ČSSD se pokusí v úterý zrušit zdravotnické poplatky

7. 5. 2009 9:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokracie se v úterý 12. května opět pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví. Na úterý svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na programu má návrh Moravskoslezského kraje i návrh KSČM, oba počítají s úplným zrušením poplatků...


Hejtman Středočeského kraje a poslanec David Rath (ČSSD) novinářům řekl, že sociální demokracie by ráda poplatky zrušila ještě před říjnovými předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny.

„Musíme počítat s tím, že ODS to v Senátu zavetuje a nevíme, jak se k tomu postaví prezident republiky, takže my musíme mít časový prostor,“ vysvětlil Rath, proč ČSSD zvolila právě úterý, na kdy se původně počítalo s projednáním třicítky jiných bodů včetně přehlasování prezidentova veta k antidiskriminačnímu zákonu.

„Poplatky jsou nepochybně nástrojem regulace spotřeby zdravotní péče, ale v současné podobě není systém vyhovující. Nesmíme ovšem zapomenout na to, že jsou významným zdrojem finančních prostředků pro zdravotnictví,“ sdělila ČTK designovaná ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Rath už před časem uvedl, že je schopen zajistit 101 hlasů pro výrazné omezení poplatků. Šlo by podle něj o zrušení poplatků pro chudé, nepracující důchodce, zdravotně postižené, dárce orgánů a krve a děti.

Kromě 97 poslanců ČSSD a KSČM chtějí údajně osvobození dětí a důchodců od poplatků podpořit i nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková (dříve SZ), lidovec Ludvík Hovorka a nezařazený poslanec Evžen Snítilý (dříve ČSSD).

Hovorka dnes na dotaz médií, zda s jeho hlasem může Rath počítat, uvedl, že záleží na konkrétním pozměňujícím návrhu. Rathův návrh ani návrh nikoho jiného k poplatkům zatím prý nečetl ani s ním o podpoře nikdo nejednal.

Hovorka dodal, že jeho názor se nemění, stále souhlasí s omezením poplatků u seniorů a dětí. Určité poplatky by ale podle něj měly zůstat zachované v nemocnicích, jako úhrada ubytování a stravy.

Poslanec ODS Boris Šťastný tvrdí, že sociální demokraté používají občany a české zdravotnictví jako nástroj předvolebního boje. Proto ho prý svolání této mimořádné schůze nepřekvapuje. Připomněl, že strany vládní koalice před nedávnem prosadily návrh, který část pacientů od poplatků osvobozuje a snižuje limit pro hrazení regulačních poplatků. „Teď není žádný prostor pro žádné populistické návrhy sociální demokracie,“ dodal.

Oba opoziční návrhy na zrušení poplatků podpořil počátkem dubna sněmovní zdravotnický výbor. Pokud by sněmovna skutečně poplatky zrušila, jejich další osud by byl v rukou senátorů. Senát již minule vrátil sněmovně komunistický návrh na úplné zrušení poplatků.

Poslanci se pak společně s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS) dohodli na kompromisním znění. Od dubna tak neplatí poplatky v ambulancích děti a dětem a seniorům se snížil roční ochranný limit z 5000 korun na polovinu.

Pokud by se přece stalo, že tentokrát Senát posvětí zrušení poplatků a podepsal by jej i prezident, lidé by přestali za lékařskou péči platit měsíc po přijetí zákona.

Ministryně zdravotnictví v demisi Daniela Filipiová (ODS) již dříve poslance varovala, že zrušení poplatků může vést k výpadku příjmů do systému. V době krize by se mohlo stát, že bude systém postrádat navíc téměř 18 miliard korun. Filipiová navíc přiznala, že zatím nenašla podporu u opozice pro své protikrizové návrhy ve zdravotnictví.

O poplatcích se bude v úterý jednat, pokud sněmovna schválí program mimořádné schůze. Pokud ne, bude sněmovna pokračovat ve své řádné schůzi. Na programu má přes 30 bodů. Hned prvním bodem je pokus o přehlasování prezidentova veta antidiskriminačnímu zákonu.

Kraje podle vlády obcházejí zákon, když hradí za občany poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách. Zdravotnická zařízení, která ulevují lidem s poplatky, čelí nyní pokutám. Například dnes uložila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za nevybírání regulačních poplatků pokutu třem jihočeským nemocnicím.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?