ČSSD prosazuje zavedení zdravotních knížek

15. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokracie chce zavést zdravotní knížky, ve kterých by byla pohromadě všechna data o pacientovi. Soubor léků, které pacient bere, má být v knížce podroben kontrole odborné veřejnosti...


PRAHA - Sociální demokracie chce zavést zdravotní knížky, ve kterých by byla pohromadě všechna data o pacientovi.

Tyto knížky by postupně přešly na internet nebo čipovou kartu. Prosazuje to předsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD).

Lepší přehled o celkovém stavu pacienta

Zdravotní knížky by obsahovaly základní data o pacientovi, jeho očkovací průzkaz, všechna vyšetření a základní diagnostické závěry i aktuální léčebné postupy.


Soubor léků, které pacient bere, má být v knížce podroben kontrole odborné veřejnosti.

Pokud nemocný užívá deset a více léků, je jeho zdraví ohroženo jejich vedlejšími účinky a tím, že účinky některých léků se vzájemně ruší. Podle Emmerové je třeba, aby existoval přehled o lécích, které pacient užívá.

Praktický lékař by měl shromažďovat výsledky všech vyšetření a měl by dbát na to, aby soubor léků byl nemocnému k prospěchu. Úsporná indikace léků by měla přinést ekonomickou úsporu.

Emmerová uvedla, že soubor léků, které pacient bere, bude v knížce podroben kontrole odborné veřejnosti. Jiný lékař může například upozornit na nežádoucí účinky.

Hlavním ošetřujícím lékařem by měl být praktický lékař, který má o svém pacientovi největší přehled. Nyní praktický lékař často nezná výsledky odborných vyšetření.

Ředitelka VZP Jana Musílková řekla, že pojišťovna de facto již zdravotní knížku pro své pojištěnce v několika krajích v internetové podobě zavedla.

Je to dobrovolná knížka a lékař má právo, pokud mu to její držitel dovolí, podívat se, jaké léky předpisují jeho kolegové, aby nepředepsal prášky, které by pacientův stav mohly zhoršit.


FAKTA A ČÍSLA O ZDRAVOTNÍCH KNÍŽKÁCH
V současnosti využívá zdravotních knížek na internetu 600 praktických lékařů a 33 tisíc pacientů. Projekt zvaný Internetové zdravotní informace pacienta funguje od února 2002. Z fáze ověřování má projekt přejít ve VZP do plného provozu na přelomu května a června, kdy bude v systému 100 tisíc pacientů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?