Čtvrtina lékařů hrozí výpovědí

4. 12. 2010 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Chtějí na západ. Nejlákavější budoucnost slibuje Británie a německy mluvící země.


Pavel Vávra pracuje na interně nemocnice v Novém Městě na Moravě. Kvůli nízkému platu a nesouhlasu se stavem českého zdravotnictví se připojil k výzvě Děkujeme, odcházíme a v úterý jako jeden z prvních podal výpověď. A není sám. Kampaň získala ohlas u více než devadesáti procent lékařů tamní nemocnice. Na začátku března tak zařízení hrozí, že v něm zůstanou pracovat jen jednotlivci.
„Pokud se podmínky pro lékaře nezlepší, bude jednou z alternativ odchod do zahraničí, nejčastěji do Anglie, Irska a německy mluvících zemí, jako jsou Německo a Švýcarsko. Pokud na to přijde, jsem schopen si najít práci v zahraničí během týdne, všechny formality již mám,“ říká Pavel Vávra, který je také krajským koordinátorem akce Děkujeme, odcházíme. K výzvě se zatím oficiálně připojilo 4200 lékařů, podle Vávry jich však může dát výpověď až sedm tisíc. Když se situace v Česku nezmění, mohly by práci v zahraničí zvolit tisíce doktorů.

U sousedů za 92 tisíc korun měsíčně

Podle včera zveřejněných statistik v Německu pracuje 355 českých lékařů, a to hlavně u hranic, tedy v Bavorsku a Sasku. Vzhledem k tomu, že německé nemocnice nabízejí pět tisíc lékařských míst s nástupním platem v přepočtu 92 tisíc korun, bude část našich odborníků směřovat právě sem. Zájem o Německo se projevil i na nedávném pražském veletrhu pracovních míst. Nabídky tu představilo 31 německých klinik.

Častým cílem českých lékařů je také Británie, kde jich už nyní pracuje téměř 900. Nedostatek doktorů tu mají hlavně mimo velká města. Díky omezení přistěhovalectví ze států mimo EU budou mít navíc naši lékaři v zemi, která má pouze 63 procent doktorů s britským občanstvím, větší šanci získat místo.
K práci v Rakousku je zatím potřeba povolení tamních úřadů, to však bude zrušeno v květnu příštího roku. Protože mají v Rakousku i Švýcarsku lékařů nedostatek, země české odborníky uvítají. Ačkoliv Švédsko vyžaduje po zahraničních lékařích pracovní povolení, ani zde nemívá český zdravotnický personál problém s uplatněním. Komplikovanější je situace v Belgii, kde práci ztěžuje jazyk a rozdílný systém atestací.

Důvodem, proč se chystá čtvrtina lékařů dát výpověď, je nedostatečné ohodnocení. Nyní mají i s přesčasy průměrně 50 tisíc Kč. Jejich požadavkem je ale základ 70 tisíc.
Pokud se nepodaří dohoda s vládou, bude muset většina nemocnic v březnu kvůli nedostatku lékařů přejít na prázdninový provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?