ČSSD nechce nemocnici sv. Anny měnit na krajskou

27. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravští i brněnští sociální demokraté razantně odmítli záměr náměstka hejtmana Lubomíra Šmída získat pro kraj od státu Fakultní nemocnici u sv. Anny výměnou za Bakešovu nemocnici na Žlutém kopci a přeměnit ji na krajskou nemocnici, poskytující tzv. základní péči...


Záměr náměstka hejtmana Lubomíra Šmída (KDU-ČSL) získat pro kraj od státu Fakultní nemocnici u sv. Anny výměnou za Bakešovu nemocnici na Žlutém kopci a přeměnit ji na krajskou nemocnici, poskytující tzv. základní péči, s dosud nebývalou razancí odmítli včera jihomoravští i brněnští sociální demokraté.

„Jde o další krok náměstka hejtmana proti bývalému řediteli hodonínské nemocnice, který je nyní náměstkem ministryně zdravotnictví,“ praví se v prohlášení krajského výkonného výboru ČSSD.

Karla Doležala, kterého vloni odvolal z funkce ředitele nemocnice v Hodoníně, chce nyní Šmíd podle sociálních demokratů zdiskreditovat v očích veřejnosti.

Krajskou nemocnici Brno nepotřebuje

„Není jasné, proč by v Brně musela být nemocnice ve vlastnictví kraje, když kvalitní a dostupná lékařská péče je jak ve fakultních nemocnicích, tak v dalších nemocnicích v Brně zajištěna,“ řekla v pondělí novinářům předsedkyně krajského výkonného výboru ČSSD Zuzana Domesová a předložila jim prohlášení náměstka ministryně zdravotnictví.

Ten popírá údajný příslib ministerstva jednat právě o FN u svaté Anny jako o náhradě za Bakešovu nemocnici.

„Kdo není schopen postarat se o vlastní majetek, který dostal od státu, neměl by usilovat o další. K čemu potřebuje kraj zdravotnický gigant, když nemá peníze na vlastní nemocnice a pomalu je likviduje, třeba v Kyjově a Hodoníně,“ dodala Domesová.

Není to koncepční řešení

Podle poslance Zdeňka Koudelky, předsedy brněnské organizace sociálních demokratů, jsou Šmídovy úvahy projevem bezkoncepčnosti vedení kraje. Jeho představitelé se často nechají slyšet, že jsou rádi, že druhé největší město republiky Brno není jen běžným krajským městem.

„Měli by si to co nejdřív uvědomit a podporovat, aby tu bylo co nejvíc institucí státu s mnohem širší než jen krajskou působností,“ řekl Koudelka a připomněl analogii s krajskou knihovnou, kterou ještě před rokem kraj postrádal: „Teď je jasné, jak je dobře, že tu zůstala státní Moravská zemská knihovna, která má spolu s Národní knihovnou výjimečné postavení. Kraj to přitom nestojí ani korunu. To je třeba si uvědomit i v jiných odvětvích, jinak bezpečně uděláme z Brna běžné provinční město,“ dodal poslanec.

Úvahy o výměně obou zcela nesouměřitelných zdravotnických zařízení odmítl také profesor Bohumil Fišer, bývalý ministr zdravotnictví, podle kterého převod nadregionálního zdravotnického zařízení na kraj neřeší žádný aktuální problém zdravotnictví kraje.

Koudelka s Fišerem varovali, že by převedením na kraj nemocnice u sv. Anny ztratila svůj statut fakultní nemocnice, což by poškodilo jak výuku na lékařské fakultě, tak úroveň péče v této nemocnici.

„Napojení nemocnice s řadou superspecializovaných center na lékařskou fakultu je nezbytností,“ připomněl ředitel FN u sv. Anny Michal Pohanka a zdůraznil výrazně nadregionální význam nemocnice. Sociální demokraté označili za zcela nepochopitelné, že Jihomoravský kraj s omezenými prostředky hodlá podporovat další nemocnice.

Jan Chmelíček, Právo, 27.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?