ČSSD navrhla slučování pojišťoven a snižování jejich nákladů

3. 12. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté ve čtvrtek představili svůj plán na řešení současné situace ve zdravotnictví, kterou označili za krizi finanční. Chtějí například snížit zákonem provozní náklady pojišťoven, sloučit tři zdravotní pojišťovny do jedné a zvýšit platbu státu za státní pojištěnce.


Na tiskové konferenci ČSSD to řekl stínový ministr zdravotnictví této strany David Rath.

Kroky, které představil, je podle něj možné uskutečnit v řádu měsíců. V celkovém souhrnu by mohly údajně přinést až víc než 30 miliard korun. Například snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven ze současných tří procent u Všeobecné zdravotní pojišťovny a čtyř až pěti procent u ostatních pojišťoven na 1,5 až dvě procenta má podle něho přinést až pět miliard korun ročně.

Ředitel největší zaměstnanecké pojišťovny, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV), Jaromír Gajdáček Rathovy propočty zpochybnil. „Podle dohody s ministerstvem loni i letos dáváme deset procent z provozních peněz na základní fond, ze kterého platíme péči. Měli by si to laskavě odečíst a nedávat taková hausnumera,“ řekl. Pojišťovny mohou dát na provoz 3,5 procenta vybraného pojistného, dávají nejvýše tři.

Rath tvrdí, že pojišťovny letos utratí za provoz zhruba deset miliard. Vytvořily prý zcela nepřehledný a nesrozumitelný systém úhrad proto, aby zakryly minimální efektivitu své práce. Podle něj je to „téměř loterijní systém“, zdravotníci nevědí, kolik peněz za jaký zákrok dostanou.

Další peníze má přinést sloučení zdravotních pojišťoven s majoritní rozhodovací pravomocí státu, tedy VZP, ZPMV a Vojenské zdravotní pojišťovny. Také vybrané pojistné by se mělo přerozdělovat jinak, aby víc peněz dostávaly pojišťovny se starými a více nemocnými pojištěnci. Pak se tyto peníze přesunou z účtů zaměstnaneckých pojišťoven ve prospěch VZP. Tím by se podle Ratha dalo získat ročně 14 miliard. „Na pokrytí požadavků lékařů stačí tři miliardy. Tady leží 14 (miliard),“ prohlásil Rath.

Podle Gajdáčka to je „scestná informace“, změnou přerozdělení se do systému žádné další peníze nedostanou. Ředitel potvrdil, že na počátku roku byly na účtech rezervy 14 miliard, v průběhu roku klesly na polovinu, ta se spotřebuje příští rok. „Musíme jako zodpovědní hospodáři myslet i na rok 2011, nemůžeme peníze utratit hned,“ řekl.

ČSSD by sloučila některé zdravotní pojišťovny a zvýšila platby za státní pojištěnce pro příští rok o pět procent. Ke slučování Gajdáček uvedl, že tím se ušetří nejvýš „jedno auto a plat ředitele“.

Jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek, který letos v srpnu nazval Ratha „Krakenem“ a obvinil ho, že vyvolává ve straně rozkol, zdravotnickou reformu ČSSD podporuje. „David je můj stranický kolega a stínový ministr, nemám potřebu se nijak vymezovat k obsahu zdravotnické politiky ČSSD,“ sdělil Hašek ČTK prostřednictvím textové zprávy.

Pět kroků, které lze podle ČSSD uskutečnit v horizontu měsíců ve prospěch českého zdravotnictví:

1. Snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven - až pět miliard korun ročně.

2. Spravedlivější přerozdělení vybraného pojistného ve prospěch pojišťoven s více nemocnými a staršími pacienty - může se k nim dostat až 14 miliard.

3. Sloučení Všeobecné zdravotní pojišťovny se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a Vojenskou zdravotní pojišťovnou ČR, zprůhlednění systému a jednodušší systém úhrad za zdravotní péči (dopad nevyčíslen)

4. Pořádek v úhradách léků a zdravotnického materiálu - až deset miliard ročně.

5. Vyšší odpovědnost státu za státem pojištěné osoby (důchodce, děti, studenty, nezaměstnané) - až pět miliard ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?