ČSSD připouští diskusi o stravném v nemocnicích

14. 6. 2007 12:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaký mají názor na chystanou reformu zdravotnictví poslanci z jednotlivých stran? Čtěte druhý díl ankety mezi členy parlamentního Výboru pro zdravotnictví. Odpovídá Jozef Kochan (ODS) a Jaroslav Krákora (ČSSD). "Nesouhlasím s poplatky za recepty v lékárně, jenž mají jít do kapes lékárníkům. ČSSD je však ochotna diskutovat o stravném v nemocnicích," uvedl Krákora pro Zdraví.Euro.cz...


Anketa Zdraví.Euro.cz

Jaký mají názor na chystanou reformu zdravotnictví poslanci z jednotlivých stran? Čtěte druhý díl ankety mezi členy parlamentního Výboru pro zdravotnictví. Odpovídá Jozef Kochan (ODS) a Jaroslav Krákora (ČSSD).

Názory členů výboru z KDU-ČSL a KSČM, které jsme zveřejnili v úterý, najdete ZDE.

MUDr. Jozef Kochan (ODS)

Podporujete reformní kroky, které nyní předkládá vláda Mirka Topolánka?

Reformní kroky podporuji, protože jsem se na mnohých úsecích změn ve zdravotnictví aktivně podílel. Reforma je nevyhnutelná, nechceme víc zvyšovat daně v oblasti zdravotního pojištění. Provedené regulace budou mít v konečném důsledku zejména u léčiv za následek snížení marže, čímž by měly léky zlevnit. V tom je reforma ve své podstatě přijatelná i pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. Podstatou reformy je snížení úhrad pojišťoven na zdravotní péči v následujícím období.

Co se mi konkrétně líbí/co mi vadí na navrhovaných změnách ve zdravotnictví?

Reforma by měla být bez zbytečných výjimek, protože zůstane nepřehlednou a zvýší nároky na administrativu, zejména u praktických lékařů.

Jaké změny ve zdravotnictví jsou podle vás nyní prioritní?

Prioritou ve zdravotnictví je financování a reforma zdravotních pojišťoven.

MUDr. Jaroslav Krákora (ČSSD),

Podporujete reformní kroky, které nyní předkládá vláda Mirka Topolánka?

Reformu veřejných financí nepodpořím, protože je sociálně necitlivá. Pomáhá lidem s velkými příjmy a ochuzuje střední a nižší vrstvy obyvatel (80% – 90% obyvatelstva, děti, důchodce, invalidní občany). Sociální a zdravotní politika ČSSD je právě opačná, zaměřená na většinovou část obyvatelstva ČR.

Co se mi konkrétně líbí/co mi vadí na navrhovaných změnách ve zdravotnictví?

Právě reforma ve zdravotnictví se jeví jako velmi sociálně necitlivá. Nesouhlasím s poplatky u lékaře, u lékaře specialisty, zvláště u dětí, těhotných žen, důchodců. Nesouhlasím s poplatky za recepty v lékárně, jež mají jít do kapes lékárníkům. ČSSD je ochotna diskutovat o stravném v nemocnicích. Nesouhlasím s opětovně divokou privatizací nemocnic a jejich prodáváním „za pakatel“. Povede to ke kupčení, zhoršení kvality a dostupnosti péče, často bude docházet ke snižování platů a tím snížení úrovně zdravotnických pracovníků. Jako problematický a nevhodný krok vidím převod zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Je to experiment se zdravotnickou daní a dalšími prostředky vybranými od občanů ČR na základě solidarity v celkovém objemu 200 mld. Kč. Nad těmito prostředky musí mít přímý dohled a kontrolu stát!

Jaké změny ve zdravotnictví jsou podle vás nyní prioritní?

Zdravotnictví v ČR je na vysoké úrovni, v některých ukazatelích dosahuje světové úrovně (kojenecká úmrtnost, novorozenecká úmrtnost, léčení infarktů myokardu, operační zákroky, popáleninová medicína a další oblasti). Proto by se dále mělo postupovat systémem postupných změn a kroků jak v oblasti nemocniční, tak v oblasti ambulantní péče. Dále pak u zdravotního pojištění, ve financování zdravotní péče, hospodaření a snižování nákladů na léčbu a provoz i v lékové politice. Je nutné se zaměřit na chování a jednání zdravotníků, více se zabývat vztahem lékař – pacient. Snažit se o výchovu a vzdělávání většího počtu budoucích lékařů a stomatologů. Již v nejbližší budoucnosti jich bude v ČR nedostatek, proto je nutné tento problém řešit. Problémem je též přesčasová práce ve zdravotnictví v souvislosti ze zákoníkem práce.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?