ČT1: Testy na HIV - placené a anonymní?

20. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát nezajišťuje přístup k testům na virus HIV tak, jak by měl. Testy by měly být zadarmo a hlavně anonymní. Právě to má lidi zbavit ostychu a přivést na hygienické stanice... V České republice existuje rozsáhlá síť testovacích míst, ale za testy na HIV se často platí. Někdy má občan jedinou šanci jak získat bezplatný test, když se obrátí na obvodního lékaře. Pak ale ztrácí anonymitu. Bezplatný anonymní test by přitom měly nabízet např. hygienické stanice...


Přepis televizní relace z pořadu Události (ČT1):

Moderátor (Jiří Janeček, Marcela Augustová):

Stát nezajišťuje přístup k testům na virus HIV tak, jak by měl. Testy by měly být zadarmo a hlavně anonymní. Právě to má lidi zbavit ostychu a přivést na hygienické stanice. Testy krve totiž výrazně snižují nebezpečí šíření smrtelně nebezpečného viru. Ve skutečnosti je to ale často jinak. Za testy se platí, někdo požadují i osobní údaje. Lékaři zatím zjistili v republice 510 HIV pozitivních lidí. Nakažených je ale podle nich kolem pěti tisíc.

V České republice existuje rozsáhlá síť testovacích míst, ale za testy na HIV se často platí. Někdy má občan jedinou šanci jak získat bezplatný test, když se obrátí na obvodního lékaře. Pak ale ztrácí anonymitu. Bezplatný anonymní test by přitom měly nabízet např. hygienické stanice. Stát je za to dotuje.

Otakar Černý, mluvčí Ministerstva zdravotnictví:

Samozřejmě to platí stále, ovšem je to omezené tím, že laboratoř nesmí vyčerpat roční dotaci na tyto testy, pak už to samozřejmě platí.

Pracovnice Krajské hygienické stanice, Ústí nad Labem:

Tak je to za stovku a pokud to budete chtít anonymně, třeba nějaký heslo, když nám tady necháte jenom, tak to bude za 150 korun.

Pracovnice Okresní hygienické stanice, Děčín:

Chcete to do týdne? Tak to stojí 300 korun.

Hygienici v Děčíně přišli se zvláštní podmínkou pro bezplatné anonymní vyšetření.

Tam je nějaká podmínka?

Pracovnice Okresní hygienické stanice, Děčín:

Ano, ano. Je tam ještě vyšetření i na některou z pohlavních nemocí, který ovšem potom už není anonymní. To už musí být jako na jméno.

Podle Státního zdravotního ústavu je ale jejich požadavek naprosto nepřípustný. V obtížné situaci jsou i lidé, kteří chtějí potvrzení, že smrtelný virus nemají. Např. ve Zlíně zaplatí 390 korun, v Praze a Českých Budějovicích 350. Testy, o které nepožádá lékař, největší zdravotní pojišťovna neproplácí.

Jiří Suttner, mluvčí VZP:

Samozřejmě ze zákona nelze takovéto testování a takové výkony hradit.

Otakar Černý, mluvčí Ministerstva zdravotnictví:

Pokud má někdo podezření, že je takto nemocný, tak ho to samozřejmě neodradí.

Státní odborníci nepovažují současný systém placení testů na HIV za problém. Odkazují se přitom na to, že v porovnání s evropskými zeměmi je v České republice stále nízký počet nakažených.

Autor: Filip Černý, moderátor: Jiří Janeček, Marcela Augustová, Televize ČT1, 18.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?