ČSSD odmítla reformní záměry ministra zdravotnictví Hegera

20. 5. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Předsednictvo sociální demokracie v pátek odmítlo reformní záměry ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). V usnesení, o kterém novináře informoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, vedení opoziční strany uvedlo, že reforma směřuje k faktické likvidaci dostupné zdravotní péče pro všechny. Příkladem špatných dopadů reformy je podle ČSSD kolaps českého lázeňství a nebezpečný je také záměr udělat z fakultních nemocnic nemocnice univerzitní.


„Tyto reformy ve skutečnosti představují jenom další nepromyšlený experiment, který bude představovat hazardování s tím nejcennějším, co lidé mají, s jejich zdravím,“ prohlásil po jednání předsednictva strany Sobotka.

Zdravotnictví jako takové je podle předsednictva sociální demokracie „ostudně podfinancováno“ a je to prý vina vlády premiéra Petra Nečase (ODS). ČSSD připomněla, že státní platba za pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané, byla naposledy zvýšena v roce 2008. Nejsilnější opoziční strana vládní kroky v mnoha oblastech kritizuje dlouhodobě.

České lázeňství, na jehož špatný stav tento týden upozornili také poslanci vládní ODS a o kterém se ve středu hovořilo také na jednání vlády, je podle ČSSD ve špatném stavu především v důsledku změn indikačního seznamu lázeňské péče. Ten platí od nového roku a určuje, jaké pobyty v lázních budou hrazeny ze zdravotního pojištění. Nový seznam například z 28 na 21 dní zkrátil dobu pobytu v lázních.

„Dochází tak nejen k uzavírání celých lázeňských objektů a propouštění tisíců zdravotnických zaměstnanců, ale je ohrožena samotná existence unikátních léčeben, včetně těch pro děti,“ varují sociální demokraté.

ČSSD také odmítá záměr zpoplatnit poslední pojišťovnami hrazený výkon ve stomatologii, tedy amalgamové plomby. Takový krok by prý znemožnil značnému počtu občanů přístup k této péči.

„Za nejnebezpečnější záměr ministerstva zdravotnictví však považujeme přeměnu všech stávajících fakultních nemocnic na takzvané univerzitní nemocnice,“ uvedla ČSSD. Podle předsednictva strany je zjevné, že účelem zákona je především odstátnění těchto nemocnic a převod stomiliardového státního majetku. „Obáváme se, že jde tak o skrytou přípravu na privatizaci mnoha špičkových zdravotnických enter,“ míní vedení opoziční stany.

ČSSD proto požaduje, aby superspecializovaná zdravotní péče zůstala i do budoucna pod kontrolou a garancí státu tak, aby byla dostupná všem potřebným.

Rozhodující roli v dostupnosti a kvalitě zdravotní péče podle sociální demokracie nemohou mít zdravotní pojišťovny, tuto roli prý na sebe musí vzít zpět ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?