Cukrovkáři se obejdou bez injekcí inzulínu

30. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pokud by šlo skutečně o lék v tabletě, byla by to světově velká událost. Nevím ale, zda o takový přípravek jde," řekla Právu v pondělí profesorka Terezie Pelikánová, přednostka Centra diabetologie v pražském IKEM...


PŘEVRATNÝ OBJEV SKOTSKÝCH VĚDCŮ:

Diabetikům, kteří si denně musejí píchat inzulín, svitla doslova převratná naděje. Skotským chemikům se totiž podařilo připravit tento lék v podobě, kterou lze podávat ústy, nikoli injekcí jako dosud. „Pokud by šlo skutečně o lék v tabletě, byla by to světově velká událost. Nevím ale, zda o takový přípravek jde,“ řekla Právu v pondělí profesorka Terezie Pelikánová, přednostka Centra diabetologie v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Agenturní zpráva neupřesňuje, v jaké podobě je lék. Uvádí však, že biochemikům v Hannah Research Institute v Ayru se podařilo vyvinout kombinaci, která umožní inzulín normálně strávit. Nyní se mají provádět zkoušky na zvířatech.

Nemocných přibývá

V České republice před čtvrt stoletím bylo 220 tisíc diabetiků, loni 624 tisíc. Inzulínem se léčí asi 100 000 pacientů. Někteří si píchají i čtyřikrát denně. Za dvacet let touto nevyléčitelnou nemocí prý může být v ČR postižen milión osob, tedy desetina národa. Profesorka Pelikánová upozornila, že ve světě se již klinicky zkouší orální (ústní) inzulín, ale ne v tabletové podobě. „Jde o dva typy inzulínu. První je inhalační, který se musí vdechovat, podává se formou spreje a vstřebává z plicních sklípků. Problém je, že se vstřebává jen z deseti procent a pacient se musí naučit lék vdechovat tak, aby ho do plicních sklípků dostal. Druhý inzulín se také podává ve formě spreje, ale stačí, když sprej pacient dostane pouze do úst. Aplikace je tedy mnohem jednodušší. Vstřebává se ze 70 procent,“ uvedla Pelikánová.

Poprvé u nás

Ani jeden z těchto inzulínů zatím neměli čeští pacienti možnost, byť v omezeném počtu, vyzkoušet. „Naše centrum bude první v republice, které onen první typ inzulínu mít bude,“ uvedla Pelikánová. Centrum by ho mělo dostat v nejbližších dnech a léčit s ním několik pacientů. Cukrovka jde ruku v ruce s jinými nemocemi: na dvojnásobek zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice, má na svědomí třetinu selhání ledvin, je častým důvodem slepoty ve středním věku.

Václav Pergl, Právo, 30.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?