Čtvrtletní zisk AstraZeneca klesl, celoroční plán vyšší

30. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská farmaceutická společnost AstraZeneca zaznamenala ve druhém čtvrtletí pokles zisku o 14 procent pod tlakem konkurence levnějších generických kopií jejích původních léků. Cíl zisku pro celý rok však společnost výrazně zvýšila...


LONDÝN - Britská AstraZeneca, druhá největší evropská farmaceutická společnost, zaznamenala ve druhém čtvrtletí pokles zisku o 14 procent pod tlakem konkurence levnějších generických kopií jejích původních léků. Cíl zisku po celý rok však společnost výrazně zvýšila.

Zisk před zdaněním klesl o 14 procent na 921 milionů dolarů a zisk na akcii se snížil o 13 procent na 39 centů. Tržby firmy stouply o tři procenta na 4,44 miliardy dolarů. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali zisk 36 centů a tržby 4,17 miliardy USD.

AstraZeneca zvýšila svůj plán zisku pro celý rok na 1,65-1,75 USD na akcii z dosavadního rozpětí 1,50-1,65 USD. Nový odhad předpokládá proti loňskému roku pokles o pět až deset procent.

AstraZeneca se tímto krokem přiřadila k evropské jedničce GlaxoSmithkline. Ta v úterý díky zlepšenému výkonu ve druhém čtvrtletí rovněž zvýšila celoroční odhad ziskovosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?