Čtvrtletní zisk výrobce Viagry se více než zdvojnásobil

23. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší světový výrobce léků Pfizer Inc zaznamenal v prvním čtvrtletí více než dvojnásobný meziroční růst zisku díky vysokému odbytu léčiv. Zisk společnosti stoupl na 4,67 miliardy dolarů...


NEW YORK - tedy 76 centů na akcii, z 1,96 miliardy USD, neboli 31 centů na akcii, ve stejném období loni.

Zisk bez zahrnutí jednorázových položek činil 45 centů na akcii. Analytici dotazovaní agenturou Thomson First Call čekali v průměru zisk 44 centů na akcii; jejich odhady se přitom pohybovaly v rozmezí od 43 do 45 centů na akcii.

Tržby se zvýšily o deset procent na 8,52 miliardy dolarů díky vysokému prodeji

některých léků, hlavně na snížení cholesterolu, při epilepsii a na deprese.

Obrat z prodeje humánních léčiv se zvýšil o 11 procent na 7,55 miliardy dolarů. Pfizer má více než deset léků, u nichž roční tržby převyšují miliardu dolarů. Firma vyrábí také nejprodávanější lék na světě, Lipitor, užívaný na snížení hladiny

cholesterolu.

Pfizer minulý týden dokončil akvizici společnosti Pharmacia za téměř 60 miliard USD. Výsledky za první čtvrtletí zatím nezahrnují společnost Pharmacia. Nová kombinovaná skupina budemít na světovém trhu léků na předpis podíl kolem 11 procent.

Pfizer je největším výrobcem léků na světě a díky akvizici bude společnost o více než polovinu větší než její nejbližší konkurent, britská GlaxoSmithKline Plc, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?