ČSSD plánuje dávat bezplatně léčiva také chronicky nemocným

20. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace důchodců chtějí, aby léky dostávali bezplatně všichni lidé s nízkým příjmem, pacienti trpící rakovinou nebo Alzheimerovou nemocí, zdravotně postižení, děti a mládež do 16 let...


Praha -

„Prakticky ve všech evropských demokratických státech je zákonem stanoveno, aby léky a lékařská péče byly dostupné obyvatelům vzhledem k jejich sociálnímu postavení. V Česku takové předpisy neexistují a to vede k diskriminaci sociálně slabých občanů a seniorů,“ uvedl včera předseda Koordinačního výboru organizací důchodců a zdravotně postižených Antonín Stejskal.

Dát výhodu bezplatných léků jen lidem nad 70 let, jak chtěl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, je podle Stejskala nepřijatelné. Sociální demokracie ale už svůj plán ohledně léků zdarma podstatně upravila. Taková pomoc státu by se měla podle nové představy týkat všech (včetně důchodců), jimž nelze předepsat levnější lék bez doplatku, třeba proto, že na něj mají alergickou reakci. Finanční úleva od státu by se vztahovala rovněž na všechny lidí chronicky nemocné a také invalidy.

Místopředsedkyně ČSSD Marie Součková řekla, že tuto pomoc nelze omezovat věkem. „Musí se určit skupiny například chronicky nemocných, kteří potřebují léky nezbytné k přežití,“ vysvětlila s tím, že zdarma by měli dostávat potřebné léky i lidé s Alzheimerovou chorobou.

Iva Holmerová z vedení Alzheimerovské společnosti označila původní záměr Zdeňka Škromacha za nesmyslný, protože řada seniorů je již dnes podle ní ohrožena nadbytečným užíváním prášků.

Upravená představa se jí líbí. „Je vhodné, aby nárok na určité, třeba i drahé léky bez doplatku měli všichni chronicky nemocní, a to bez ohledu na věk. Dlouhodobé onemocnění může finančně vyčerpávat i mladého člověka, který má nízký příjem a živí rodinu,“ poznamenala.

Poslankyně Lucie Talmanová (ODS) také zdůrazňuje, že dostupnost léků nemůže být závislá na věku pacienta. Podle ní je nutné konečně definovat tzv. léčebné standardy. Péče a léky, které by jim odpovídaly, by se všem hradily ze zdravotního pojištění.

(ika), Hospodářské noviny, 20.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?