ČT 24: Arbitráž s protoncentrem je na spadnutí, šéf VZP dál věří ve smír

4. 3. 2014 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek nadále doufá, že spor pojišťovny s pražským Protonovým centrem o výši proplácení služeb neskončí arbitráží. Centrum pro specifickou léčbu rakoviny žaluje VZP, která odmítá plnit 7 let starou smlouvu, po dobu 15 let posílat do centra 1 600 pacientů ročně a platit za ně každý rok miliardu.


Podle Kabátka pojišťovna nesouhlasí se základním argumentem – speciální protonová léčba prý nespadá do hrazení z veřejného pojištění. VZP je ochotna zaplatit maximálně 150 pacientů za rok a těch centrum požaduje až desetinásobek.

„V našem právním názoru vycházíme z toho, že ta smlouva byla uzavřena za podmínek, které nás opravňují k tomu, abychom výkon této smlouvy neuznávali. Byla uzavřena za podmínek nevýhodných pro pojišťovnu,“ uvedl Kabátek s tím, že smluvní náklady není pojišťovna schopna v současnosti unést.

Ze sedmi pojišťoven má smlouvu s pražským centrem jen Vojenská zdravotní pojišťovna. VZP ani zaměstnanecké pojišťovny se ale nestaví proti léčbě protonem. Pouze chtějí, aby ji dostali ti pacienti, jimž může prospět, a to na základě jasných dat. Dohoda má vycházet podle nich z ohledu na omezené rozpočty pojišťoven.

VZP tak odmítá plnit sedm let starou smlouvu. Ta jí ukládá po dobu 15 let posílat do centra 1600 pacientů ročně a platit za ně celkovou částku v řádu miliard. Podle vedení centra není dohoda za současného managementu možná. Mediátorem sporu se chce stát sněmovní zdravotní výbor, který má k dispozici analýzu brněnské Masarykovy univerzity. Ta přichází s důkazy o klinické účinnosti protonové léčby jen u vzácných diagnóz, které se vyskytnou zhruba u 26 pacientů v ČR ročně.

Kabátek v Interview Daniely Drtinové také přiznal, že v další vleklé kauze kolem elektronických knížek IZIP pojišťovna nabízí převzetí zbytkové části akcií firmy. Pokud by se dohoda nezdařila, byla by podle Kabátka možná cesta vlastního portálu.

„My jsme se rozhodli, že dáme možnost ještě dohodě, to znamená, že převezmeme portál v podstatě v podobě stoprocentní majetkové účasti, společnost převezme pod křídla VZP, ale portál budeme provozovat sami. (…) V případě, že bychom se nedohodli, jsme připraveni portál realizovat vlastními silami, vlastními vývojovými pracovníky,“ řekl Kabátek.

Celý článek i rozhovor Daniely Drtinové se Zdeňkem Kabátkem najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?