ČT: Nealko levnější než alkohol?

2. 1. 2013 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Jakub Železný: Nejlevnější nápoj v restauraci by měl být nealkoholický. S takovým návrhem přichází ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podobné opatření platí už třeba v Německu či Rakousku. Ministerstvo opatřením reaguje nejen na metanolovou aféru, ale chce také obecně omezit mladistvým přístup k alkoholu. Některé restaurace mluví o zásahu do regulace trhu a návrh odmítají.


redaktorka

Česká televize vyrazila do několika restaurací, i tam kde na první pohled byly nealkoholické nápoje levnější, se nakonec ukázalo, že opak je pravdou.

redaktor

O korunu levnější limonádu než pivo nabízejí v této restauraci v Ostravě již dva roky. Jenže pivo je v půllitru a limonáda v třetince.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Rozpočítáno na 1 deci, pivo stojí 5 korun, limonáda 8. Pivo je tedy i v této restauraci nakonec levnější.

obsluha restaurace

Jestli oni vyjdou vstříc vlastně počínaje výrobcem, tak my jsme schopní tu cenu stlačit.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Ale i tam, kde je limonáda opravdu levnější, dávají zákazníci přednost pivu. V jedné z restaurací na Prostějovsku stojí půllitr 11 stupňového piva 22 korun. Stejné množství nejlevnější točené limonády potom 20 korun.

Dalibor SEVERIN, majitel restaurace

Návrh není špatný, hlavně skrz mládež, která přijde a může si v restauraci dát něco levnějšího.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

A přesně touhle cestou chce jít ministr Leoš Heger. Už v lednu chce na vládě prosadit zákon, který počítá s tím, že alkohol bude vždycky tím nejdražším nápojem v barech a v restauracích.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

To jsem sám zvědav, jaký to vzbudí ohlas. My bychom byli rádi, aby povinností jakéhokoliv restauračního zařízení bylo nabízet nápoje nealkoholické levnější.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Jenže tenhle nápad se nelíbí Asociaci hotelů a restaurací. Podle nich tak stát poruší evropské právo.

Václav STÁREK, Asociace hotelů a restaurací

Ti lidé, kteří jdou na pivo, si stejně to pivo dají, toto je neovlivní. Druhá věc je ta, že se domnívám já osobně, že to je regulace určitá trhu.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Nemusí jít přitom o zlevňování limonád nebo vody. Majitelé restaurací i barů můžou naopak zvýšit cenu alkoholických nápojů. Odborníci na závislosti ministrův nápad vítají. Hlavně proto, že by od pití mohl odradit rizikovou skupinu, mladé mezi 16 a 18 lety.

Ladislav CSÉMY, Psychiatrické centrum Praha

Z těch našich empirických výzkumů tu vyplývá, že v podstatě mladí lidé dávají přednost alkoholickému nápoji, zejména pivu, jednak proto že je to kulturní tradice, a pak také proto, že ten nápoj je levnější.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Pokud se ministerstvu podaří prosadit, aby alespoň jeden nealkoholický nápoj byl v restauracích a barech vždy levnější než alkohol, zařadí se Česko po bok Německa nebo Rakouska. Tam tohle opatření platí už několik let. Krajské redakce a Štěpánka Martanová, Česká televize.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

No a ministerstvo zdravotnictví chce už v lednu na jednání vlády prosadit další zpřísnění prodeje alkoholu. Týkat se to má hlavně destilátů. Úřad navrhuje zakázat prodej ve stáncích, v pojízdných prodejnách a ve speciálních automatech. Alkohol se nebude smět nikde prodávat ani v 6 litrových kanystrech. Dojít má také k regulaci prodeje alkoholických nápojů na Internetu. Nakupovat půjde na webu pouze tam, kde bude možné jasně zjistit věk příjemce. No a ministr zdravotnictví Leoš Heger navíc uvažuje o vyšších trestech pro hostinské a barmany, kteří nalévají alkohol mladistvým.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Všechno se to soustředí na mladistvé. My jsme si vědomí, že u návykových záležitostí obecně se dospělí lidé ovlivňují poměrně obtížně a soustředíme se na to, aby nezačínali podléhat těm drogovým závislostem a alkoholu hlavně mladí lidé a ty by to mělo odrazovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?