ČSSD považuje postoj vlády k lékařům za nepřijatelné riziko

13. 2. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokracie považuje postoj vládní koalice k dohodě s lékaři, kteří podali ke konci února výpověď, za nepřijatelné společenské riziko a hrozbu pro zdravotní péči v ČR.


Podle strany je nutné, aby vláda dohody s lékaři dosáhla v řádu hodin či několika dnů. O stanovisku účastníků dnešního zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD informoval ČTK úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka.

„ČSSD považuje přetrvávající neústupný a silácký postoj vládní koalice za nepřijatelné společenské riziko, které s sebou nese hrozbu rozkladu dostupné zdravotní péče v ČR. Takový postoj současné vlády může vést až k reálnému ohrožení života a zdraví mnoha našich spoluobčanů,“ uvedl Sobotka. Strana podle něj pokládá požadavky nemocničních lékařů a jejich odborů za spravedlivé a oprávněné, byť forma protestu „může být občany vnímána rozporuplně“.

Sobotka dodal, že vzhledem k vážnosti věci je nezbytně nutné, aby vláda dosáhla dohody s lékaři v řádu hodin či několika dnů, protože další prodlužování napjaté situace by v závěru příštího týdne mohlo vést k omezování péče v řadě lůžkových zařízení.

„Dosavadní postup vlády, který v sobě zahrnoval zatím jen mobilizaci armády, aktivizaci vojenské techniky a vojenských lékařů, dovedl naši zemi na pokraj mimořádné události, což je zcela nepřijatelné,“ prohlásil Sobotka. Podle něj vláda zatím nebyla schopna najít odpovědné kompromisní řešení a nahrazuje je siláckými gesty.

V odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme dal výpověď ke konci února zhruba každý pátý nemocniční lékař. Vláda i kraje připravují krizové scénáře. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se v pátek se zástupci nespokojených lékařů shodl na přípravě dohody, která by mohla zabránit hrozícímu odchodu 3800 doktorů z nemocnic. Projednat by ji měli v pondělí. Trvá zatím spor, o kolik by se měl lékařům zvýšit plat. Odbory žádají 8000 až 12.000 korun měsíčně, ministerstvo nabízí 5000 až 8000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?