacházet s odborníky světového formátu,“ dodal Rath. Šnajdr poznamenal, že za Ratha bude v čele ústavu někdo z Rathových kamarádů, současné ministerstvo však sází na profesionály.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?