Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za potěšující statistické číslo lze označit především nižší spotřebu cigaret. Zatímco v roce 1997 obyvatel ČR v průměru vykouřil 2354 cigaret, na přelomu tisíciletí to bylo už „jen“ 1882 cigaret.
Drůbeží vede nad vepřovým
Zdravěji se Češi také stravují. Jedí nyní více drůbežího masa na úkor vepřového a hovězího, konzumují více ovoce a zeleniny, klesá i spotřeba kávy a cukru.
Spotřeba vepřového klesla z 45,8 kilogramu na osobu v roce 1997 na 40,9 kilogramu v roce 2000, hovězího z 16,1 na 12,3 kilogramu. Naopak konzumace drůbežího v roce 2000 činila 22,3 kilogramu proti 15,3 kilogramu v roce 1997.
Od piva k vínu
Ve spotřebě alkoholu dochází k mírnému posunu od piva k vínu. Zatímco do roku 1998 se spotřeba piva pohybovala nad hranicí 160 litrů na obyvatele a rok, od roku 1999 pod tuto hranici mírně klesla. Přes 16litrovou hranici ročně se naopak dostala spotřeba vína.
Vývoj nákupu vybraného zboží v českých rodinách
Maso (celkem kg)
1997 81,5
1998 82,1
1999 83,0
2000 79,4
Ryby (celkem kg)
1997 5,5
1998 5,3
1999 5,2
2000 5,4
Sýry (kg)
1997 8,6
1998 8,8
1999 9,3
2000 10,5
Vejce (ks)
1997 311
1998 319
1999 297
2000 275
Spotřeba na obyvatele v letech 1997 až 2000
Cukr (kg)
1997 39,1
1998 37,6
1999 37,1
2000 36,1
Pivo (litry)
1997 161,4
1998 161,1
1999 159,8
2000 159,9
Cigarety (ks)
1997 2354
1998 1852
1999 2090
2000 1882
zdroj: ČSÚ
Právo, 17.9. 2003