ČT: Zdravotníci se učí sebeochranu

10. 1. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak se ubránit agresivním pacientům a přitom je nějak nezranit, to je cílem kurzu sebeochrany, které jako vůbec první v republice absolvují zdravotníci v olomoucké fakultní nemocnici.


Od ministerstva zdravotnictví na ně dokonce získali grant. Statistiky uvádějí, že útoků na zdravotníky i záchranáře přibývá. Postupně by tímto školením měla projít většina zaměstnanců českých nemocnic.

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka: Přímo na pracovištích urgentního příjmu zasvěcují instruktoři zdravotníky do technika juda, kareta nebo tai-či. Z každého stylu vybrali pro ně ty nejvhodnější tak, aby agresivního pacienta mohla zpacifikovat třeba i útlá sestřička.

Luděk PRUDKÝ, instruktor sebeochrany: Je to v reálném prostředí, to znamená, zohlednění všeho, malého prostoru, nebezpečných předmětů, velmi drahá technika. Využíváme i třeba vyšetřovací stůl .

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka: Dosud se záchranáři školili pouze v sebeobraně. Podle odborníků však tento útočný styl mohl pacientům ublížit. Nová technika chrání nejen zdravotníky, ale také problémové pacienty.

Petr HUBÁČEK, primář urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc: Tím se vyvarujeme i případnému dalšímu trestnímu stíhání nebo žalobám, které by mohly vzniknout ze strany pacienta, kdybychom mu třeba prohloubili to jeho zranění.

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka: S nadávkami, ale i kopanci, kousáním nebo škrcením se zdravotníci setkávají stále častěji. Většinou na ně útočí opilí nebo zdrogovaní lidé.

Ivo MAREŠ, ředitel, ZZS Olomouckého kraje: Všechny útoky na naše záchranáře se obešly bez dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka: Sanitářku Evu Sedláčkovou agresivní pacient dvakrát udeřil do tváře a vykloubil jí čelist.

Eva SEDLÁČKOVÁ, napadená sestra: Bylo to tak rychlý, že jsem nezareagovala, myslím si, že do budoucna by tohle cvičení mohlo pomoct.

Michaela VEBROVÁ, vrchní sestra Fakultní nemocnice Olomouc: Trošinku se cítím jistější, ale určitě to chce další kroky a další cvičení, protože to potřebujeme zautomatizovat.

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka: Statut veřejného činitele, jako mají třeba hasiči nebo policisté, české zákony záchranářům dosud nepřiznaly. Soudy však útoky na ně hodnotí jako přitěžující okolnost.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?