ČT1: Lékaři nemají dost peněz na bezplatné poskytování testů HIV

10. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Moderátor (Marcela Augustová, Jiří Janeček): Lékaři nemají dost peněz, aby mohli každému zájemci udělat bezplatný test na virus HIV tak, jak to má být. Řada státních hygienických stanic si za jeho provedení nechává platit i několik set Kč. Důvod - stát citelně snížil dotaci...


Testy přitom mohou účinně bránit šíření viru, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS.

Před 3 týdny jsem obvolal několik hygienických stanic jako zájemce o test na HIV. Například v Ústí nad Labem mi jasně řekli, že pokud nestřídám často partnerky či neberu drogy, zaplatím za anonymní test 300 Kč.

Josef Trmal, Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem:

Nejsou peníze na plýtvání, peníze jsou na účelné vyšetřování, to znamená cílené pro ty osoby, které to potřebují.

Zdarma se tedy vyšetřují jen rizikové skupiny. Ovšem pouze v některých krajích. V každém městě si stanice řeknou o jinou sumu. Někde naopak nechtějí žádné peníze. Stát nemůže ceny sjednotit.

Michael Vít, hlavní hygienik ČR:

V případě, že zřizovatel je okresní úřad, tam už velmi obtížně můžu tu finanční kalkulaci ovlivnit, z hlediska režie toho jednotlivého ústavu.

Podle hygieniků se od devadesátých let změnila situace. Tehdy měl na bezplatný test nárok každý občan. Epidemie AIDS u nás nevypukla a stát tak snížil dotace.

Michael Vít:

My jsme na počátku tohoto programu testování HIV nebo programu prevence tohoto onemocnění měli přibližně 60 mil. Kč na ty aktivity, v současné době máme v rozpočtu 24 mil. Kč.

Lékaři v ČR evidují přibližně 500 HIV pozitivních lidí. V porovnání s Evropou je to stále poměrně nízké číslo.

J. Stuchlík, F. Černý, Televize ČT1, relace Události, 9.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?